5 moduri în care stresul îţi afectează pielea

Unul dintre cei mai de temut adversari ai sănătăţii este stresul. Din cauza stresului poţi avea probleme cu greutatea, poţi dezvolta afecţiuni cardiovasculare sau chiar probleme psihice. De asemenea, stresul acţionează şi asupra pielii. Odată ce starea de stres se declanşează, glanda suprarenală produce „gropiţe” de cortizon în sânge. Cu cât eşti mai stresat, cu atât organismul întâmpină dificultăţi în a regla nivelurile de cortizon şi de aici încep adevăratele probleme la nivelul pielii. Astfel, pot apărea iritaţii, erupţii şi chiar vergeturi. Iată câteva dintre modurile în care stresul îţi poate afecta pielea.

1. Mâncărimi şi erupţii cutanate

Celulele epidermice formează o barieră puternică care blochează pătrunderea bacteriilor şi a altor agenţi patogeni. În momentul în care eşti stresat, acest strat exterior de protecţie al pielii este afectat.
Într-un studiu recent, cercetătorii au examinat pielea a 27 de elevi în trei situaţii diferite: imediat după vacanţă de iarnă (când nivelul de stres a fost scăzut), în timpul examenelor finale (când nivelul de stres a fost ridicat) şi în timpul vacanţei de primăvară (când nivelul de stres a fost scăzut). Din cauza stresului, stratul exterior al pielia distrus celulele şi lipidele dintre acestea s-au evaporat. Astfel, aceste mici fisuri la nivelul pielii au permis bacteriilor dăunătoare să se infiltreze în straturile profunde ale pielii. Din acest motiv apar eczemele sau psoriazisul.

2. Acnee severă

Din cauza stresului, poate apărea la nivelul feței acneea. Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Stanford au analizat severitatea acneei la 22 de studenţi în timpul săptămânii în care urmau să susţină examenul final. La studenţii care au fost foarte stresaţi din cauza examenului, apariţia acneei a fost mult mai severă decât la cei care au tratat subiectul cu calm. Potrivit specialiştilor, şedinţele de relaxare pot reduce severitatea acneei.

3. Dermatită

Cortizolul, hormonul stresului, acţionează ca un steroid puternic care blochează o parte a sistemului imunitar, motiv pentru care devii mult mai predispus la răceli şi gripe, dar şi la alergeni.
Într-un studiu japonez realizat pe un eşantion de 26 de pacienţi care sufereau de dermatită atopică, s-a observat o schimbare în reducerea simptomelor la două ore după ce au vizionat un film amuzant. Bună-dispoziţie datorată filmului a redus nivelul cortizolului. Dermatita atopică reprezintă o afecţiune cutanată inflamatorie, care creează o senzaţie intensă de mâncărime, cu evoluţie cronică.

4. Riduri

Din cauza stresului ai tendinţa să te încrunţi foarte des, chiar dacă nu îţi dai seama că faci acest lucru. Chiar dacă te forţezi să zâmbeşti, dacă eşti foarte stresat şi ai multe gânduri negative, aceste zâmbete false nu vor dura.

5. Celulită

Stresul produce toxine şi retenţia apei în organism, astfel că activitatea oganelor din organism este îngreunată. Toxinele acumulate se alătură celulelor de grăsime şi reţinerilor de apă şi astfel se formează depozitele de grăsime ce stau la baza celulitei.

www.acasa.ro

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad