Ceaiul de cicoare te scapă de insolaţie

Vara, riscul de a suferi de insolaţie este extrem de ridicat. Insolaţia se produce în urma unei expuneri prelungite la soare, persoanele afectate prezentând în general febră ridicată, asociată cu dureri de cap. Află câteva măsuri de prim ajutor în caz de insolaţie.

În primul rând, persoana afectată de insolaţie trebuie dusă la umbră, să fie ferită de razele solare, sau într-o încăpere cu aer condiţionat. Dacă acela care a suferit insolaţia nu are greaţă, nu delirează şi nu şi-a pierdut conştiinţa, i se pot administra medicamente pentru scăderea febrei şi pentru calmarea durerilor de cap, de tipul aspirinei şi paracetamolului.
Hidratarea e extrem de importantă, deoarece insolaţia presupune o deshidratare severă. Persoana poate fi răcorită cu comprese, cu un tricou sau cu un cearşaf ud, dar nici acestea foarte reci, întrucât o diferenţă mare de temperatură generează şoc termic, iar acesta poate duce la stop cardiac.
Eliberează-i căile respiratorii ale persoanei cu insolaţie de gulere, cravate, haine strâmte. Sub nicio formă cel care a suferit insolaţia nu trebuie să facă duş foarte rece.
Temperatura corpului trebuie supravegheată în permanenţă. Dacă ea depăşeşte 38,5 grade Celsius, atunci se pot pune comprese reci pe încheieturile mâinilor, subraţ şi gât şi se vor masa uşor extremităţile pentru a stimula circulaţia sângelui.
Dacă starea se agravează, cu febră mare şi vărsături severe, atunci e recomandat consultul de specialitate. Dacă insolaţia a dus la pierderea cunoștinței, primul gest pe care ar trebui să-l facă o persoană e să sune la salvare.
Apoi, cât timp se aşteaptă salvarea, trebuie să aşeze victima pe o laterală. În această poziţie, se previne aspirarea vomei (dacă aceasta apare) în plămâni şi asfixierea.
Persoanei care şi-a pierdut cunoștința ca urmare a insolaţiei nu trebuie să i se administreze medicamente sau apă deschizându-i forţat gura, pentru că ea nu poate înghiţi nimic şi se poate asfixia. Victima insolaţiei trebuie transportată la spital doar de personalul medical.

Infuzii reci din plante

Dacă insolaţia nu necesită internare, poţi bea ceaiuri reci din plante. Ceaiul de cicoare este un remediu excelent în cazul insolaţiei. Planta reglează temperatura corpului şi diminuează durerile de cap.
Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori de cicoare la 300 ml de apă şi bea câteva căni pe zi. Şi ceaiul de păducel face minuni când vine vorba de a reduce efectele statului excesiv la soare.
Atât fructele, cât şi florile de păducel pot fi folosite pentru prepararea unor infuzii gustoase, care încetinesc ritmul cardiac. Pentru rezultate imediate, se bea câte o cană de două, trei ori pe zi.

www.libertatea.ro

Categoria: Sănătate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad