Cât de grave sunt oscilaţiile de tensiune?

Nicio persoană nu are tensiunea arterială constantă, este normal ca aceasta să varieze pe parcursul unei zile sau a unei săptămâni. Fenomenul devine însă periculos când tensiunea scade sau creşte brusc.

Ce se întâmplă când tensiunea scade brusc?

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt 120/80.Atunci când aceste valori scad brusc, sub 90/60, se instalează fie hipotensiunea ortostatică, fie cea postprandială. Hipotensiunea orostatică se instalează în momentul în care o persoană se ridică brusc, iar persoana afectată are ameţeli, stări de slăbiciune şi de leşin. De obicei aceasta apare la persoanele mai în vârstă.

Simptom de aritmie

Totodată, mai poate apărea şi ca simptom al unor aritmii, ca reacţii adverse la unele medicamente sau din cauza unor temperaturi ridicate. Cât despre tensiunea postprandială, aceasta poate apărea la orice vârstă şi are manifestări asemănătoare hipotensiunii orostatice. Poate apărea în sarcină, în diabet sau dacă persoana respectivă a suferit o emoţie puternică

Hipertensiunea apare când tensiunea creşte brusc

Atunci când tensiunea arterială creşte brusc, având valori de peste 140/90, se instalează hipertensiunea. Printre simptome, se numără durerile de cap, stări de somnolenţă, ţiuitul urechilor, ameţelile și tulburările de vedere. Netratată, această afecțiune poate duce la infarct, la accident vascular cerebral sau chiar la orbire.

Aşa previi hipertensiunea arterială

Dacă vrei să nu crească tensiunea, este bine să renunţi la fumat, să nu consumi prea multă cofeină (care se găseşte în cafea şi în unele băuturi carbogazoase), să eviţi alcoolul şi mâncărurile bogate în grăsimi, dar şi să ai o alimentaţie zilnică din care să nu lipsească fructele şi legumele proaspete.

www.clicksanatate.ro

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad