5 pete greu de îndepărtat şi soluţii inedite pentru curăţarea lor

Casa ta frumoasă devine deseori ținta murdăriilor diverse, care nu dispar întotdeauna prin simpla folosire a aspiratorului sau a unei cârpe moi. Când tapiţeria canapelei ajunge să fie compromisă de alimentele pe care le-ai savurat în faţa televizorului, remedierea problemei devine brusc o provocare majoră.

Atunci când în locuinţa ta apar pete greu de îndepărtat pe covor, draperii, lenjeria de pat sau chiar hainele tale preţioase, ţi-ar folosi câteva cunoştinţe despre cum poţi să le cureţi rapid şi eficient. Iată câteva soluţii inedite despre curăţarea petelor încăpăţânate din casă!

1. Petele lăsate de fructele de pădure

Fructele de pădure au un pigment natural intens, care lasă în urmă pete albăstrui foarte greu de îndepărtat, mai ales de pe materialele fine. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zeama strugurilor şi a merişoarelor. Când te pomeneşti cu un asemenea dezastru casnic, ai nevoie de două părţi egale de detergent lichid de vase şi oţet alb, pe care să le aplici pe pete şi să le laşi să acţioneze circa 15 minute. Clăteşte zona cu apă călduţă şi repetă procesul, dacă este necesar. În cazul în care ai o față de masă albă sau o perdea imaculată, o tură la maşina de spălat cu înălbitor va îndepărta definitiv urmele.

2. Sos de roşii

Cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont când vrei să cureţi petele sosului de roşu este să nu foloseşti apă fierbinte, altfel le vei imprima definitiv în material. Încearcă să le îndepărtezi cu o mixtură de apă rece şi 2 linguriţe de oţet alb + detergent de vase, lăsată să acţioneze local cel puţin 30 de minute. Freacă pata bine cu o cârpă curată şi clăteşte. Repetă procesul, iar dacă urmele decolorate persistă, foloseşte un produs special din comerţ.

3. Vin roşu

Cât pata este încă udă, sarea şi praful de copt sunt soluţii eficiente în curăţarea ei, presărate împreună direct pe zona afectată. Pune un şerveţel de hârtie în spatele petei, astfel încât să absoarbă lichidul în exces. Lasă sodiul să îşi facă treaba timp de 10 minute, apoi clăteşte cu apă minerală/sifon. Când pata este deja uscată, este posibil să nu mai ai şanse de izbândă, întrucât vinul roşu colorează fiecare fibră a materialului penetrat. Pentru rezultate cât mai bune, tratează pata imediat.

4. Ulei sau unt

Petele de ulei, grăsime sau unt răspund bine unui număr mare de substanţe gentile cu materialele textile. Pur şi simplu aplică detergent lichid de vase pe un burete şi freacă bine porţiunea pătată, iar dacă materialul este gros şi aspru, poţi utiliza chiar şi o perie moale (o periuţă de dinţi veche, de pildă). Mai poţi folosi şi alcool rafinat sau gel igienizant pentru mâini, precum şi o soluţie lichidă de curăţare a lemnului.

5. Ciocolată

La fel ca în cazul petelor de sos de roşii, cele de ciocolată nu reacţionează deloc bine la căldură, deci evită să le cureţi cu apă încălzită. Întoarce materialul pe dos şi pune mai multe straturi de şerveţele din hârtie. Amestecă o linguriţă de detergent de vase şi o jumătate de linguriţă de amoniac într-o cană de apă rece. Înmoaie o cârpă în soluţia specială şi tamponează zonă, astfel încât ciocolata să ajungă pe şerveţele. Dacă strategia cu amoniacul nu dă roade, atacă pata cu apă oxigenată, lăsată să acţioneze local câteva minute. Ai grijă, peroxidul de hidrogen poate să decoloreze materialele!

www.ziare.com

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad