Biserica Sfinții Voievozi din Târgu-Jiu, renovată din donații


Singura catedrală din municipiul Târgu-Jiu a intrat într-un proces de renovare a exteriorului. Cea mai mare parte a banilor folosiți la renovarea exteriorului lăcașului de cult provin din donații și din serviciile care au loc aici. Doar 10 mii lei provin de la stat și Primăria Târgu-Jiu.

Catedrala Sfinții Voievozi Mihail și Gavril, singura din județ și situată în centrul municipiului Târgu-Jiu, va fi renovată la exterior. Lucrările de renovare ale lăcașului de cult vor costa 400.000 lei, bani din care doar 100.000 lei au fost primiți de la stat (Ministerul Cultelor – n.red.) și Primăria Târgu-Jiu. Părintele paroh Mihai Roibu a declarat că Primăria Târgu-Jiu a virat în conturile firmei care execută lucrările suma de 50.000 lei. „Nu ne-a dat nouă, parohiei sau bisericii, acei bani, ci direct în conturile firmei au fost virați. Din păcate, banii nu sunt suficienți și noi trebuie să strângem cea mai mare parte a acestor bani, adică 300 mii lei, trei miliarde lei vechi. Îi vom aduna din donații, serviciile care au loc aici, slujbe de cununie, botez și așa mai departe. Până la toamnă, în septembrie, biserica va fi renovată la exterior. Avem nevoie de ajutor de la credincioși. Această biserică este un important monument istoric și un locaș foarte vizitat de turiști străini și români”, a spus părintele Mihai Roibu.

Pictura exterioară nu va fi restaurată

Lucrările de la exteriorul catedralei vor viza refacerea tencuielii lăcașului de cult, aceasta nemaifiind înlocuită de mai bine de 70 de ani. „Muncitorii au pus deja schelele, se vor apuca de lucrări. Firma este din municipiul Târgu-Jiu și Primăria a mai lucrat cu ea și la alte biserici. Muncitorii ne-au garantat că vor avea mare grijă când vor lucra, să nu afecteze într-un fel pictura exterioară. La pictură nu se va umbla. Tencuiala va fi dată jos, apoi refăcută. Nu s-a mai umblat la ea din 1939. Tot atunci a fost spălată și pictura exterioară”, a mai spus preotul Mihai Roibu, parohul Catedralei Sfinții Voievozi din Târgu-Jiu. Biserica Sfinții Voievozi este ctitoria negustorilor Dobre Sîrbu și Radu Cupețu, iar construcția s-a realizat între 1748-1764, imobilul fiind cunoscut și sub numele Biserica Negustorilor, Biserica Domnească și chiar Biserica de la Jii. Planul bisericii este în formă de cruce. În 1843, cu ajutorul lui Pavel Kisseleff se zugrăvește și înfrumusețează catapeteasma, iar în 1855, pictura în stilul bizantin este acoperită cu pictură în stilul Renașterii de către pictorul Mișu Popp.

Filosofii de pe biserică – unici în România

Potrivit specialiștilor, filosofii și profeții pictați la exteriorul Catedralei din Târgu-Jiu sunt unici în zona Olteniei. Puține biserici din România au astfel de reprezentări la exterior sau interior. Când Iosif Keber a refăcut pictura exterioară în 1939, a descoperit aceste portrete acoperite de un strat de tencuială. Atunci le-a repictat. La exteriorul bisericii sunt pictați filosofii greci antici, precum Socrate, Platon, Aristotel, Pitagora, Diogenes, Hipocrate, Plutarh.

Porumbeii, „dușmanii” bisericii

Porumbeii care stau pe proeminenţele firidelor create de arhitectul care a făcut proiectul bisericii, distrug tencuiala atât cu excrementele lor, care au un caracter coroziv, precum şi cu ghearele şi ciocurile. Pentru a scăpa de această amenințare, parohul Mihai Roibu a luat legătura cu o firmă din Harghita, care va monta benzi cu țepi pentru a ține departe porumbeii de tencuiala și pictura exterioară a lăcașului de cult.


Categoria: Actualitate

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad