10 lucruri care ne pot ajuta să ne prelungim viaţa

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au făcut mari progrese în ceea ce priveşte studierea metodelor de extindere a speranței de viaţă. Aşadar, mai jos am creat o listă cu lucruri sau activităţi care, spun oamenii de ştiinţă, ne pot îmbunătăţi starea de sănătate şi ne pot prelungi viaţa.

1. Bogăţia

Desigur, oamenii bogaţi au suficienţi bani pentru a beneficia de o mai bună îngrijire a sănătăţii, însă aici vorbim despre altceva. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la University College London sugerează că indivizii bogaţi au un nivel mai ridicat al hormonului-cheie (Dehidroepiandrosteron-sulfat sau DHEAS) asociat cu prelungirea speranţei de viaţă. DHEAS este un steroid produs de glandele suprarenale şi de creier. El a fost asociat cu o gamă largă de beneficii de sănătate, printre care se numără îmbunătăţirea memoriei, riscul scăzut de boli cardiovasculare şi longevitate crescută, mai ales în rândul bărbaţilor.

2. Petrecerea timpului în compania multor femei

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au descoperit că bărbaţii care sunt crescuţi într-un mediu cu mai puţine femei mor mai repede decât cei care cresc înconjuraţi de multe femei.

3. Căsătoria

Căsătoria pare să fie benefică mai ales pentru sănătatea bărbaţilor. O analiză realizată pe baza a 90 de studii ce au inclus 500 de milioane de oameni a scos la iveală faptul că bărbaţii căsătoriţi trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât cei necăsătoriţi. Efectul s-a observat şi în rândul femeilor, chiar dacă acesta nu a fost la fel de puternic ca în rândul bărbaţilor. Mai exact, acestea trăiesc cu aproximativ 4 ani mai mult ca cele necăsătorite.

4. Bunicii sănătoşi

Ceea ce a mâncat bunica ta îţi poate creşte ţie riscul de cancer. Mai mult, mâncare de tip fast-food consumată de tine poate afecta sănătatea nepoţilor tăi. Într-un studiu realizat pe şobolani, oamenii de ştiinţă au constatat că nepoatele femelelor de şobolan care au consumat mâncare de tip fast-food în timpul sarcinii aveau cu 30% mai multe şanse de a dezvolta cancer mamar.

5. Consumul moderat de alcool

Mai exact, este vorba de vinul roşu. Un compus ce se găseşte în strugurii roşii, numit resveratrol, are capacitatea de a proteja corpul împotriva îmbătrânirii, a diabetului de timp 2, a atacurilor cerebrale şi a bolilor de inimă.

6. Viaţa sexuală activă

Sexul îşi poate prelungi viaţa, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queens, din Belfast. Studiul lor a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de bărbaţi de vârstă mijlocie de-a lungul a 10 ani. Rezultatele au indicat că bărbaţii care aveau o rata mai mare a orgasmelor trăiau de două ori mai mult, comparativ cu cei care nu experimentau această plăcere.

7. Folosirea zilnică a aței dentare

Aşa dentară nu numai că asigură îngrijirea potrivită dinţilor, dar ea are şi capacitatea de a reduce riscul de boli de inimă, susţin medicii de la Case Western Reserve University. Această îngrijire de rutină previne apariţia bolilor gingivale care duc la infecţii şi inflamaţii ce le permit bacteriilor dăunătoare să intre în fluxul sanguin şi să crească riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

8. Cântatul

O cercetare realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea George Washington a scos la iveală faptul că indivizii care cântă în cor se simt mai sănătoşi fizic decât restul oamenilor. De asemenea, un alt studiu întreprins de experţii de la Universitatea din Londra a demonstrat că prin cântat putem să ne reducem nivelul stresului producând mai multe endorfine. Totodată, cântatul aduce şi alte beneficii fizice antrenând inima, plămânii şi muşchii abdominali şi pe cei ai spatelui.

9. Nervii

Nu mai este de mult un secret faptul că atunci când ne abţinem să reacţionăm agresiv suntem expuşi la un nivel ridicat de stres. Prin urmare, pare firesc ca eliberarea furiei să diminueze presiunea la care este supusă inima atunci când avem nervi. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Stockholm, bărbaţii care nu îşi ascund furia au cu 50% mai puţine şanse de a experimenta un atac de cord sau de a deceda din cauza unei boli de inimă.

10. Îngrăşarea

Poate părea nefiresc, dar câteva kilograme în plus pare să crească rata de supravieţuire în rândul indivizilor în vârstă, susţin oamenii de ştiinţă de la Kaiser Permanente din Portland, Oregon. Un studiu realizat pe 11.326 adulţi de-a lungul a 12 ani a indicat că indivizii care aveau câteva kilograme în plus peste greutatea lor ideală aveau un risc al decesului cu 17 procente mai scăzut, comparativ cu persoanele care aveau o greutate normală.

www.ziare.com

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad