Artego, la un pas de prăduială! Salariații, prostiți să-și vândă acțiunile!

• Cătălin Chelu nu se lasă – „a pus laba pe vreo 40% din acțiuni“

Afaceristul Cătălin Chelu, absolut nefrecventabil în lumea business-ului serios, dacă e să ținem cont de recordul cu care cumpără, vinde și pune pe butuci fabrici al căror număr e mai greu de reținut, pândește SC Artego SA de peste un an. După refuzuri repetate din partea directorului general, Viorel David, de a-i vinde acțiuni PAS, Chelu a continuat să sape la rădăcina fabricii. Spunem asta, pentru că, din informații (neoficiale însă), Cătălin Chelu a ajuns să dețină în jur de 40% din acțiunile firmei ce aparține angajaților.  

Cătălin Chelu a apărut în peisajul gorjean în urmă cu aproximativ 2 ani, când a reușit, prin mijloace absolut dubioase, să preia Rostramo Târgu Jiu. De atunci, protestele salariaților au fost numeroase, iar activitatea fabricii - practic, necunoscută. De această dată, în lista „prăduielilor“ se află, din păcate pentru comunitatea noastră, și singura fabrică ce încă mai crează locuri de muncă, un profit substanțial anual și susține aproape total, pe lângă alte sectoare, activitatea culturală și educativă în județ. Facem un apel către autoritățile județene să facă demersuri pentru stoparea acțiunilor potentatului Chelu împotriva comunității noastre și salvarea unei fabrici de care depind zeci de mii de familii.

Am încercat să luăm legătura cu patronul Chelu, dar este greu de găsit. Mai exact, Emilian Ciongaru, directorul de marketing al Rostramo (altă fabrică „reorganizată“ a afaceristului), spune că telefonul acestuia „e închis“. Emilian Ciongaru este și consilier local în Târgu Jiu, iar părerea lui de „localnic“ este că că în această „sălbăticie a capitalismului, Artego se va vinde, că vrem sau nu“… Notăm faptul că Emilian Ciongaru a răspuns întrebărilor noastre cu privire la intențiile lui Cătălin Chelu, nedorind totuși să ne ofere numărul de telefon al patronului său.

Palmares bogat în dosarele de cercetare penală

Din enciclopedia liberă de pe pagina Wikipedia aflăm că, înainte și după episodul în care Cătălin Chelu a fost prins în flagrant de DNA, mituindu-l pe fostul secretar de stat al MAI, Dan Fătuloiu, afaceristul a avut o bogată „activitate“: ar fi devalizat Mecanica Rotes, fiind numit în presă „jefuitor“ sau „cioclul mai multor intreprinderi sucevene“ sau că l-a sechestrat și bătut pe șeful Vămii Galați. De asemenea, printre metodele sale de „afaceri“ trecute în revistă de DIICOT, în cercetarea privind încercarea afaceristului de a prelua SC Plase Pescărești SA prin 2008, se numără fals în declarații, intervenții cu mascații unei firme private de pază și amenințări cu moartea la adresa celor care se opuneau intențiilor sale. Ne întrebăm, așadar, în afara acțiunilor cumpărate de la bursă, cum ne-a anunțat Emilian Ciongaru, cum au fost obținute restul de până la aproximativ 40% de la salariați? Lista numeroaselor apariții în presă sub cele mai grave acuzații, continuă peste putința noastră de a pune la dispoziție spațiul necesar în această ediție. Despre palmaresul acestui „om de afaceri“ vom mai relata curând.

„Jos labele de pe Artego!“

Din păcate, nici Gorjul n-a scăpat, în sensul că Rostramo, fabrica de mobilă din Târgu Jiu, a fost deja cumpărată, prin înșelăciune, după cum spun salariații acestei unități, de către Cătălin Chelu. Jucător la Bursă, cu multe milioane de euro în conturi, patron al mai multor societăți comerciale, așa cum este acesta zugrăvit în presa locală, Chelu a găsit că Rostramo trebuie băgată în insolvență.  Cu toate acestea, există un om în conducerea fabricii care spune că Rostramo merge bine (!). Este vorba despre Emilian Ciongaru, care declară: „Rostramo este într-un program de organizare aprobat de instanță, nu este în faliment. Această fabrică a fost preluată cu datorii de 200 de miliarde de lei vechi… Eu spun că în trei ani, cu sacrificii și victime colaterale, Rostramo va fi o fabrică puternică“.  Situația explicată de acesta este în deplin contrast cu numeroasele proteste în stradă ale salariaților, cu acuzele de fraudă sau înșelăciune. Știute fiind aceste „amănunte“ despre cel care vrea să pună mâna și pe Artego, salariați ai fabricii au un singur gând de transmis: „Jos labele de pe Artego!“.

„Oamenii cu bani cumpără, ceilalți vând“

Pe de altă parte, în calitate de consilier local, și oarecum în cea de intermediar între Cătălin Chelu și reporteri, Emilian Ciongaru a mai declarat că Artego „trebuie să meargă“: „Artego, ca și Rostramo, trebuie să  meargă pentru că, altfel, orașul va muri încet. Vedeți că în minerit și energie se fac disponibilizări, acest lucru nu ține de organizare sau reorganizare…. “, spune spune consilierul. Întrebat despre cum ar comenta modul lui Cătălin Chelu și dacă ar fi mai bine pentru Artego ca aceasta să cadă pradă unui asemenea „om de afaceri“, Ciongaru a declarat: „Este într-adevăr un om de afaceri controversat, dar, repet, oamenii cu bani cumpără, ceilalți vând. Indiferent de cine conduce Artego, fabrica până la urmă tot va fi vândută. Asta înseamnă sălbăticia capitalismului. Domnul Chelu a cumpărat de la Bursă, și nu numai în Gorj. A cumpărat foarte multe acțiuni ale societăților din țară. Nu pot eu să fac comparații între oameni; bineînțeles, domnul Viorel David este un simbol. Trebuie să ținem cu dinții de aceste fabrici, cum sunt Rostramo și Artego, indiferent cine se află la conducerea lor. Din punctul meu de vedere, metoda de vânzare spre angajați mi s-a părut o prostie de la bun început…“ , a mai spus directorul de marketing al Rostramo, consilierul Ciongaru, referindu-se la faptul că majoritatea acțiunilor Artego sunt deținute de salariați.

Ce înseamnă Artego pentru Gorj, în cifre

Titlurile „Artego” Târgu Jiu (simbol ARTE) au adus investitorilor cele mai mari câştiguri, în perioada 6 aprilie – 7 mai, de 49,74%. Profitul net înregistrat de societate anul trecut a fost de 4,349 milioane lei, din care societatea va plăti dividende în valoare de 2,368 milioane lei. Rezultatul brut raportat de societate a fost de 5,48 milioane de lei. „Artego” Târgu Jiu a înregistrat, în 2011, venituri totale de 218,52 milioane lei şi cheltuieli totale de 213,032 mili-oane de lei. Acţionarii societăţii au aprobat în Adunarea Generală, care a avut loc luna trecută, acordarea de dividende în valoare de 2,36 milioane de lei, dividendul brut fiind de 0,2381 lei/acţiune. Capitalul social al „Artego” Târgu Jiu este de 24.873.442 lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei/unitate. Acţionarul principal al companiei este Asociaţia Salariaţilor „Artego”, care deţinea, la ultima raportare, 70,04% din titlurile ARTE.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , , ,

Commentarii (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gg says:

  Oameni dragi, dar sae stia in oras de un an ca dl David poarta tratative sa vanda societatea si sa se retraga la Craiova unde a investit/urmeaza sa investeasca sutele de miliarde mulse de la Artego. Nu se stia totusi cu cine. Nu vad de ce sunteti asa de surprinsi de demersurile lui Chelu (un gunoi care intradevar va distruge si aceasta unitate).
  Tot scandalul de acum probabil ca este generat de volumul spagii!

  Thumb up 1 Thumb down 3

 2. ciuncanu says:

  DOMNULE DAVID,daca nu interveniti dvs in cumpararea de actiuni,adica asa cum le cumpara CHELU sa le cumparati dvs,fabrica se va ruina.Avand beneficiarul asigurat langa dvs.,de ce nu va intereseaza sa fiti actionarul patriot majoritar?Sau e bine cu banii la pusculita si cu alte afaceri in derulare de pe carca ARTEGO!NU VA PATATI ONOAREA ACUM!

  Thumb up 4 Thumb down 2

 3. andrei victor says:

  Marea calitate a lui Chelu este ca se inconjoara de oameni fara caracter care mint cu o nonsalanta incredibila.Stimabilul ciongaru uita sa spuna ca datoriile ROSTRAMO au crescut cu peste 5000000 de cand societetea a intrat pe mana lor .Cea mai mare realizare este taierea fabricii de PAL si vanzarea la fier vechi .Singura sansa pentru societatile din Gorj este sa scape de acesti “investitori”.Se aude si la Artego ?Tot ce a atins acest chelu s-a distrus

  Thumb up 5 Thumb down 1

 4. gigi says:

  oare nu este o manevra si a lui david?ROMANIA TREZESTE-TE

  Thumb up 1 Thumb down 1

 5. gigi says:

  Credeti ca David Viorel este usa de biserica?
  Sau poate de catedrala!!!!????!!!

  Thumb up 1 Thumb down 1

 6. pt GIGI says:

  est@ gigi:esti un mare nesimtit si scav al lui chelu…o sa mori de foame in curand…iar chelu sper sa mai faca un infarct in puscarie…javre ordinare…

  Thumb up 1 Thumb down 0

 7. NS says:

  Daca salariile sunt decente este in regula , daca nu , la o rata a profitului de doar 2,5% din total venituri realizate , cineva sau cativa de acolo castiga colosal .

  Thumb up 2 Thumb down 0

 8. ilarie says:

  nu trebuie lasat chelu sa isi faca de cap in gorj. trebuie alungat cu pietre de catre oameni daca autoritatile locale nu sunt in stare sa faca ceva. chelu nu stie decat sa distruga ceea ce au construit altii deci nu trebuie lasat. autoritatile locale trebuie sa faca mai mult si sa deschida anchete penale sunt sigur ca ast chel e un mare nemernic vezi ce a facut cu rostramo. trebuie ca moamenii sa se alieze si sa il alunge

  Thumb up 2 Thumb down 0

 9. Investor says:

  Domnilor salariati Artego.In calitate de investitor am urmarit aceasta societate.Ea s-a miscat bine economic in pofida crizei.Acest David e tipul managerului comunist care totusi a reusit sa se adapteze cumva fara sa distruga tot,pe modelul altora.Nu incape comparatie cu Chelu care e doar un tepar ordinar.
  Cu toate acestea,actiunile voastre ar putea valora cel putin 10 lei/actiune daca David ar gestiona in favoarea tuturor fabrica si nu preponderent in a lui.Nu e acceptabil sa va multumiti doar cu locul de munca!Sunteti actionari si ar trebui sa pretindeti mai mult.Daca se renunta la contractele de achizitie prin firmele detinute de conducere,in conditiile scaderii pretului la cauciuc pe pietele mondiale,Artego ar face profit mult mai mare si actiunile ar valora mai mult,fie daca le vindeti fie daca alegeti sa le pastrati sa luati dividende mai mari.La cifra de afaceri a companiei,profitul ar trebui sa fie de minim 10-12 mil lei anual si voi sa incasati cel putin 5 mil dividende(0,5 lei pe actiune net si nu 0,2 ca anul asta).
  Vad ca va coalizati sa nu-i vindeti lui Chelu.Nu asta ar trebui sa fie obiectivul,ci cresterea companiei si a profitabilitatii ei.Astfel,vor fi numerosi petitori,firme din domeniu mult mai puternice decat teparul galatean.Competitia va urca pretul actiunii si astfel veti beneficia mult mai mult decat prin salariu.Actiunile se vand si se cumpara,important e la o valoare corecta,pe bursa si nu la colt de strada.
  Ca investitor pe bursa am senzatia ca tot acest razboi aparent e doar sa va faca sa-i dati unuia(David) sau altuia(Chelu) actiunile IEFTIN.Voi sunteti amenintati cu pierderea locului de munca sau ca sunteti furati copios,actiunile ajung la aunul din ei si mai tarziu ei o sa bata palma(daca n-au si facut-o deja).
  Asa ca sfatul meu e sa fiti vigilenti,sa cenzurati toate contractele cu firmele prietene,sa puneti obiectiv cresterea profitului si a dividendelor si astfel sa profitati de actiunile voastre ca altfel degeaba le aveti si ba zbateti sa ramana ale voastre.
  Sa nu fim naivi,mai devreme sau mai tarziu le veti vinde.Depinde cum!N-o faceti la colt de strada ci pe bursa unde sunt multi interesati si nu le dati pe 4-5 lei daca se poate si pe 8-10.Dar pentru asta trebuie sa puneti presiune pe conducere sa faca profit pentru Artego nu pentru firmele de casa ale lor.Repet,nu vreti sa vindeti,macar sa luati dividende frumoase.Totusi eu cred ca multi dintre voi vor ceda(grup eterogen,interese diverse).Macar s-o faca in conditii avantajoase si nu pe nimic.
  Succes!Fabrica este intr-o conjunctura internationala buna.Ramane sa profitati si voi actionarii si nu numai cele 2 parti care vor sa va ia ieftin actiunile.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 10. catalin says:

  apelati la DIICOT sau la Primministru daca vreti sa nu ajungeti la faliment.Chelu pe unde a trecut a chelit tot si tot cumpara pe banii vostri alte actiuni de la alti fraieri si tot asa ,,,,pina va submina intraga economie.Nu exagerez are la activ peste 30 de societati destramate,fiti atenti actioneazasi prin interpusi. Daca-i instaleaza la conducere nu mai puteti scapa de ei;ei sunt precum capusele;au multe societati de intermediere prin care favorizeaza pe cine vor ei,oricum nu pe salariati.Cu 40% greu sa-l mai scoateti,doar sa va organizati rapid si sa nu-l primiti printre voi.Va amageste ca vrea sa faca investitii,fonduri Europene,doar vorbe ,,,,toate le face doar in favoarea lui .
  imi pare rau ca exista un astfel de grup organizat in a frauda si submina economia nationala si nimic nu-i vine de hac.
  succes ,va doresc sa nu aveti soarta societatilor controlate de chelu si sa functionati mai mult de 4 ani de acum incolo.

  Thumb up 2 Thumb down 0

 11. NS says:

  @ Investor:
  Excelent comentariu ! Sper ca sa fi inteles cat mai multi dintre actionari cum stau lucrurile , felicitarile mele , d-le investitor adevarat !

  Thumb up 1 Thumb down 0

 12. cipet says:

  fiti alaturi de david.
  pe terenurile unde au fost prin tara fabrici similare cu artego se ridica acum “semete” supermarket_uri, mii de oameni si-au pierdut locurile de munca din aceste foste fabrici si acum imping prin aceste magazine baxuri de apa si alte cele pentru 600-700 lei pe luna.
  ati avut sansa de a avea un manager care s-a gandit si la voi si acum trebuie sa-i fiti alaturi.
  chelu o sa va “cheleasca” pe toti, pe unde trece el pustiu ramane, inca mai aveti sansa de a nu impinge 10 ore pe zi baxuri de apa minerala prin supermarket_uri, dumnezeu sa va dea gandul cel bun si sa va ajute sa pastrati artego pentru voi si copiii vostri.

  Thumb up 1 Thumb down 1

 13. narcisa says:

  Macar Gorjul sa scape de asa-zisii investitori strategici care in realitate nu suarnt decat groparii economiei.
  In Pitesti pe locul Rolast SA, fabrica producatoare de articole din cauciuc, se afla acum Hipermarketul Real, Arpechimul sta sa se inchida iar Automobile Dacia este condusa de francezi care vor sa se mute in Maroc… Asa ca din Pitesti numai de bine…
  va urez succes !

  Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad