Ce pregăteşte guvernul: Termocentrale scoase din funcţiune

Un act normativ privind scoaterea din funcţiune a unor termocentrale din subordinea Departamentului pentru Energie a fost supus dezbaterii publice. Presa naţională anunţă că este vorba despre şapte termocentrale ce vor fi oprite începând de anul viitor.

Şapte termocentrale aflate în subordinea Departamentului pentru Energie, cu o capacitate instalată totală de peste 1.200 MW, vor fi scoase din funcţiune, începând din 2014 şi până în 2019, relatează rnews.

Grup de 330 MW, oprit la Turceni

Astfel, anul viitor vor fi scoase din funcţiune două grupuri de câte 50 MW fiecare de la CET Braşov, precum şi un grup de 210 MW al termocentralei de la Doiceşti, din cadrul companiei Termoelectrica SA. Ulterior, în anul 2017, un grup de 50 MW de la CET Grozăvești (din cadrul companiei Electrocentrale Bucureşti SA) va fi oprit, dar şi o termocentrală de 210 MW de la Electrocentrale Deva (din cadrul Complexului Energetic Hunedoara).
Pentru anul 2018 este planificată scoaterea din funcţiune a unui grup de 330 MW de la termocentrala Turceni, inclusă în Complexul Energetic Oltenia. În acelaşi an va fi oprit şi un grup termo de 125 MW de la CET București Sud, administrat de Electrocentrale Bucureşti. De asemenea, în anul 2019, Termoelectrica SA va închide grupul de 210 MW de la Sucursala Borzeşti.

Împărţirea certificatelor

Proiectul de act normativ supus dezbaterii publice este necesar aprobării mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, în perioada 2013-2020, inclusiv Planului Naţional de Investiţii. Astfel, mai multor companii de stat, dar şi private le vor fi alocate certificate pentru echivalentul a 17,85 de milioane de tone emisii CO2, în 2013, şi în total, pentru 71,4 milioane de tone emisii CO2, până în 2019, mai relatează site-ul de ştiri.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad