Alexandra Roată, tânăr antreprenor: „În mod evident, curajul în antreprenoriat este esențial”

Astăzi vă prezentăm o tânără excepțională, care a intrat în antreprenoriat la 20 de ani și care acum este Managing Partener la „Softlead”, o platformă integrată dedicată produselor software. Alexandra Roată are 25 de ani și este din Târgu-Jiu, dar de 6 ani locuiește în București, acolo unde a făcut facultatea și unde își dezvoltă afacerea.

Reporter: Te-ai născut la Târgu-Jiu, într-o familie frumoasă, din părinți intelectuali, cu o vastă cultură și un rar bun simț. Cum au fost copilăria și adolescența ta?
Alexandra Roată: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru cuvintele frumoase adresate atât mie, cât și familiei din care provin. Dacă aș privi în urmă, cu siguranță aș putea mărturisi faptul că destinul mi-a pregătit, dintotdeauna, surprize. Am fost adolescenta care a ales mereu variantele dificile, care a încercat să îmbine pasiunea pentru literatură cu cea pentru logică. Am copilărit și am iubit într-un duel interesant al literelor și al cifrelor, analizând opere literare în timpul liber și modelându-mi gândirea în funcție de materiile profilului matematică-informatică. În acea perioadă, însă, nu îmi dădeam seama că, pentru mine și pentru ceea ce urma să devin, făceam cea mai bună alegere.

Rep: Când ai știut care va fi drumul pe care îl vei alege profesional? Planurile din perioada adolescenței erau diferite de ceea ce faci acum?
A.R.: În clasa a zecea, am ales drumul profesional care simțeam că mă caracteriza. Am urmat cu pași mărunți, dar siguri, planurile pe care mi le făcusem. Știam că publicitatea și creația sunt domeniile care îmi vor defini profesia, dar, trebuie să recunosc, nu mă gândeam că voi alătura acestor arii de expertiză un domeniu tehnic și considerat rigid, cum este cel dedicat industriei software.

Rep: Cine a fost persoana care ți-a servit ca model, care te-a influențat în luarea deciziei de a intra în antreprenoriat?
A.R.: Întrebarea este extrem de interesantă, cu atât mai mult cu cât nu am fost îndrumată, în sânul familiei, să aleg calea antreprenoriatului. În același timp, pot să mărturisesc faptul că nu este o întâmplare, ci rezultatul unui proces de auto-identificare. Nu cred că a fost o persoană care să mă fi ajutat în luarea deciziei de a migra în antreprenoriat, întrucât am încercat mereu să păstrez acel echilibru și să îmi dau seama de faptul că o societate aflată în progres permanent este susținută de buni executanți și de strategi. Un excelent profesionist se va încadra cu succes în oricare dintre cele două zone.

Rep: Cât de important este curajul în antreprenoriat? Cum a fost în cazul tău și care este povestea de la 20 de ani?
A.R.: În mod evident, curajul în antreprenoriat este esențial. Cu toate acestea, vorbim despre curaj dozat, cu rol motivațional, urmat îndeaproape de un set complex de resurse: gândire analitică, eficiență, organizare și determinare. Importanți sunt și oamenii din imediata apropiere, echipa de lucru, mentorii, rețeaua de conexiuni și, în mod evident, resursele financiare. Contextul în care am pătruns în antreprenoriat a fost unul extrem de favorabil. Deși nu dețineam prea multe dintre aceste resurse, m-am dezvoltat într-o perioadă în care mediul online și serviciile dedicate deveneau tot mai vizibile și se transformau în punctul de interes al momentului. Mai mult decât atât, este mediul care oferă libertate, care încurajează strategiile inovatoare și care pune accent pe tot ceea ce înseamnă viralizarea conceptelor. Într-un astfel de context, decizia de a investi în propria carieră, este cea mai bună alegere. Așa a fost și pentru mine, întrucât am dezvoltat un portofoliu de proiecte care au vizat servicii de comunicare, promovare online, gestionare și analiză a imaginii organizaționale, toate însoțite de strategii corecte și inovatoare.

Rep: Ce înseamnă Softlead? Este prima platformă de acest fel din România? Cum a început totul?
A.R.: Softlead este mai mult decât am lăsat să fie vizibil în acest moment. Și da, la doar trei luni din momentul lansării, pot spune că este prima platformă din România care promovează industria software și, în mod special, aplicații informatice. Este un proiect pe care l-am gândit ca o soluție reală pentru o problemă prezentă pe piața locală,  este o platformă integrată, ce permite companiilor producătoare de software să promoveze și să crească vânzările produselor lansate.

Rep: A fost nevoie de o investiție financiară inițială? De unde au provenit banii?
A.R.: Deși mediul online oferă numeroase posibilități de promovare ce presupun investiții minime, un astfel de proiect are nevoie de un impuls financiar inițial. Așa cum am anunțat și în mod oficial, platforma www.softlead.ro a beneficiat de un capital (oferit de doi investitori locali) care să asigure susținerea lansării, promovării și dezvoltării echipei de lucru.

Rep: Este Softlead o afacere de viitor? Aveți deja clienți? Ce vă doriți să se întâmple cu Softlead peste câteva luni, un an, trei?
A.R.: Softlead va fi o afacere de viitor atât timp cât industria software va fi într-o continuă creștere. Cu siguranță, acestui aspect i se adaugă validarea modelului de business pe care l-am gândit. În acest moment, există consumatori ai serviciilor Softlead, iar prin acțiunile viitoare, ne dorim fidelizarea acestora pe termen lung.

Rep: Care este principalul obiectiv al Softlead, al tinerilor care au înființat afacerea și al investitorilor?
A.R.: În mod evident, principalul obiectiv este acela al câștigării unei cote de piață semnificative, atât la nivel local, cât și internațional. Mai mult decât atât, este foarte importantă respectarea planului de acțiuni pe care l-am setat pe termen mediu și lung.

Rep.: Te-ai confruntat cu dificultăți birocratice sau de alt fel în momentul în care ați pornit pe drumul înființării Softlead?
A.R.: Da, trebuie să recunosc faptul că au existat câteva obstacole, pe care, însă, le-am depășit. Din acest punct de vedere, instituțiile publice ar mai avea de lucru, măcar la nivelul comunicării externe.

Rep.: Cum a fost privită și percepută o tânără care are succes în antreprenoriat de-a lungul acestor șase ani?
A.R.: În ultimii ani, am încercat să investesc în propria carieră și să îi dau un curs natural, nu mi-am dorit să sar peste anumite etape și nu m-am poziționat ca un tânăr de succes, ci ca un om care are multe de oferit din punct de vedere profesional.

Rep: S-ar preta acest tip de afacere (Softlead) și în Gorj, județ monoindustrial?
A.R.: Softlead se află într-o primă etapă dedicată dezvoltării ca brand local, întrucât modelul de business prevede o extindere internațională. Astfel, nu am putea vorbi despre o piață de software validă la nivelul unui singur județ din România. Industria pe care o generează comercializarea aplicațiilor informatice necesită un set amplu de factori: un număr semnificativ de soluții software, consumatori/achizitori, dezvoltatori software, testeri, canale de implementare a strategiilor de marketing și de comunicare, precum și multe altele.

Rep.: Dacă ar fi să le oferi un sfat tinerilor care s-au stabilit în Gorj și vor să intre în afaceri, care ar fi acela?
A.R.: Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi, dar dacă sugestiile mele ar putea ajuta tinerii, le-aș spune că în afaceri este vorba despre a face și despre riscuri. Curajul și satisfacțiile sunt contextuale, nu sunt garantate de niciun contract și de nicio investiție.

Rep: Cum te ai descrie? Care sunt pasiunile Alexandrei Roată?
A.R.: În acest moment, pasiunile proprii se îndreaptă exclusiv către dezvoltarea personală. Sunt câteva acțiuni, care mă relaxează și prin intermediul cărora mă regăsesc, dar pe care nu le pot considera pasiuni.

Rep: În ce crede Alexandra Roată?
A.R.: Cred în valori, iar cea mai importantă dintre acestea este credința, cred în artă, în echilibru, în lucrurile care ne ajută, pe fiecare dintre noi, să ne regăsim.

Rep.: Cum te vezi, personal și profesional, peste cinci ani?
A.R.: Generând lead-uri, atât personal (prin zâmbete, satisfacții, prin maturitatea vârstei), cât și profesional (prin auto-depășire).

Categoria: Interviu

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad