Afaceristul Bîrcină, condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul de corupţie al fostului preşedinte ANRE, Olosz Gergely

Omul de afaceri gorjean, Ion Bîrcină, finul senatorului PSD Toni Greblă, a fost condamnat, ieri, de către Tribunalul Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executare pentru comiterea unor fapte de corupţie. În acelaşi dosar, ex-senatorul UDMR, Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce fostul senator a demisionat în urmă cu două luni din Parlament.

Afaceristul Ion Bîrcină, alături de alţi trei parteneri de afaceri şi de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Olosz Gergely, au fost trimişi în judecată de către DNA, în octombrie anul trecut, fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi evaziune fiscală, respectiv trafic de influenţă în formă continuată.
Dosarul a fost judecat, iniţial, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat, la acea dată, a lui Olosz Gergely, iar ulterior, după alegerile din decembrie, pe cea de senator. După cinci termene de judecată, instanţa supremă şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Bucureşti, în luna mai a acestui an, după ce Gergely a demisionat din Senat. După alte cinci termene, Tribunalul Bucureşti a hotărât, ieri, condamnarea lui Gergely la 7 ani de închisoare şi a lui Bîrcină la două pedepse de 3 şi de 4 ani de închisoare, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 4 ani de închisoare. Cei doi sunt singurii care au primit pedepse cu executare.
În acelaşi dosar au mai fost condamnati Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ionel Ovidiu Badea, parteneri de afaceri ai lui Bîrcină, la pedepse de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fiecare. Instanţa a dispus în acelaşi timp confiscarea sumelor de 384.000 de euro şi 400.000 lei. De asemenea, Tribunalul a menţinut sechestrul asigurator în vederea confiscării sumelor mai sus menţionate, instituit faţă de Gergely, Bîrcină şi ceilalţi, respectiv partea responsabil civilmente POWER PLUS SRL. Tot prin sentinţa de ieri a fost menţinut sechestrul asigurător în vederea confiscării pană la concurenţa sumei de 477.118,54 euro, instituit asupra tuturor bunurilor mobile ale inculpatului Olosz Gergely. Tribunalul a mai pus sechestrul asigurător în vederea confiscării pană la concurenţa sumei de 477.118,54 euro şi a sumei de 660.393,91 asupra bunurilor imobile deţinute de POWER PLUS.

Acuzele procurorilor…

… formulate în actul de inculpare se referă la perioada mai 2010 – februarie 2011, când Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.
„În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin, suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bîrcină) şi o altă societate comercială tip offshore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui offshore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin.
De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.
În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpatul Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ ROMÂNIA SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ ROMÂNIA şi CEZ DISTRIBUŢIE SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte:
- să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre SC POWER PLUS SRL şi SC CEZ VÂNZARE SA;
- contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL (firmă din grupul Bîrcină),
- contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim precum cel din prima etapă).
De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene”, se arată în rechizitoriul DNA.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad