„Băieţii deştepţi” trimit minerii în şomaj tehnic

Grupurile de interese din jurul Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN) au făcut jocurile în aşa fel încât o sumă importantă de bani pe care compania de la Dr.Tr. Severin urma să-i primească şi să-i vireze Complexului Energetic Oltenia (CEO), în contul unei datorii de 186 de milioane de lei, este direcţionată spre firmele „băieţilor deştepţi”. De altfel, oamenii de afaceri, patroni ai carierelor private din zona Motru, au câştigat mai multe litigii în instanţă cu RAAN şi au de recuperat câteva zeci de milioane de lei. Potrivit unor informaţii, aceştia au găsit sprijin la politicieni influenţi din Mehedinţi care au pus mai presus interesul acestor afacerişti în detrimentul celor 750 de mineri de la Husnicioara, trimişi deja în şomaj tehnic şi „fără plată”.

„Băieţii deştepţi” din Mehedinţi sunt gorjeni

Informaţia cum că din cele aproximativ 70 de milioane de lei pe care RAAN le va primi în perioada următoare, la CEO vor ajunge doar 10 milioane, deşi datoria companiei din judeţul vecin către producătorul de energie din Gorj depăşeşte 186 de milioane de lei, a fost făcută publică de către prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Ion Ruşeţ.
Acesta a declarat, la postul local de televiziune Acces TV, că afaceriştii interesaţi de banii RAAN au tras sfori ca mare parte din bani, adică vreo 60 de milioane de lei, să le fie viraţi lor, în contul datoriilor pe care regia le are la firmele acestora, care administrează diferite cariere în zona Motru. „Băieţii deştepţi din Mehedinţi (şi ştiu ce spun) au făcut toate demersurile la administraţia locală de acolo, pe la oamenii puterii de acolo, că sunt liberali, că nu sunt, şi se pare că CEO va primi doar 10 milioane de lei, dar nici acelea nu sunt siguri”, a declarat Ruşeţ.
De fapt, aşa-zişii băieţi deştepţi dim Mehedinţi sunt gorjeni. Este vorba despre Viorel Petcu, patronul societăţii AMV Style, Paul Ţuilă, fratele primarului de la Cătunele, Florinel Ţuilă, patronul firmei Kaufof Com şi alţi patroni de microcariere care au avut contracte cu RAAN.

Creditorii privaţi, înaintea CEO

Afaceriştii au acţionat în judecată, în acest an, RAAN pentru datoriile pe care aceasta le avea la firmele cu care a avut contracte pentru furnizarea de cărbune.
Astfel, AMV Style a câştigat deja în aprilie şi iulie două procese, RAAN fiind obigată să-i plătească 752.000 de lei, din care 276.000 reprezentând despăgubiri. Societatea lui Viorel Petcu mai are iniţiate două acţiuni pentru pretenţii, sumele cerute fiind de 3.000.000 de lei, iar la una dintre acestea, în care RAAN i se cer 1,1 milioane de lei, Tribunalul Mehedinţi va pronunţa soluţia chiar astăzi. Deci, numai afaceristului Petcu, compania de la Severin va trebui să-i plătescă în perioada următoare cel puţin 1,8 milioane de lei.
O altă firmă care a câştigat litigiul cu RAAN încă din luna martie este Kaufof Com, care aparţine lui Paul Ţuilă, fratele primarului de la Cătunele, Florinel Ţuilă. Tribunalul Mehedinţi a obligat RAAN să-i plătească acesteia suma de 6.342.696 lei, adică aproape un milioan şi jumătate de euro. Pe lângă aceste firme mai există şi altele care au avut contracte de furnizare cărbune cu RAAN, care au în spate oameni cu influenţă şi nu au acţionat compania în judecată, ci fac jocurile în aşa fel încât să fie în capul listei de creditori ai regiei, chiar înaintea unor companii ale statului precum CEO.
Un liberal influent care le face jocurile acum afaceriştilor este un apropiat al acestora şi le-a facilitat contracte cu RAAN şi în vremea guvernării PDL, fiind, pe atunci, jupânul portocaliu din judeţul vecin.

Minerii, sacrificaţi

În aceste condiţii, Directoratul CE Oltenia a decis, vineri, ca, începând de astăzi, minerii de la Cariera Husnicioara să intre în şomaj tehnic, cu plată de 75%. Cei aproximativ 750 de mineri urmează să stea două zile în concediu fără plată şi trei zile în concediu de odihnă (cei care nu şi-au efectuat zilele din concediu).
Decizia CEO poate răsturna jocurile făcute în interesul acestor afacerişti, mai ales că stocurile de cărbune ale RAAN sunt la limită, iar achitarea unei sume mai mare din datorie poate determina conducerea companiei să-i retrimită la lucru pe minerii de la Husnicioara.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad