1.000 de mineri scapă de şomaj tehnic! Nea Aristică, înduplecat de „boierii” de la CEO cu 203.000 de lei pentru terenul din faţa excavatoarelor

O mie de mineri de la Cariera Jilţ Nord scapă de şomajul tehnic după ce o armată de mediatori, directori din cadrul CE Oltenia şi primari din zonă, a reuşit să-l convingă pe proprietarul ce bloca activitatea unităţii să-şi vândă bucata de teren aflată în calea excavatoarelor. Situaţia devenise critică, în ultima perioadă, iar bătrânul refuza cu încăpăţânare orice altă sumă în afara de cea pe care o cerea, 10 miliarde de lei vechi şi o mulţime de angajări. Acordul la care au ajuns negociatorii va fi supus aprobării astăzi în şedinţa Directoratului CEO.

A semnat pentru 2 miliarde de lei vechi

Viorel Vulpe, directorul UMC Jilţ, şefi din CEO şi primarii din zonă şi-au unit forţele pentru a-l convinge pe Aristică Dragotoiu, bătrânul de 70 de ani care nu voia în ruptul capului să-şi vândă proprietatea, patru bucăţi de teren, cu o suprafaţă totală de 1,5 ha, pentru mai puţin de 10 miliarde de lei vechi şi zece angajări la unitatea energetică pentru ca şase excavatoare ale carierei din zonă să-şi poată extinde frontul de exploatare. Pe bătrân nu l-a interesat nici măcar faptul că 1000 de oameni, inclusiv unul din fiii săi, ar fi intrat în şomaj tehnic. În cele din urmă, eforturile celor plecaţi să-l convingă au dat roade, iar Dragotoiu a acceptat să-şi înstrăineze pământul atât de preţios pentru 203.000 de lei, plus angajarea a doi nepoţi. O sumă considerată echitabilă de către cei care au purtat discuţiile cu el, conformă cu evaluările pe terenurile arabile şi forestiere din zonă, plus masa lemnoasă de pe acestea, după cum afirmă surse oficiale din cadrul CE Oltenia.

Bătrânul a renunţat treptat la pretenţiile sale

Aristică Dragotoiu a devenit foarte cunoscut în tot judeţul în urmă cu ceva timp când, conştient că activitatea UMC Jilţ va fi afectată dacă nu-şi vinde pământul către CEO, a încercat să condiţioneze vânzarea cu o sumă absolut astronomică şi angajarea a zece rude. Orice încercare de negociere a fost sortită eşecului şi, deşi bătrânul a văzut, în această perioadă, mai mulţi „boieri” decât a văzut toată viaţa, nimic nu l-a putut îndupleca sau intimida. După ce toată floarea cea vestită a mineritului şi primarii de la Dragoteşti, Mătăsari şi Negomir s-au perindat pe la el ca la Mecca, Dragotoiu a început totuşi să fie un pic mai maleabil şi să mai scadă din preţ. Înainte de a încheia afacerea, el ajunsese să ceară două angajări şi trei miliarde de lei vechi. Orice amânare însă afecta UMC Jilţ, care ajunsese să lucreze cu patru din cele şase excavatoare aflate în apropierea terenului lui Aristică Dragotoiu. Ieri, afacerea a fost încheiată pentru un pic peste 200.000 de lei şi va fi perfectată total în momentul în care, astăzi, Directoratul CEO o va aproba.
Dacă Aristică Dragotoiu n-ar fi acceptat preţul oferit de către complex, este foarte probabil să se fi ales cu mult mai puţin, în jur de 700 de milioane de lei vechi şi nicio angajare, în momentul în care legea privind expropierea pentru cauză de utilitate publică  pentru această zonă ar fi intrat în vigoare. Însă acest lucru ar mai fi durat aproximativ o lună de zile, iar în acest timp, UMC Jilţ ar fi intrat în colaps din cauza lui Dragotoiu.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , , ,

Commentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. axelluny says:

  Personal nu-mi lasă impresia că acestă lege pentru exproprieri pentru utilitate publică s-ar fi aplicat în acest caz.De asemeni cred că acestă lege miroase a neconstituționalitate,deoarece dreptul la proprietate este garantat prin constituție.Tot negocierea rămâne cel mai corect mod de tranzacționare.Este de apreciat efortul depus pentru a se ajunge la un acord.

  Thumb up 4 Thumb down 1

 2. relu says:

  personal cred a esti un snob prost ca noaptea, pe care muti ani nu l-a bagat nimeni in seama, cu pareri de care nu tine nimeni cont.

  Thumb up 0 Thumb down 1

 3. S-T ANY says:

  S-au facut mult prea multe magarii cu terenurile astea si despagubirea asa zisilor proprietari. Cei in drept s-au ales cu banii cheltuiti prin tribunale, iar despagubirile au ajuns la cei cu relatii.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad