8 modalităţi prin care Internetul îţi face rău

Ne petrecem cea mai mare parte a timpului în faţa calculatorului, explorând minunata lume web. Ştii însă care sunt pericolele cărora te expui?

1. Facebook te face nefericit

Facebook te face nefericit. O spun oamenii de ştiinţă, nu noi. Un grup de cercetători americani şi belgieni au monitorizat, timp de două săptămâni, activitatea pe Facebook a mai multor participanţi la experiment, stând, în acelaşi timp, cu ochii pe starea lor de spirit. La sfârşitul studiului au observat că majoritatea participanţilor a raportat o scădere a nivelului de satisfacţie în viaţă. Concret, o singură vizită pe Facebook echivalează cu vizionarea unui căţel în timp ce este bătut timp de patru ore. Potrivit unui alt studiu, de data aceasta realizat de nemţi, s-a descoperit că principalul sentiment manifestat de oameni atunci când petrec timp pe Facebook este invidia. Pozele de vacanţă perfecte, precum şi succesul profesional, financiar sau personal al prietenilor declanşează sentimente de nefericire, singurătate şi invidie utilizatorilor Facebook.

2. E-mailul poate crea dependenţă

Fără doar şi poate, e-mailul este un instrument vital – este un mijloc de comunicare rapid şi eficient atât la nivel profesional, cât şi personal. Poate, totodată, să creeze dependență. E-mailul funcţionează după acelaşi mecanism care îi face pe jucătorii de noroc să devină dependenţi. În ambele cazuri, trebuie să efectuezi o acţiune (să îţi verifici e-mail-ul sau să introduci o monedă în maşina cu sloturi) sperând că, la final, vei fi recompensat (vei găsi un mail interesant sau pe câştiga bani). Recompensa apare doar uneori şi în momente neaşteptate, ceea ce te face să repeţi această acţiune – să verifici inbox-ul de zeci de ori zilnic, în cazul de faţă.

3. Twitter-ul te face nervos

Gândeşte-te la ultimul Tweet pe care l-ai citit şi care te-a făcut să reacţionezi în vreun fel. Sunt şanse foarte mari ca ceea ce ai citit să te fi enervat. Eh, bine, potrivit oamenilor de ştiinţă, starea de nervozitatea pe care ai resimţit-o nu se datorează părerilor contradictorii celor proprii pe care le-ai citit, ci faptului că microreţeaua este alimentată de furie. Cercetătorii chinezi au analizat peste 70 de milione de mesaje postate pe Sina Weibo (varianta chinezească Twitter-ului) pentru a vedea ce tip de emoţii sunt răspândite prin intermediul reţelei. Au descoperit că mesajele care instigă au cele mai mari şanse să fie redistribuite.

4. Facebook te poate face rasist

Un studiu recent arată că oamenii care petrec foarte mult timp pe Facebook tind să îmbrăţişeze mai rapid ideile preconcepute. Cum au ajuns la această concluzie? Cercetătorii au realizat un profil fictiv al unui individ de culoare albă, pe nume Jack Brown (n.r. – brown = maron), după care au cerut participanţilor să spună dacă sunt de acord sau nu cu afirmaţiile pe care Jack le posta pe pagina sa. Într-una din declaraţii, Jack spune că albii sunt superiori negrilor şi că sunt, de multe ori, victimizaţi de societate. În număr copleşitor, cei care petreceau foarte mult timp pe Facebook erau de acord cu declaraţiile de „superioritate rasială” ale lui Jack. Nu vrem să generalizăm şi să spunem că toţi cei care petrec mult timp pe Facebook sunt rasişti, dar nu putem nici nega faptul că astfel de oameni există.

5. Noile media îţi afectează abilităţile cognitive

Altfel spus, te cam prostesc. În 2009, revista Science a publicat un rezumat al studiilor care analizau efectele noilor media asupra abilitaţilor noastre cognitive. Potrivit acestora, folosirea Internetului conduce la o creştere a abilităţii de alfabetizare vizuală, dar reduce gândirea critică, imaginaţia sau vocabularul abstract. Cu alte cuvinte, devenim mai buni în anumite domenii, dar mai slabi în altele.

6. Răspândeşte gândirea extremistă

Social media este cea mai eficientă şi cea mai la îndemână metodă de recrutare a extremiştilor. În 2011, guvernul britanic declară că social media „a transformat metodele prin care grupările teroriste şi simpatizaţii acestora pot radicaliza oamenii din ţară”. Un an mai târziu, BBC a analizat contul de Twitter al grupării extremiste Al-Qaeda şi a descoperit că prezenţa acesteia, deşi limitată, era în creştere. Creând profiluri online ale teroriştilor, se reușea să ajungă la o audienţă mai mare şi să exercite o influenţă mai largă decât oricând.

7. Creează dependență, la fel ca heroina

În 2012, Manualul American de Diagnostic al Bolilor Mentale a catalogat Internet Addiction Dissorder (IAD) drep o maladie mentală reală. Dependenţa de internet, spun oamenii de ştiinţă, se manifestă ca orice alt tip de dependenţă – preocupare intensă faţă de navigare pe Internet sau faţă de jocuri video, pierderea intereselor şi hobby-urilor din offline, tentative eşuate de a te “lăsa”. Cei cărora accesul la Internet le este restricţionat, se manifestă ca dependenţii de heroină intraţi în sevraj.

8. Social Media distruge empatia

Tineri de azi sunt cu mult mai puţin emaptici decât cei de acum 30 de ani, de exemplu. Cu nasul în monitor, cei mai mult studenţi nu reuşesc să îşi exprime grija faţă de cei din jur sau se fie preocupaţi de ceea ce simt sau gândesc. Nu este greu să înţelegem de ce. Atunci când vorbesc, oamenii preiau din mimica celor pe care îi ascultă. Dacă cineva îţi povesteşte că s-a tăiat într-o foaie de hârtie, te vei strâmba gândindu-te la durerea pe care interlocutorul tău a simţit-o. Vorbind în online, nu avem acces la comportamentul paraverbal al interlocutorului şi nu putem observa atunci când o remarcă deranjează. Aşa că ni se pare ok să jignim, să râdem de gafele celorlalţi sau să îi criticăm.

www.yuppy.ro

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad