„Aș vrea să divorțez, dar îmi e teamă că o să rămân fără copil!”

„Mă numesc Maria și am 26 de ani. Sunt căsătorită de șapte ani și am o fetiță. M-am căsătorit cu soțul meu din dragoste, dar pe parcurs lucrurile s-au schimbat. Deși atunci când am făcut pasul spre căsătorie credeam că totul o să fie bine, timpul mi-a dovedit că m-am înșelat. Bărbatul cu care m-am căsătorit provine dintr-o familie care până în urmă cu 15-16 de ani era una dintre cele mai înstărite familii din zona în care locuim. Faptul că mare parte din viață și-au trăit-o având totul la dispoziție, a lăsat o amprentă profundă asupra caracterului soțului meu și familiei sale (menționez că în momentul în care eu m-am căsătorit, aceștia nu mai aveau nimic din ceea ce au avut, situația lor financiară fiind una normală). Aceștia au rămas cu impresia că au aceeași putere financiară și că sunt mai presus decât ceilalți atât din acest punct de vedere, cât și din alte puncte de vedere.
Totul a mers bine o bună perioadă de timp după căsătorie, până când lucrurile au început să se schimbe radical. Niciodată nu am avut o relație foarte apropiată cu socrii mei, dar am încercat să îi tolerez, iar lor le-am fost pe plac pentru că am fost mereu «supusă» în încercarea mea de a face lucrurile să meargă bine. Tot ceea ce ține de gospodărie, pentru că stăm la țară, îmi revine și mi-a revenit mereu mie. Nu mi s-a permis niciodată să mă angajat, iar veniturile soțului meu nu au fost niciodată și ale mele. Soacra mea obișnuiește să consume alcool, iar acest lucru a creat numeroase divergențe în urma cărora, deși nu am avut foarte multe de spus, eu am fost găsită mereu vinovată de diverse lucruri. Mereu mi se reproșează lucruri mărunte care pentru alții ar părea o glumă proastă, dar pentru soacra mea sunt motive de ceartă. Ce este mai grav este faptul că soțul meu mereu îi dă dreptate.
În ultimii doi ani am avut în nenumărate rânduri intenția să plec de acasă, dar am fost mereu oprită fie de conștiința mea, fie de soțul meu. Nu îmi este bine și știu sigur că nu vreau ca întreaga mea viață să fie astfel,mai ales că sunt convinsă că lucrurile vor merge din ce în ce mai rău. Motivul pentru care mereu dau înapoi atunci când iau decizia că ar fi mai bine să plec este fetița mea. Nu vreau să o fac să sufere și îmi este teamă că nu o să pot să plec cu ea pentru că atât soțul, cât și socrii mei se vor opune. M-am gândit să plec fără fetiță și să o recuperez pe cale legală, dar știu că pot fi acuzată de părăsire de domiciliu. Nu știu ce să fac, dar nu mai suport această situație!”.

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:

Bună, Maria!
Cuvintele tale sunt pline de îndoială, suferinţă şi neînţelegere. Nu este uşor să trăieşti cu gândul că nu poţi lua o decizie ce ţi-ar putea aduce liniştea şi pe de altă parte ai putea pierde fericirea, fetiţa ta. Suntem înzestraţi cu resurse ce ne pot ajuta să ne descurcăm şi în situaţii conflictuale, cum este a ta. O resursă ar fi posibilitatea de a alege şi mai ales de a încerca, tu poţi încerca înainte de a lua o decizie finală. O familie funcţională se bazează pe graniţe clare, o comunicare deschisă, reciprocitate, stabilire a unor reguli flexibile, pattern-uri ce aduc la o comunicare eficienta. Pattern-urile sunt acţiuni repetate dintre membrii familiei ce ajung să se manifeste din inerţie. Încearcă să stabileşti o legătură strânsă cu soţul tău, este important să aveţi activităţi împreună, doar voi doi. Pune accent pe trăirile şi nevoile voastre. Comunicaţi deschis şi direct despre ceea ce simţi şi vă doriţi de la viaţa voastră de familie.  Dacă el încă nu ştie ce simţi cred că este necesar să-i spui că ai ajuns la un nivel de saturaţie şi că-ţi doreşti să salvezi această căsnicie, numai că ai nevoie şi de ajutorul lui prin înţelegere, acţionare şi răbdare. Luaţi o decizie împreună prin a instala reguli flexibile, ce ţin de comportamentul vostru, relaţia pe care o aveţi cu socrii – părinţii, modul în care fiecare alege un stil de viaţă. Regulile reuşesc să fac ordine într-o zonă unde domină haosul. O lume fără reguli ar fi o lume lipsită de principii şi neclarităţii.
 Socrii tăi fac parte din familia extinsă, sunt părinţii lui, nu poţi schimba acest fapt, doar  să-i tratezi cu respect şi reţinere pentru a ţine departe conflictele. Ai putea să meditezi un moment la această frază pe care ai menţionat-o în poveste: „Totul a mers bine o bună perioadă de timp după căsătorie, până când lucrurile au început să se schimbe radical”. Ce eveniment a produs dezechilibrul „o bună perioadă de timp”? Ce s-a întâmplat? Există o cauză sau doar a fost un moment în care lucrurile au scăpat de sub control, ele existau deja?
O metodă eficientă ar putea fi să consultaţi un psihoterapeut de cuplu. Acesta vă poate da sfaturile necesare pentru a salva căsnicia. Şi într-un final după toate aceste demersuri, dacă consideri că nu există nicio şansă, atunci poţi lua hotărârea de separare. Ar fi ideal să consulţi un avocat înainte de a-ţi anunţa decizia. Ne poţi contacta pentru a-ţi da un număr de telefon al unui avocat bun.
Durerea şi regretul  pot fi mai mici în momentul în care ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă pentru a salva o relaţie. Nu ai renunţat din momentul în care au apărut conflictele, ai luptat până la ultima răsuflare şi ai căutat metode salvatoare. Asta poate spune multe despre tine ca om. Te poţi valorifica, poţi căpăta încredere în tine şi îţi poţi îmbunătăţi modul de privi cum să-ţi trăieşti viaţa”.

Categoria: Social

Tags: , ,

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. miner says:

    ce frumoas doamna monalisa ruset…..

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad