Centrul Christian, model pentru alte administrații publice locale

Centrul de zi „Christian” este un centru multifuncţional care desfăşoară activităţi pentru persoanele cu dizabilităţi. Potrivit lui Daniel Andrei, coordonatorul Centrului, reprezentanții mai multor administrații publice locale din țară l-au căutat pentru a se interesa de modalitatea în care a fost înființat acesta.

Centrul de zi „Christian” din municipiul Târgu-Jiu este locul în care persoanele cu dizabilităţi vin în fiecare zi, programul este de la ora 10:00 la ora 18:00, de luni până sâmbătă, inclusiv. Acest centru a fost inaugurat anul trecut, în luna noiembrie, şi a fost un proiect al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Asociaţia Persoanelor cu Handicap din Oltenia, serviciu care se desfăşoară de mai bine de şase luni de zile. Acest centru a fost realizat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, plus contribuția Primăriei Târgu-Jiu. „Activitatea Centrului se desfăşoară pe mai multe paliere şi dimensiuni: ne orientăm către dimensiunea psihologică, în care persoana cu dizabilităţi poate într-un fel să fie ajutată pentru a-şi limita sau a-şi scădea din frustrările, din izolarea în care este într-un fel pusă, nu numai de către societate, dar de multe ori şi de familie şi comunitatea în care trăieşte, avem componenta de socializare şi petrecere a timpului liber, prin care persoanele cu dizabilităţi se întâlnesc şi îşi creează acele sisteme interpersonale de suport reciproc, dimensiunea utilizării calculatorului – încercăm să-i motivăm astfel încât aceştia să utilizeze calculatorul şi să deprindă anumite deprinderi şi abilităţi teoretice şi practice, avem, de asemenea, componenta terapie ocupaţională prin care persoanele cu dizabilităţi încearcă să-şi aducă propriul talent, propria creaţie, în cadrul centrului nostru. O componentă extrem de importantă este acea parte a exerciţiilor fizice; avem o sală extrem de dotată în care persoanele cu dizabilităţi vin zi de zi, este o sală care mai tot timpul este plină pentru că avem nevoie şi au nevoie de recuperare”, a spus Daniel Andrei, coordonatorul Centrului de zi „Christian”.

Ideea, preluată și de alții

Centrul încearcă să desfăşoare aceste activităţi pentru a veni în sprijinul nevoilor reale ale persoanelor cu dizabilităţi. „Este un centru pe care în momentul de faţă l-au preluat ca şi idee şi alte administraţii publice locale. Vă spun acest lucru pentru că am primit vizita a numeroşi colegi din ţară, au venit în centrul nostru şi, ca urmare a acestor vizite, s-au întors şi au propus ca astfel de activităţi şi astfel de servicii să se implementeze şi în cadrul comunităţilor în care ei îşi desfăşoară activitatea. De aceea, cred că acest centru este o resursă şi o sursă importantă nu numai pentru persoanele cu dizabilităţi din comunitatea noastră, dar şi un exemplu pentru că s-au putut accesa fonduri, graţie acestor fonduri de la UE, graţie profesioniştilor din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu, şi astfel avem un centru şi o resursă importantă pentru toată lumea”, a declarat Daniel Andrei, coordonatorul Centrului. Toate serviciile sunt gratuite. Luna aceasta trei persoane cu dizabilităţi din cadrul Centrului s-au înscris la cursuri universitare. „În cadrul unei sesiuni de informare pe care noi am organizat-o în cadrul centrului, au venit mai bine de 40 de persoane, le-am prezentat oferta educaţională pe care o au anumite universităţi şi, ca urmare a acestei sesiuni de informare, trei persoane au şi fost admise în cadrul cursurilor universitare. Ne bucurăm că putem ca prin centrul Christian să devenim o resursă şi o sursă de informare şi de suport pentru persoanele cu dizabilităţi”, a spus Daniel Andrei.

Categoria: Social

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad