Cabinete medicale cu personal insuficient, la Târgu-Jiu

Problema personalului medical din cabinetele școlare nu a fost rezolvată nici de această dată; noul an școlar aduce cu sine, din nou, cabinete medicale școlare care duc lipsă de personal.

Cabinetele medicale şcolare din Gorj sunt insuficiente în raport cu numărul elevilor. În cele peste 700 de unităţi şcolare din judeţul Gorj învaţă aproximativ 62.000 de elevi, în Gorj fiind doar 14 cabinete de medicină şcolară şi unul de stomatologie, dintre care cele mai multe sunt în municipiul Târgu Jiu (şapte plus unul de stomatologie), unul în mediul rural (comuna Mătăsari), iar restul sunt în Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu, Turceni şi Motru. În ceea ce privește situația din municipiul Târgu-Jiu, la cabinetele medicale lipsește personalul. Din cauza deficitului de asistenţi şi medici, cabinetele îşi desfăşoară din ce în ce mai greu activitatea. Medicii monitorizează 23.800 de elevi preşcolari, şcolari şi elevi de gimnaziu şi liceu, care învaţă în cele 51 de unităţi de învăţământ din oraşul lui Brâncuși. Astfel, la Târgu-Jiu sunt vacante 17 posturi la cabinetele medicale școlare.

Nu se știe ce angajări se vor putea face

În măsura în care va beneficia de prevederi bugetare, Primăria Târgu Jiu dorește să scoată la concurs cât mai multe posturi din cele 17 vacante. „În ultimii doi ani, până la modificarea legii, au plecat şase medici şi ne descurcăm cu ce avem. Acum putem să angajăm pe un post – dacă se pleacă – un singur angajat şi nu şapte, cum era anterior. Nu ştiu dacă vom putea face vreo angajare în perioada următoare pentru că trebuie să plece cineva şi să avem şi fondurile prevăzute de la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică. Cele şapte cabinete medicale acoperă 23.844 de elevi, din care 2.178 de preşcolari şi 720 la clasa pregătitoare”, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Din păcate, elevii din mediul rural sunt lăsați de izbeliște în ceea ce privește aceste cabinete. De cele mai multe ori, elevii bolnavi, cei cărora li se face rău în cursul orelor, sunt direcţionaţi către medicii de familie sau către unitățile medicale din orașul cel mai apropiat.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad