96

96 este numărul cazurilor de elevi gorjeni depistați cu păduchi în urma triajelor epidemiologice efectuate în luna septembrie, în școlile din județul Gorj, de către inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. 96 x 2 este numărul părinților inconștienți pentru care sănătatea copilului nu reprezintă o prioritate în viața lor.
Cum te caracterizezi tu, cel al cărui copil a fost depistat cu păduchi? Părinte – în niciun caz! În ce categorie intri? În categoria oamenilor iresponsabili, nepăsători, lipsiți de orice simț al civilizației. Cum să îți lași copilul să treacă printr-o asemenea  umilință și cum să îți bați joc de sănătatea lui? Ce fel de părinte ești tu?
Mi se pare inacceptabil ca în zilele noastre, niște oameni maturi, cu discernământ și care ar trebui să aibă simțul responsabilității dezvoltat, să își lase copiii într-un asemenea hal. Până și maimuțele își deparazitează puii. Cu atât mai gravă e situația, cu cât acești copii neîngrijiți sunt trimiși, de către părinţi, la școală, în mijlocul unei comunități numeroase. Mulți ar spune că măcar o parte din cei 96 reprezintă probabil copii care provin din familii sărace. Din punctul meu de vedere, curățenia nu depinde doar de partea financiară a vieții pentru că, o dată pe săptămână, câțiva litri de apă și un săpun își permite toată lumea să folosească. Cunosc familii pentru care traiul de zi cu zi pare imposibil și, în pofida acestui lucru, sunt persoane foarte curate, pentru care cuvântul „rușine” și respectul pentru comunitatea în care trăiesc încă mai înseamnă ceva.
În ceea ce îi privește pe cei 11 adolescenți din cei 96, liceeni depistați cu păduchi, situația este cu totul alta. Aici vorbim deja despre oameni maturi, stăpâni pe tot ceea ce ține de aspectul lor fizic și de o parte a igienei din viața lor, deci vorbim despre un grad ridicat de nesimțire, o lipsă totală de interes pentru apă și săpun. Sunt convinsă că măcar o parte din cei 11 elevi de liceu obișnuiesc să folosească parfumuri, creme sau diverse artificii care să le facă aspectul fizic mai plăcut și care până la urmă să acopere păduchii. Rușine!
Totuși, situația prezentată de către inspectorii DSP ar trebui să ne bucure pentru că, potrivit statisticilor, numărul celor depistați cu păduchi e mai mic decât anul trecut.

Categoria: Editorial

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad