Amenzi în valoare totală de 1.211.600 lei, într-un singur semestru

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au avut o jumătate de an plină de controale și sancțiuni. În semestrul I din anul 2013, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 694 controale, dintre care 681 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
Au fost depistaţi 44 angajatori care utilizau „munca la negru”, având 174 persoane fără forme legale de angajare, din care 35 sunt femei şi 1 tânăr sub 18 ani. De asemenea, au fost aplicate 41 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 700.000 lei. Angajatorii depistaţi că foloseau persoane „la negru” desfăşurau activitate pe următoarele domenii:  confecţii textile, panificaţie, construcţii, comerţ,  zootehnie, prestări servicii etc., în Municipiul Târgu Jiu, Motru, Rovinari, Padeş, Tg-Cărbuneşti, Turburea, Ţicleni ş.a.
Serviciul Control Relaţii de Muncă, pentru neregulile constatate de la legislaţia muncii, a aplicat un număr de 170 sancţiuni contravenţionale la un număr de 147 angajatori, dintre care 119 sunt amenzi în valoare totală de 922.100 lei.

913 din 1234 de măsuri au fost realizate

Pentru neregulile constatate au fost dispuse 1234 măsuri angajatorilor controlaţi, dintre care un număr de 913 au fost realizate.  La 2 dintre angajatorii verificaţi au fost depistate mai mult de 5  persoane fără forme legale de angajare, documentele fiind transmise spre cercetare instituţiilor abilitate.

Sute de scrisori și sesizări

În semestrul  I s-au înregistrat 309 scrisori şi sesizări adresate direct ITM, precum și o serie de sesizări remise de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice,  Inspecţia Muncii, Administraţia Prezidenţială sau altor instituţii, 7 petiţii fiind în curs de soluţionare.
În acest semestru, ITM Gorj a aplicat amenzi în valoare totală de 1.211.600 lei.

25 de accidente de muncă

În primele şase luni ale anului 2013, ITM Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii Bucureşti, Birou informare operativă, un număr de 25 accidente cu incapacitate temporară de muncă. S-au cercetat 2 accidente de muncă cu invaliditate în domeniile silvicultură şi prelucrarea cauciucului, un accident de muncă mortal înregistrat de I.T.M. Braşov, un accident de muncă mortal produs la C.E.O., Sucursala Turceni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, în care au fost înregistrate un număr de 41 accidente de muncă, din care 5 accidente de muncă mortale.
Principalele cauze de producere a accidentelor de muncă au fost căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel; neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii; efectuarea necorespunzătoare a unor operaţiuni; nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru sau neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad