Blocajul de la Cariera Jilț Nord bagă zâzanie între parlamentarii de Gorj

Deputata PPDD, Nicoleta Mocioi, le-a cerut miniștrilor liberali, Daniel Chițoiu și Varujan Vosganian, să intervină pentru a rezolva problema cu exproprierile de la Cariera Jilț-Nord. Senatorul PNL, Dian Popescu, spune că Nicoleta Mocioi a greșit adresa când i-a interpelat pe miniștrii Finanțelor și Economiei.

Subiectul de la Cariera Jilț-Nord este în continuare arzător în județul Gorj. Șefii Complexului Energetic Oltenia au anunțat că mai este front de lucru pentru maximum două săptămâni; după această perioadă, cei peste 1000 de angajați ar putea fi trimiși în șomaj tehnic. Deputata de pe Colegiul numărul 5, Nicoleta Mocioi, a făcut o interpelare către miniștrii de Finanțe și Economiei, Daniel Chițoiu, respectiv Varujan Vosganian, pentru a urgenta legea privind exproprierile. „O carieră din judeţul Gorj este blocată de mai bine de o lună din cauza lipsei unui cadru legislativ care să permită exproprierea unor familii din comuna gorjeană Mătăsari. La Cariera Jilţ lucrează peste o mie de persoane, iar cărbunele de aici ajunge la Termocentrala Turceni, cea mai mare centrală pe cărbune din România. Activitatea carierei Jilţ Nord este blocată, funcţionând doar 3 din cele 6 excavatoare, dar întreaga exploatare va avea această problemă dacă nu sunt luate măsuri. Pentru continuarea activităţii de extracţie a lignitului de la această carieră, este nevoie de acordul mai multor familii pentru ocuparea şi scoaterea din circuitul economic a unor suprafeţe de terenuri agricole, silvice, păşuni, aflate în proprietate privată. Pretenţiile financiare ale proprietarilor sunt exagerate sau chiar refuză să vândă terenurile. Negocierile cu proprietarii din Mătăsari au eşuat şi sunt înregistrate costuri mai mari de producţie şi chiar defectări ale utilajelor, din cauza diverselor staţionări sau manevre de schimbare a circuitelor de transport. De asemenea, lipsa fronturilor de lucru duce şi la trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic. În aceste condiţii, domnule ministru, pentru continuarea lucrărilor miniere se impune aplicarea prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare.Care sunt demersurile făcute pentru a aplica Legea 255/2010 în acest caz, cel al carierei din judeţul Gorj? Ce fonduri aveţi disponibile privind exproprierile pentru cauze de utilitate publică? Care sunt, în viziunea dumneavoastră, soluţiile pentru a debloca problema de la cariera din Gorj? Solicit răspuns în scris !”, se arată în interpelarea făcută de Nicoleta Mocioi. Senatorul liberal de pe Colegiul numărul 1, Dian Popescu, a precizat că deputata PPDD a greșit când a trimis interpelările celor doi miniștri liberali.„Doamna deputat are tot dreptul să ceară miniștrilor să vină să dea explicații pentru anumite probleme. Numai că trebuia să ceară să rezolve problemele de la Cariera Jilț-Nord miniștrilor care au atribuții în acest sens. Nicoleta Mocioi a făcut greşit interpelările. Trebuia să se intereseze ce ministru trebuie interpelat”, a comentat Dian Popescu.

Mocioi: Dacă nu pot rezolva problema de la Jilț-Nord miniștrii Economiei, Finanțelor și Energiei, atunci cine?

Deputata de pe Colegiul numărul 5 susține că a făcut interpelări privind problema de la Cariera Jilț- Nord atât la miniștrii liberali, Varujan Vosganian și Daniel Chițoiu, cât și la cel social-democrat al Energiei, Constantin Niță.„Dacă nu pot rezolva aceşti miniştri situaţia, atunci cine? Cred că noi toţi, cei care reprezantăm Gorjul, ar trebui să facem demersuri să deblocăm situaţia. I-aș întreba pe parlamentarii de Gorj, aflați la putere, de ce nu au făcut dânșii interpelări pentru a debloca situația de la Cariera Jilț-Nord?”, a declarat Nicoleta Mocioi.

Categoria: Politică

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad