Bugetarii ar putea beneficia de încă o zi liberă

Bugetarii ar putea beneficia de încă o zi liberă începând de anul viitor. Un senator PPDD a pregătit un proiect legislativ prin care solicită ca prima zi de școală să fie liberă pentru ca părinții să își poată conduce copiii la școală.

„Prima zi de școală este o zi foarte importantă în viața copiilor. Emoțiile sunt aceleași și pentru copii, și pentru părinți. Există foarte multe cazuri în care unii părinți sunt nevoiți să se învoiască sau să își ia concediu fără plată sau, mai rău, alții sunt sancționați de angajatori pentru că întârzie la muncă. Cred că toți părinții ar trebui să fie liberi în această zi pentru a putea fi lângă copiii lor”, a spus senatorul Constantin Popa.
Potrivit Codului Muncii, salariații din sectorul public au parte de 12 sărbători legale pe parcursul anului 2013, mai multe decât în anul 2012. Opt dintre zilele libere din cursul anului acesta sunt zile din cursul săptămânii, în timp ce patru dintre acestea sunt în weekend.
Până la sfârșitul acestui an, bugetarii se vor mai bucura de liber pe data de 30 noiembrie, respectiv de Sfântul Andrei, pe data de 1 decembrie atunci, când se sărbătorește Ziua Națională a României, și în prima și a doua zi de Crăciun, respectiv pe 25 și 26 decembrie.
Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Angajații ale căror locuri de muncă presupun ca activitatea să nu poată fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu beneficiază de aceste zile libere. În acest caz, angajatorul trebuie să le ofere angajaților o altă zi liberă în cursul lunii sau un spor de muncă prestată în zilele de sărbătoare legală.

Categoria: Actualitate

Tags: ,

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. gagu says:

    Extraordinara initiativa!De ras nu altceva.Ca si cum toti salariatii din sectorul bugetar ar avea copii scolari.Dar o initiativa in ceea ce priveste salarizarea lor de ce nu sta in atentia nici unui parlamentar?Cum se face ca cei pe care i-am ales nu se gandesc ca un bugetar cu un salariu ,,bunicel,, de 700-1200 abia poate trai dar in nici un caz decent?Dati-le liber sa-si duca copii la scoli in prima zi dar ginditi-va ca abia pot sa-i imbrace pentru acea zi!Dar va pasa voua stimatii nostrii alesi care numai pentru combustibilul consumat in plimbarile cu sau fara rost prin tara incasati mult mai mult decit cel mai mare salariu al unui bugetar?Ar trebui sa va fi,,putintica rusinica,,!

    Thumb up 1 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad