Ceai de troscot: beneficii pentru sănătate

Troscotul sau iarba de troscot este o plantă medicinală folosită de peste 2000 de ani în Europa şi Asia, pentru efectele sale puternice, de la cele diuretice la cele pozitive pentru afecţiunile respiratorii. Află ce beneficii pentru sănătate aduce un tratament cu ceai de troscot.

Plantă din familia Polygonaceae, troscotul poartă denumirea ştiinţifică de Polygonum aviculare L., dar este cunoscut şi sub o mulţime de denumiri populare: costrei, brebenel, iarba găinilor, hericica, laba găinii, sporiş, porcin, iarbă grasă de grădină, trăgănătoare, iarba noduroară, trotal, tarscoacă şi iarbă roşie. În afară de utilizările sale în medicină naturistă, troscotul este folosit la scară largă în Vietnam ca ingredient pentru supe şi mâncăruri.

Troscot: ecologie şi utilizare

Troscotul este o plantă răspândită în toată ţara. Creşte în general fără probleme pe terenurile virane sau la marginea drumurilor. Deoarece este foarte puţin pretenţioasă cu factorii de mediu, planta se adaptează cu uşurinţă la orice tip de sol. În tratamentele naturiste se folosesc doar părţile aeriene ale plantei. Acestea conţin avicularozida, vitamina C, acid salicilic, flavone, taninuri, zaharuri, ceruri, rezine, săruri minerale, siliciu şi mucilagii. De-a lungul timpului, troscotul a fost utilizat în special datorită proprietăţilor sale diuretice şi cicatrizante, dar a constituit şi un tratament pentru holeră şi tuberculoză.

Ceai de troscot: efecte şi beneficii

Troscotul este folosit în special pentru afecţiunile rinichilor, dar are şi efect antidiareic, hipotensiv moderant, hemostatic, cicatrizant, antiinflamator, calmant şi remineralizant. Ceaiul de iarbă de troscot are un efect direct asupra epiteliului renal prin favorizarea creşterii cantităţii de urină eliminată. Este folosit şi pentru alte afecţiuni renale, inclusiv litiază, sau în tratamentul pietrelor la rinichi sau al celor formate la colecist. Troscotul este folosit şi în tratamentul unor afecţiuni ale sistemului digestiv, de la gastrite şi hemoragii intestinale până la cancer stomacal şi hemoroizi. Este util şi pentru efectele sale asupra aparatului respirator şi poate fi folosit în trantamentul bronşitei. Alte afecţiuni pentru care se recomandă ceai de troscot includ celulita, guta, obezitate, albuminurie, menoragie, heoptizie, azotemie şi diabet, în combinaţie cu alte plante medicinale. Beneficiile ceaiului de troscot în uzul extern recomandă folosirea acestei plante în tratamentul naturist al reumatismului şi al rănilor, dar şi pentru varice sau epistaxis. Pentru aplicarea pe piele, în cazul unor răni deschise, se poate folosi şi sucul de troscot, care este uns peste plaga dezinfectată.

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad