CEO, Pandurii, A.G.A. şi Brâncuşi – Nebunie, şmecherie şi… multă obtuzitate

Suntem o naţiune încă potentă din punct de vedere intelectual. Actuala populaţie a ţării, deşi îndobitocită de interesele Centrului, mai are nişte resurse – în genul unui ultim cartuş. Probabil că se va irosi şi acesta în scurt timp. Apoi? Ce dracu’ facem apoi? Viitorul României nu sună bine sub nicio formă. Educaţia mileniului III, probabil prost aplicată în majoritatea statelor, îi tot dă înainte cu formarea de competenţe. În regulă, dar cunoştinţele? Dă-le încolo, important este ce ştie să facă românul. Tragedie e că românul nu ştie să facă nimic, pentru că s-a eliminat baza (destul de solidă) a oricărui domeniu.
Vaaai, dar totuși românaşu’ nostru cel de toate zilele ştie să facă ceva. Cum ce? Combinaţii – domeniu pe care îl aprofundează constant. Şmecherii noştri îşi formează constant competenţe. Mai toate penale, ce-i drept. Dar te mai uiţi, dacă banul dictează dictatorial? Închizi un ochi, apoi pe amândoi. Urmează ochiul minţii. Ultimul, de fapt…
De circa 30 – 45 de zile a luat o amploare fără precedent o situaţie ciudată în Gorj. Cândva un auto-intitulat mare lider de sindi(că)cat, intangibilul Zeus al lignitului (el afirmă în permanenţă că nu poate fi detronat, nu noi) s-a supărat pe toată lumea. Presa este de vină că a sărit (în sfârşit!!!) ca arsă la potenţialele abuzuri financiar-contabile pe care organele statului i le impută Sanctităţii Sale, Marin I – de ce clamează posibilele furăciuni? Justiţia şi poliţia sunt de vină că anchetează sesizările unor persoane sau entităţi – de ce îşi bagă nasu-n ciorba divină? Instituţiile reclamante sunt de vină – de ce pârăsc? Călinoiu, Ciurel, Prunariu & Co. sunt de vină – de ce solicită bilanţul contabil, intrările şi ieşirile financiare din club, convocarea şedinţelor de C.A., schimbările de preşedinte al amintitului consiliu? Chiar era aşa o grabă? Ardea undeva ceva? Chiar nu înţelegem de ce i se tot solicitau diverse acte Sanctităţii Sale. Le aducea el la sediul IPJ sau la procuratură când avea drum, timp sau dispoziţie. Căci Marin I de Condescu nu se supune nimănui. Nici membrilor de sindicat (pe care probabil îi percepe aşa cum noi vedem oxiurii… dar fără microscop), nici cotizantului principal (ce i-o scărpina pe ăia de soarta banilor daţi către… club?), nici organelor legii (Sanctitatea Sa este unicul său stăpân). Atitudinea acestui personaj bate bancurile memorabile cu Chuck Norris.
Pentru prima dată de la înscăunare, lui Marin I nu-i convine atmosfera din minerit, energie şi… de la clubul Pandurii. Cum să suporte el aşa mojicii din partea oricui? Călinoiu sau Ciurel ştie cât a luptat el să ajungă aici? Cu ce drept vor cei doi să îi distrugă Lego-ul complex pe care l-a ridicat? Un ultim aspect aici: Marin I nu poate fi detronat – el părăseşte incinta când vrea muşchiu’ său divin…
Salutăm (cu nişte mici de tot ghilimele) posibila dorinţă a unui tovarăş de-ai Zeului de a reveni la oala cu ciorbă. În ultima vreme, credem că zeama a dat în clocot şi arde. De fapt, frige al dracului de tare. Orice sorbitură poate fi foarte nasoală pentru un gât bătrân, extrem de sensibil. Legământul între persoane este puternic, nu poţi sta în viaţă separat de prieteni. Aşteptăm, încă aşteptăm.
Am păstrat pentru final partea… culturală a scrierii de faţă. De Brâncuşi am auzit cu toţii. Bine, la cum este el promovat în Tg-Jiu, nu mă supăr pe dvs. dacă nu ştiţi de existenţa sa. Ei bine, un personaj oarecare vrea să-l aducă pe titanul Hobiţei şi al României acasă, în locul naşterii. Avem câteva întrebări pentru acest personaj ce vrea să pară boem:
1. Când v-aţi aruncat ultima oară privirile pe infrastructura din această ţară?
2. Ştiţi cum arată casa din Hobiţa şi locurile natale ale sculptorului?
3. Cine şi de unde să aloce fonduri pentru zona respectivă, încât să nu ne facem mai rău de rahat în faţa potenţialilor turişti?
4. Aţi realizat vreodată o estimare a numărului de oameni aflaţi în tranzit prin Hobiţa? Credeţi că un pensionar german (de exemplu) vine la Tg-Jiu cu aceeaşi plăcere ca la Paris?
5. Vi se pare că avem oameni calificaţi sau interesaţi să promoveze viaţa, opera şi locul naşterii marelui sculptor?

Poate nu se vede că acest popor nu merită. Deşi cred că priveliştea dezolantă se observă şi din avion. Lăsaţi cultura unde trebuie şi unde este apreciată. Trageţi aer în piept, dragă domnule, şi luaţi un pahar cu apă. Rece, dacă vă este la îndemână!

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gorjanul says:

  Cu privire la Brancusi ,,,,felicitari .

  Thumb up 4 Thumb down 0

 2. Ionut says:

  @ gorjanul:
  Multumesc! Este pacat sa ne batem joc de memoria unui asemena om. Nu meritam nimic din ceea ce ne-a lasat!!!

  Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad