Ce pot detecta ecografiile abdominale

În situaţia în care te confrunţi cu dureri abdominale suspecte, dereglări menstruale ori scădere în greutate fără cauze ştiute, este bine să faci o ecografie abdominală. Investigaţia nu foloseşte radiaţii, nu este una dureroasă, nu prezintă riscuri pentru sănătate şi poate fi refăcută dacă este nevoie.

Prin ecografia abdominală se pot detecta chisturi benigne, inflamaţii acute, calculi renali, eventuali polipi, abcese, tumori intrahepatice primare sau în stadii avansate.

Când este indicat să faci ecografie abdominală

Medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii când pacientul prezintă dureri abdominale acute sau cronice, când s-au produs traumatisme abdominale, cu posibile hemoragii interne. De asemenea, ecografia abdominală poate fi indicată şi în cazul în care dereglările menstruale persistă, când apar tulburări de tranzit care produc un disconfort major pentru pacient sau când abdomenul devine voluminos fără cauze ştiute. Tot ecografia abdominală poate oferi un diagnostic clar în ceea ce priveşte scăderea în greutate manifestată într-un timp scurt, dar şi a tumorilor abdominale. Când există suspiciunea de îmbolnăvire a unuia dintre organe, spre exemplu rinichi, ficat, ovare sau prostată, tot cu ajutorul ecografiei abdominale se poate stabili un diagnostic.

Ce se întâmplă în timpul ecografiei

Metoda funcţionează prin captarea unor imagini secţionale, care folosesc sunetele produse la graniţa dintre două zone diferite. Fiecare imagine obţinută reprezintă o secţiune prin organul explorat. Pentru a se putea descoperi eventualele probleme, un organ este observat atât în plan transversal, cât şi longitudinal, coronal şi oblic.

Care sunt zonele explorate

Aorta abdominală se investighează pentru a se descoperi eventuale anevrisme. În abdomen pot fi identificate abcesele. În ficat se pot detecta chisturi benigne, abcese hepatice, tumori intrahepatice primare sau metastatice. La nivelul pancreasului se pot dezvolta tumori, chisturi, inflamaţii, abcese. Rinichii pot oferi, prin ecografie abdominală, indicii despre existenţa calculilor renali, eventualele malformaţii renale sau dezvoltarea hematoamelor perirenale. Exploatarea vezicii biliare duce la descoperirea posibililor calculi, a polipilor sau chiar a tumorilor.
De reţinut! Atunci când te hotărăşti să faci o ecografie abdominală, informează-te despre medicul care va efectua investigaţia. Interpretarea rezultatelor depinde în mare măsură de competenţa acestuia.

www.clicksanatate.ro

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad