Ce nu ştiai despre celulele stem

Sângele din cordonul ombilical a devenit în ultimii ani o sursă valoroasă de celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt acele celule care stau la baza formării tuturor ţesuturilor şi organelor. Ele au o importanţă deosebită deoarece au capacitatea de a vindeca ţesuturile şi organele după diverse boli sau traumatisme. Celule stem înseamnă viaţă, înseamnă posibilitatea palpabilă de a trata boli considerate în trecut incurabile.

Noi studii

Studiile din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizări clinice în domeniul în continuă dezvoltare al medicinei regenerative bazate pe celulele stem. Astfel, celulele stem reprezintă din ce în ce mai mult un material de importanţă majoră pentru medicina regenerativă. Încă din perioada intrauterină, bebeluşii îşi pot ajuta mamele cu propriile celule stem. Studiile efectuate în ultimii ani au arătat că în timpul sarcinii apare un schimb de material genetic şi celule între făt şi mamă. Numărul celulelor fetale cresc pe perioada sarcinii şi culminează în momentul naşterii. Un studiu efectuat la „Fred Hutchinson Cancer Research Center” din Seattle a identificat pentru prima dată prezenţa celulelor fetale în creierul uman de sex feminin, „distribuite în mai multe regiuni ale creierului, care rămân acolo pe întreaga durată a vieţii (cea mai bătrână femeie, în al cărei creier a fost identificat ADN-ul masculin a avut vârsta de 94 de ani)”.

Progresele în domeniul medicinei regenerative

Câteva studii anterioare au indicat faptul că femeile  care au avut mai multe sarcini prezintă un risc mai scăzut pentru a dezvolta cancer cerebral. Aceste studii au indicat posibilitatea ca celulele fetale să contribuie la imunoprotecţie  împotriva celulelor tumorale, după cum s-a sugerat că ar fi prezente în alte tipuri de cancere (sân, organele de reproducere sau de colon). Aceste studii arată cu siguranţă progresele făcute în domeniul medicinei regenerative şi paşii de netăgăduit prin care părinţii le pot oferi copiilor lor dreptul la o a doua şansă, dar şi modul prin care mamele pot beneficia de schimbul de material genetic care le oferă imunitate împotriva diverselor afecţiuni.

Cordonul ombilical este o sursă ce abundă în celule stem

Numărul celulelor din ţesutul cordonului ombilical poate fi mărit considerabil, acestea fiind foarte stabile, afirmă Dr. Bridget M. Deasy de la Departamentul de Chirurgie  Ortopedică din cadrul Universităţii Pittsburgh School. „Experimentele noastre indică faptul că cel puţin 21 de milioane de celule stem şi cel mult 500 de milioane pot fi depozitate dintr-un singur cordon ombilical după naşterea unui copil. Astfel, ţesutul cordonului ombilical poate deveni o sursă accesibilă şi abundentă de celule stem care pot rezolva o mulţime de restricţii, precum cantitatea limitată, vârsta sau sexul donatorului”, afirmă Dr. Deasy.

A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical

O echipă de cercetători a primit aprobarea pentru dezvoltarea primului patent al unui nou biomaterial ce facilitează generarea de ţesut osos din celulele stem ale cordonului ombilical. Această metodă nu a fost încă aplicată in vivo sau pe pacienţi, ea are însă un mare potenţial de utilizare în reconstrucţia oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau în înlocuirea cartilagiilor din membre.

A fost creat un ficat uman din celule stem

Echipa de cercetare din cadrul Departamentului de Medicină Regenerativă de la Universitatea Yokohama a creat pentru prima dată un „mugur” hepatic, cu lăţimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluiaşi tip de celule umane care dau naştere ficatului în etapa de dezvoltare embrionară. După 4-6 zile de creştere în capsula Petri, mugurii hepatici au fost transplantaţi în şoareci, unde s-au format rapid noi vase de sânge, asemenea reţelei de artere şi vene specifice ficatului adult. Ficatul creat din celule stem a continuat să crească timp de două luni în gazdele în care au fost transplantaţi. Deşi mai e nevoie de cercetări amănunţite înainte ca aceste tehnici să fie aplicate pacienţilor, descoperirea cercetătorilor japonezi este un pas esenţial în crearea de organe in vitro, care vor putea fi folosite ulterior pentru transplant. Reuşitele totale ale experimentelor în curs de desfăşurare vor deveni soluţia principală pentru tratarea unor boli dintr-o paletă largă de afecţiuni, considerate în trecut boli incurabile: Parkinson, diabet, cancer de mai multe tipuri, scleroză multiplă, afecţiuni cardiace diverse.
www.clicksanatate.ro

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad