7 alimente care îţi provoacă tulburări digestive

De regulă, tulburările digestive sunt cauzate de anumite afecţiuni stomacale de genul sindromului colonului iritabil sau refluxului gastroesofagian. De asemenea, un rol esenţial îl are alimentaţia, de aceea trebuie să stai departe de produsele care îţi pot afecta funcţionarea normală a tractului digestiv. Iată şapte alimente care provoacă diaree şi indigestie.

1. Cafeina

Cafeina stimulează sistemul gastrointestinal şi nu de puţine ori duce la contracţii puternice şi la accelerarea tranzitului intestinal, chiar şi la persoanele sănătoase. Totodată, cafeină are un puternic efect diuretic, conducând la agravarea deshidratării produse de diaree.

2. Carnea roşie

Un alt aliment pe care nu trebuie să îl consumi în exces este carnea roşie. Deşi este o sursă bună de vitamina B2, carnea roşie este greu de digerat. Înlocuieşte-o cu alte surse de proteine, cum ar fi peştele sau carnea de pui, alimente mai uşor de digerat.

3. Îndulcitori artificiali

Evită produsele care conţin îndulcitori artificiali. Sucraloza, manitolul sau sorbitolul pot cauza diaree şi flatulența chiar şi la persoanele care nu au probleme cu tractul intestinal.

4. Fibrele insolubile

Deşi au nenumărate beneficii pentru organism, fructele şi legumele crude, seminţele sau nucile acţionează ca un stimulent în sistemul digestiv şi pot duce la apariţia diareei în anumite cazuri. Concentrează-te asupra consumului de fibre solubile, cum sunt peştele, orezul, ovăzul sau cartofii copţi.

5. Alcoolul

Alcoolul irită sistemul gastrointestinal. În plus provoacă diaree şi înrăutăţeşte procesul de deshidratare.

6. Grăsimi

Evită grăsimile din alimentaţie din mai multe considerente. Pot provoca steatoree, o afecţiune adesea dureroasă, caracterizată prin eliminarea de grăsimi în cantităţi mari prin fecale. Grăsimea poate să ducă şi accelerarea tranzitului intestinal.

7. Băuturile carbogazoase

Acidul din aceste băuturi provoacă un disconfort stomacal, ducând la balonare. Gazele şi indigestia pot fi cauzate şi de legume precum ceapa, usturoiul, fasolea sau broccoli.

www.acasa.ro

Categoria: Sănătate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad