10 oameni celebri şi poveştile lor neştiute

În afară gloriei pe care o afişau sau cu care suntem obişnuiţi din manualele şcolare, foarte multe personalităţi (fie ele politice, istorice sau literare) au avut parte de momente mai mult sau mai puţin ciudate. Site-ul Listverse a adunat o serie de poveşti mai puţin ştiute din viaţa unor oameni celebri.

10. Charles Dickens

Charles Dickens este poate cel mai cunoscut scriitor din era victoriană. Deşi poveştile sale au, de cele mai multe ori, un final fericit, viaţa sa nu a fost prea roz. Dickens şi-a petrecut bună parte din copilărie în închisoare. Pentru că tatăl său nu şi-a putut plăti datoriile, a fost închis, iar familia a fost nevoită să îl urmeze, o practică obişnuită în Anglia victoriană. Apoi, a lucrat într-o fabrică pentru a ajuta la plata datoriilor. Condiţiile de muncă teribile au reprezentat o sursă de inspiraţie majoră pentru scrierile sale de mai târziu. Ca adult, nu s-a lăsat copleşit de greutăţile copilăriei şi avea un simţ al umorului foarte dezvoltat. Avea, de exemplu, o bibliotecă alcătuită din cărţi false, printre care şi o serie de nouă volume intitulată „Vieţile Pisicilor” :)

9. Albert Einstein

Albert Einstein este, fără doar şi poate, cel mai mare gânditor al epocii moderne. Cunoscutul savant avea, însă, anumite secrete. În 1901, în timp ce se afla în vacanţă împreună cu iubita sa Mileva Maric, Einstein află că aceasta este însărcinată. Tânărul savant îşi dă seama că nu are suficienţi bani să întreţină noua familie. Copilul se naşte în 1902, iar în 1903 încetează să mai fie menţionat în scrisorile sale către Mileva. Nu se ştie ce s-a întâmpla cu copilul, dar se presupune că a murit din cauza febrei roşii. În 1912, Einstein o părăseşte pe soţia sa, Mileva, pentru a se căsători cu verişoara sa, Elsa Lowenthal.

8. Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson a devenit cunoscut datorită romanului „Straniul caz al doctorului Jekyll şi al al domnului Hyde”. Ceea ce puţină lume ştie este că Stevenson a scris romanul sub influenţa cocainei. L-a dat apoi soţiei sale pentru a-l revizui. Atunci când soţia i-a spus că romanul este o alegorie şi trebuie scris ca atare, Stevenson a ars cartea pentru a se forţa să o ia de la început şi să îl scrie ţinând cont de criticile soţiei sale. Robert Louis Stevenson şi-a cunoscut soţia, Fanny Osbourne, în timpul unei călătorii la Paris. S-a îndrăgostit de ea şi a devenit, în scurt timp, muza sa. Când Fanny s-a întors în America, Stevenson a strâns bani timp de trei ani pentru a o putea vedea din nou.

7. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln, cel de-al şaisprezecelea preşedinte al Americii, a avut o contribuţie majoră la schimbarea la față la Statelor Unite. Ceea ce mai puţini ştiu este că fostul preşedinte a avut o copilărie grea şi că, la vârsta de nouă ani, şi-a pierdut mama. A fost cel mai înalt preşedinte al Statelor Unite, măsurând 1.93 metri. Povestea sa nu s-a încheiat după ce a murit. În 1876, un grup de impostori au luat „ostatic” trupul lui Lincoln, încercând să obţină astfel o răscumpărare de 200.000 de dolari. Au fost prinşi în cele din urmă şi condamnaţi la 1 an de închisoare.

6. Regele George al III-lea

Regele George al III-lea al Angliei a purtat numeroase bătălii, în Europa, Africa sau America. A început să îşi piardă minţile şi memoria din cauza otrăvirii cu arsenic, o substanţă foarte răspândită la începutul secolului al nouăsprezecelea, atât în domeniul farmaceutic, cât şi în cel cosmetic. În cele din urmă a murit, în 1820, în propriul său palat, orb şi nebun.

5. Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte a avut o copilărie tristă. Tatăl său, care a murit de cancer la stomac, şi-a lăsat familia în ruină din cauza dependenţei pentru jocurile de noroc. La şcoală, a fost deseori batjocorit din cauza sârguinţei sale la învăţătură şi a puternicului său accent corsican. Napoleon a suferit de hemoroizi şi se spune că durerea şi boala l-au împiedicat să câştige bătălia de la Waterloo. De asemenea, deşi se spune ca Napoleon era scund, acesta măsura 1.70 metri, o înălţime normală în acea perioadă.

4. Theodore Roosevelt

Theodore Roosevelt s-a născut într-o familie bogată din New York. În copilărie, Teddy Roosevelt era foarte bolnăvicios, suferind, printre altele, de astm. Pentru a-şi consolida constituţia firavă, viitorul preşedinte al Americii a luat lecţii de box şi a făcut multe excursii în Africa şi America de Sud, unde a vânat şi a studiat numeroase specii exotice. Cel mai bizar eveniment a avut loc, însă, în 1912, în timpul unui discurs ţinut în Milwaukee. Un asasin a încercat să îl ucidă, dar forţa glonţului a fost atenuată de tocul de ochelari. Roosevelt a anunţat mulţimea că a fost împuşcat, după care şi-a continuat discursul. Abia apoi a fost dus la spital.

3. Petru cel Mare

Văzând că ţara sa nu este la fel de civilizată ca altele, Petru cel Mare, tarul Rusiei în secolul al optsprezecelea, a decis să călătorească în Europa de Vest sperând că acolo va găsi metodele prin care îşi va putea moderniza ţara. Pentru a nu fi recunoscut pe parcursul călătoriei sale, Petru cel Mare s-a deghizat într-un vânzător oarecare. La întoarcere, el a înfiinţat şcoli, a creat un port important în St. Petersburg şi a ordonat ca toţi bărbaţii să îşi radă barba sau să plătească o taxă.

2. Charlie Chaplin

Charlie Chaplin este cunoscut pentru faimoasele sale filme de comedie. În copilărie, Chaplin nu a avut parte de modele parentale – mama sa a avut alţi doi copii nelegitimi, iar tatăl sau şi-a părăsit familia când Chaplin era încă tânăr. Ulterior, mama sa a murit din cauza unor probleme hepatice, a sifilisului şi a malnutriţiei. Viaţa sa ca adult a fost la fel de tumultoasă. A fost obligat să plătească pensie alimentară pentru un copil care nu era al lui, chiar dacă testul de paternitate arăta asta. Nici viaţa sa de după moarte nu a fost lipsită de peripeţii. În 1927, corpul lui Charlie Chaplin a fost furat, hoţii încercând să obţină asftel o răscumpărare. A fost recuperat două luni mai târziu.

1. Sir Richard Francis Burton

Spion, explorator sau soldat – sunt doar câteva din meseriile pe care le-a practicat sir Richard Burton, viaţa sa fiind marcată de întâmplări extraordinare. În 1853, Burton convinge Royal Geographic Society să-i dea un concediu din armată pentru a călători la Mecca. Ajuns acolo, se deghizează în musulman şi acceptă chiar să fie circumscris pentru a putea vizita cetatatea sfântă. În timp ce explora Africa, este rănit de o suliţă aruncată de un grup de razboinci somalezi, dar scapă cu viaţă. De asemenea, vorbea peste 30 de limbi şi dialecte.

www.yuppy.ro

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad