5 mituri despre dietă şi fitness

Unele mituri, apărute de-a lungul timpului, reuşesc să se păstreze cu încăpăţânare şi să ne afecteze destul de serios dieta sau obiceiurile de fitness. Îţi prezentam mai jos o serie de astfel de mituri, desfiinţate de specialiştii shine.com.

Mersul pe jos nu este la fel de eficient precum alergatul

Vei arde mai multe calorii dacă alergi timp de 30 de minute, decât dacă ai merge timp de 30 de minute. Dar dacă o persoană care aleargă şi una care merge străbat aceeaşi distanţă, vor arde aproximativ acelaşi număr de calorii. Deci dacă eşti dispusă să alegi calea mai „lentă”, probabil că vei slăbi la fel ca o persoană care s-a decis să alerge. De fapt, studiile au demonstrat că pentru a slăbi contează mai mult durata activităţii fizice, decât intensitatea.

Exerciţiile amplifică senzaţia de foame

Se spune că mănânci mai mult dacă arzi sute de calorii în timpul unei activităţi fizice. Dar cercetările arată ca exerciţiile fizice nu au niciun efect asupra nevoilor alimentare ale unei persoane, cu excepţia sportivilor de performanţă, care se antrenează timp de două ore în fiecare zi sau chiar mai mult. În realitate, se pare că foamea este redusă în timpul şi după efectuarea exerciţiilor fizice.

Nu contează care este sursa de calorii

Evident, nu toate alimentele sunt la fel, în ceea ce priveşte numărul de calorii sau efectul pe care îl au asupra organismului. În primul rând, în cazul unor alimente, organismul tău depune mai mult efort pentru a le mesteca, digera, metaboliza şi depozita decât pentru altele. Pe de altă parte, fiecare grupă de alimentare are efecte diferite asupra nivelului de zahăr din sânge. Carbohidraţii rafinaţi, aşa cum sunt pâinea, biscuiţii şi băuturile din fructe cresc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce încurajează depunerea de grăsime, creşterea în greutate şi amplificarea senzaţiei de foame. Alimentele bogate în fibre, pe de altă parte (precum fructele, legumele, cerealele integrale), dar şi proteinele, nu cresc la fel de mult zaharul din sânge, ceea ce le face mai „prietenoase” cu silueta ta. Nu în ultimul rând, alimentele bogate în apă, aşa cum sunt legumele sau supele, te ajută să îţi potoleşti foamea cu numai câteva calorii, deci te vei opri din mâncat mult mai devreme decât dacă ai mânca alimente mult mai bogate în calorii.

Doar dieta este suficientă pentru a slăbi definitiv

Vei pierde kilograme într-un timp scurt dacă reduci numărul de calorii, dar specialiştii spun că exerciţiile sunt cele care te ajută să elimini definitiv kilogramele. Exerciţiile ard caloriile şi contribuie la dezvoltarea masei musculare, iar cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât rămâne mai puţin „spaţiu” pentru grăsime. De asemenea, ţesutul muscular consumă mai multe calorii decât cel gras. Prin urmare, cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât vei arde mai multe calorii în repaus.

Nu există cel mai potrivit moment pentru a face exerciţii

Dacă vrei să practici activităţi fizice numai pentru a te menţine în formă sau pentru a slăbi câteva kilograme, nu contează când faci asta, atât timp cât o faci. Dar dacă eşti interesată de efectuarea unui program de activităţi fizice de cea mai bună calitate, alege să faci exerciţiile pe seara, când temperatura corpului este mai ridicată. Musculatura este deja încălzită, iar timpul de reacţie este unul foarte scurt.

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad