Anul european al cetățenilor – inițiativă și spirit civic la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”

Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”(CCVM) din Târgu Jiu finalizează un nou proiect, în cadrul Competiției Naționale Euroscola 2013-2014, ediția a VI-a.

Echipa formată din 23 de elevi, coordonați de profesorii Petre Ciungu și Mihaela Ioniță Niculescu, va participa la concursul  național destinat elevilor cu proiectul „Drepturile noastre în Uniunea Europeană”. Începând din iunie până în septembrie, echipa de proiect numită sugestiv „Tinerii din Agora” a realizat activități de informare și documentare despre Uniunea Europeană și condiția de cetățean european, în parteneriat cu Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene Christian Tell și Universitatea „Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu – Facultatea de Relații Internaționale, Drept și Științe Administrative, Centrul de Documentare Europeană.

Expoziție dedicată proiectului

În cadrul atelierelor de lucru au fost realizate pliante destinate campaniei de informare civică a locuitorilor urbei și elevilor din liceu, care să contribuie la cunoașterea și conștientizarea drepturilor unui cetățean european. Pornind de la ideea că spiritul civic se învață, s-a dorit conștientizarea cetățenilor despre importanța alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai a anului 2014. Unitatea și diversitatea europeană, valorile spațiului comunitar, simbolurile naționale și europene, dar și „poveștile” despre începutul continentului european au reprezentat tematica expoziției „Cromatică europeană”, vernisată la Biblioteca Județeană Christian Tell în data de 16 septembrie. Începând din 24 septembrie, cele zece desene al căror mesaj este cât se poate de evident, pot fi admirate de liceeni în incinta CCVM.

„Agora” la CCVM

Pentru a atrage atenția asupra necesității implicării tinerilor în viața publică prin exercitarea dreptului de vot în mai 2014, tinerii antrenați în proiect și-au propus să simuleze întreg procesul electoral. Concret, cei patru candidați pentru Parlamentul European Virtual și-au format echipe de campanie, au elaborat programe electorale pe care le-au prezentat direct sau prin pliante  claselor selectate pentru simularea votului. Pe data de 20 septembrie, timp de o oră, amfiteatrul Colegiului a devenit o veritabilă Agora, în care s-au „confruntat” cei patru candidați. La eveniment au participat Simona Danciu, reprezentant al Centrului de Documentare Europeană din cadrul UCB, Olimpia Bratu, director al Bibliotecii Județene „Christian Tell”, Mariana Angheluță, reprezentant al Centrului Europe Direct, precum și un grup de elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” Motru, însoțiți de profesorii Constantina și Nicolae Negrea. Pentru exercitarea votului, au fost amenajate cabine de vot, în timp ce comisia formată din elevi a pus în practică tot ceea ce presupune tehnic mecanismul alegerilor.  Reprezentanții Europe Direct au distribuit celor prezenți broșuri, CD-uri cu tematică europeană și stegulețe, iar invitații de la Colegiul Național „George Coșbuc” Motru au împărtășit din experiența participării la două ediții Euroscola, finalizate cu excursii la Strasbourg. Experiența a fost un succes, iar pentru „Tinerii din Agora”, cel mai mult contează experiența dobândită în cadrul proiectului și spiritul de echipă dovedit.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad