Ansamblul Brâncuși, și mai aproape de UNESCO

Dosarul „Ansamblul Brâncuşi la UNESCO” va fi finalizat până la sfârşitul acestui an. La Târgu-Jiu au venit reprezentanții IHS România pentru a purta o serie de discuții legate de dosarul de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Ansamblului Monumental Calea Eroilor.

 

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, împreună cu IHS România şi Institutul Naţional al Patrimoniului a organizat săptămâna aceasta, la Târgu-Jiu, o serie de întâlniri de lucru privind elaborarea Planului de protecție și gestiune a proprietății – Componentă a dosarului de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Demersurile în acest sens au început cu ani în urmă, însă birocraţia a întârziat foarte mult întocmirea dosarului. „Am venit la Târgu-Jiu pentru discuții și le-am avut cu membrii din comisia care lucrează la documentul pentru UNESCO, cu mai mulți reprezentanți ai Primăriei Târgu-Jiu, reprezentanți ai proprietarilor de pe Calea Eroilor. Se lucrează la Planul de management de protecție de gestiune, parte componentă a dosarului pentru obținerea intrării în patrimoniul UNESCO. Primăria are în vedere o serie de acțiuni, tot acest plan va fi atent monitorizat de UNESCO și avem câteva componente care trebuie urmărite: turismul, atragerea unui număr mai mare de turiști, locuitorii de pe Calea Eroilor, accesabilitatea și vizibilitatea monumentelor. Noi vom reveni pe 7 august la Târgu-Jiu. Comunitatea trebuie să reacționeze, să fie conștientă de valorile care se află pe Calea Eroilor, de importanța lui Constantin Brâncuși și a operelor sale. Vrem să știm în ce măsură comunitatea se va implica în protejarea și promovarea acestor opere. De asemenea, la discuții au participat și reprezentanții Universității Constantin Brâncuși, care se vor gândi la ce programe de studii să mai introducă în programă pentru a fi de ajutor”, a declarat dr. Sorina Racoviceanu, director al IHS România. „Toți operatorii de turism cred că încearcă să atragă turiști din afara țării. Avem câteva agenții din București care aduc turiști din străinătate, însă nu vin neapărat la Târgu-Jiu. Operatorii de turism pot și trebuie să promoveze orașul lui Brâncuși. Avem foarte multe locuri care pot fi vizitate în Gorj, avem patru festivaluri organizate de ANTREC în județ, la care putem atrage turiști din afară. Lucrurile se vor mai schimba după ce Ansamblul Monumental Constantin Brâncuși va intra în patrimoniul UNESCO”, a spus Radu Ciobanu, director ANTREC Gorj.

Lucrări la mai multe obiective turistice

În curând vor fi demarate procedurile de licitaţie în vederea reabilitării operei Poarta Sărutului din cadrul Ansamblului «Calea Eroilor» de la Târgu Jiu. S-a decis şi includerea în Programul Naţional de Restaurare 2013 a următoarelor obiective din judeţul Gorj: Mănăstirea Tismana, Conacul Brâncovenesc «Cornea Brăiloiu», Casa Memorială «Iosef Keber», Casa Memorială «Ion Popescu Voiteşti», Casa Memorială «Moangă». La Mănăstirea Tismana se realizează instalaţii electrice şi termice, dar şi restaurarea picturii murale. La Conacul Brâncovenesc «Cornea Brăiloiu» au loc lucrări de consolidare-restaurare, instalaţii, amenajări exterioare. La Casa Memorială «Iosef Keber» au loc lucrări de consolidare – restaurare. Pentru Casa Memorială «Ion Popescu Voiteşti» au loc lucrări de consolidare-restaurare, iar la Casa Memorială «Moangă» au loc lucrări de consolidare-restaurare. Toate acestea vor creşte cu siguranţă valoarea culturală a obiectivelor din Târgu Jiu şi vor aduce un plus de valoare locuitorilor, comunităţii locale şi întregului judeţ“, spun reprezentanții Consiliului Judeţean Gorj.

Categoria: Actualitate

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad