Afacere de milioane! Preoții din Oltenia, obligați să le vândă credincioșilor doar lumânările Mitropoliei

Presa centrală a relatat ieri despre cea mai recentă afacere, cu ajutorul căreia Mitropolia Olteniei intenționează să își mărească veniturile. Astfel, în numele Domnului, preoții din toate parohiile din regiunea Olteniei sunt obligați să vândă anual, în medie, cel puțin 600 de grame de lumânări fiecărei familii care face parte din parohie. Ba mai mult, în ordinul care a fost trimis în scris de către Mitropolia Olteniei tuturor bisericilor din Oltenia, este prevăzut ca enoriașii să fie obligați să cumpere lumânări doar de la biserică, pe motive care se pare că țin de diverse proprietăți pe care lumânările fabricate de Mitropolie le-ar avea.

 

Ordinul trimis de conducerea Mitropoliei Olteniei a ajuns de curând la toate Protopopiatele din regiune. În afară de faptul că enoriașii vor fi obligați să cumpere lumânări „marca Mitropolia Olteniei”, se pare că acestea sunt și mult mai scumpe, Mitropolia scoțând un profit frumușel din vânzarea lor. În prezent, prețul de fabrică al unui kilogram de lumânări cu parafină este de 25 de lei, în biserică ajungând cu 20 de lei mai scump, respectiv 45 de lei, iar prețul de fabrică al unui kilogram de lumânări din ceară este de 53 de lei, în timp ce în biserică este de 75 de lei. Începând de acum, pentru a se asigura că în parohii se vor vinde doar lumânări „autorizate”, Mitropolia Olteniei va inscripționa fiecare lumânare în parte. Deși ordinul a fost trimis Protopopiatelor din Oltenia, reprezentanții Mitropoliei nu au recunoscut că vor obliga preoții să achiziționeze mai multe lumânări și să își oblige enoriașii să le cumpere.

Enoriașii sunt revoltați de decizie

Cei care obișnuiesc să meargă la biserică în mod constant spun că se simt revoltați de decizia care le-a fost impusă atât lor, cât și preoților. Aceștia spun că nu ar trebui să li se impună astfel de lucruri și că ei sunt singuri care decid ce fel de lumânări folosesc atunci când vin în Casa Domnului. „Înțeleg rostul lumânărilor de la biserică, mitropolie, că nu degradează pictura, este adevărat că nu scot atât de mult fum, dar de aici și până la a obliga oamenii să cumpere doar de la ei, e cale lungă. Nu sunt de acord”, a spus o credincioasă din municipiul Târgu Jiu. „Cum să ne oblige, domnule, să cumpărăm lumânări? Dacă eu vreau să iau din comerț? Sunt mai ieftine. Nu fac bine că ne obligă. Aceștia de sus, de la Mitropolie, sunt de vină, că bieții popi doar se supun. De la cap se împute peștele”, a spus un alt târgujian.

Mitropolia Olteniei neagă că ar fi obligat preoții să vândă lumânări

Imediat după apariția în presă a informațiilor conform cărora fiecare parohie din Oltenia este obligată să vândă anual, în medie, cel puțin 600 de grame de lumânări fiecărei familii, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei, a postat pe site-ul instituției un comunicat prin care a adus câteva lămuriri. „În legătură cu ultimele informaţii apărute în mass media referitor la vânzarea de lumânări în eparhia noastră, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei aduce următoarele lămuriri:
1. Niciun credincios nu este obligat să cumpere o anumită cantitate de lumânări, fiecare împlinind această datorie religios-morală în acord cu propria nevoie şi trăire;
2. Preotul paroh este dator să asigure necesarul de lumânări pentru enoriaşii săi, comunicând estimativ centrului eparhial cantitatea de care are nevoie. Totodată, el este obligat să facă această aprovizionare, conform Statutului BOR şi Legii 103/1992, numai de la Sfânta Arhiepiscopie;
3. În sfintele noastre lăcaşuri de închinare nu se folosesc lumânări din comerţ, întrucât veniturile obţinute din acestea aparţin în mod exclusiv lucrării Bisericii. Pe de altă parte, lumânările de ceară curată, realizate în atelierele Sfintei Arhiepiscopii, nu degradează pictura şi celelalte bunuri de patrimoniu din sfântul locaş”.

Categoria: Social

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad