„Chiar aş vrea să văd Pandurii din nou pe «Cluj Arena»”

Fotbalul este ca o carte deschisă pentru fosta glorie a naţionalei Romaniei, Ioan Ovidiu Sabău, cel care a îmbrăţişat vreme de câțiva ani buni şi meseria de tehnician. Sabău nu se sfieşte să facă o ultimă analiză a fotbalului românesc, iar surpriza apare din momentul în care Pandurii primeşte o bilă albă printre bilele „colorate” din Liga I.     

Reporter: Cum apreciaţi noua realitate din Liga I?
Ioan Ovidiu Sabău: Din păcate, este o realitate cam tristă, despre care nici nu ştii ce să mai spui! Prea multe minusuri, echipe cu şi fără licenţă, retrogradări şi reveniri, toate astea ţinând mai mult de cancanuri şi scandal, decât de fotbal. Părerea mea e că sunt prea multe semne de întrebare la modul cum e organizat fotbalul din România. Şi eu poate de aceea mă gândesc serios să mă retrag definitiv din fotbal. Nu mă prea regăsesc în acest peisaj.

Rep.: Ce părere v-a făcut situaţia extremă creată la Rapid?
O.S.: Chiar îmi pare rău. Să ajungi în situaţia asta mi se pare lipsă de implicare, trebuia ca aceia care au condus să fie mai atenţi. Pe de altă parte, Rapidul trebuia să retrogradeze de la bun început, din momentul în care nu şi-a mai obţinut licenţa. Ăsta e regulamentul şi, din păcate, s-a creat un precedent periculos.

Rep.: Păreţi destul de surprins de ce se întâmplă în fotbalul românesc.
O.S.: Da, sunt surprins pentru că totuşi e vorba de nişte oameni care au o anumită experienţă, iar să ajungi în situaţia asta nu dă bine deloc. Imaginea lor e foarte şifonată acum, trebuie făcut ceva, trebuie rezolvat pe plan intern…

Rep.: Totuşi, există şi o parte bună. Echipele româneşti par să aibă o comportare mai bună în Europa…
O.S.: Este adevărat, au început să apară rezultate mai bune. Arată destul de bine echipele care au reuşit să ţină jucători, să aibă un lot stabil. Să vedem acum până la ce nivel pot ajunge. Dintre toate, Steaua arată cel mai bine, pentru că are jucători de valoare, omogenitate, iar acum au ajuns să culeagă şi rezultatele.

Rep.: Sezonul trecut v-a surprins locul II ocupat de Pandurii în Liga I?
O.S.: Nu vreau să mă hazardez, dar pe mine nu m-a surprins deloc echipa din Târgu Jiu. Deoarece chiar au jucat bine, au avut şi jucători buni. La fel ca la Steaua, acolo s-a construit o echipă în timp, un lot stabil, jucători care au jucat 2-3 ani împreună; s-a văzut un echilibru, o maturitate a fotbaliştilor. Au existat un Maxim, un Răduţ, un Viera, Nistor. Iar acum un Eric, jucător sclipitor, care are tehnică, pas, execuţie şi care poate face diferenţa. Cred că sunt puţin astfel de fotbalişti la noi ca Eric.

Rep.: Se anunţă un sezon mai echilibrat în campionatul 2013-2014?
O.S.: La cum văd eu lucrurile, se va da lupta în patru pentru titlu. E vorba de Steaua, Petrolul, Astra şi CFR. Eventual şi Pandurii, că tot am pomenit de ea. Dar, tot favorită mi se pare Steaua, care are un plus de calitate şi omogenitate.

Rep.: Apropo de Europa, ce şanse credeţi că are echipa din Târgu Jiu de a se califica în grupele Europa League?
O.S.: Desi rezultatul din tur este unul negativ, calificarea se joacă. Eu chiar am fost la meciul de pe Cluj Arena şi nu se poate spune că Braga este peste Pandurii. E adevărat, este un adversar care a jucat fotbal, dar şansele rămân pentru echipa din Tg-Jiu, în ciuda rezultatului din manşa tur. Referitor la acel meci, trebuie să mai ţinem cont de faptul că pentru Pandurii a fost din nou ca un meci în deplasare, pentru că nu a jucat acasă… Conta foarte mult dacă jucau la Târgu Jiu, a constituit un handicap pana acum că au evoluat în altă parte. Însă ei nu trebue să cedeze, poţi foarte bine şi acolo să înscrii şi să baţi. Şi sincer, chiar aş vrea să vin din nou pe „Cluj Arena” să-i mai văd pe cei de la Pandurii acolo, evoluând în Europa.

Rep.: Naţionala României pare acum atât de departe de generaţia dumneavoastră?
O.S.: Nu putem să o comparăm deloc, deocamdată. Abia după ce obţin şi ceva rezultate mai vorbim despre asta. Și acum sunt jucători valoroşi, care îmi plac. Cum ar fi Chiricheş, un jucător de clasă, apoi Tătăruşanu, care e din ce în ce mai matur, un Bourceanu, foarte echilibrat şi puternic, un Maxim foarte tehnic, cu personalitate şi care deja s-a impus şi la Stuttgart. V-am enumerat doi dintre jucătorii care au fost şi pe la Pandurii…

Rep.:  Pe cine aţi vedea ca lider al naţionalei?
O.S.: Indiscutabil, Chiricheş. Însă ar însemna mult pentru el şi un transfer într-un campionat puternic, ar creşte şi mai mult în valoare, ar căpăta şi plusul de experienţă de care mai are nevoie. Adevărul e că nu te întâlneşti în fiecare an cu un astfel de transfer, iar între timp, dacă nu ar pleca, s-ar putea întâmpla orice, o accidentare, o schimbare de atitudine.

Rep.: Gică Popescu este o variantă pentru şefia Federaţiei?
O.S.: Da, mi se pare omul potrivit. El va avea mult entuziasm, are valoare, putere de muncă şi poate face schimbarea. În plus, va fi înconjurat de oameni care sunt realizaţi profesional, cu experienţă, dezinteresaţi din punct de vedere financiar. Gică mi se pare varinta cea mai bună; după câte îl cunosc, el e foarte orgolios, ambiţios şi poate face ceea ce alţii nu au făcut.

Categoria: Sport

Tags:

Commentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gorjanul says:

  Buna dimineata,haideti sa’i invingem ,sa aratam tarii si Europei ce avem la Tg Jiu!!SUCCES DLE PROFESOR-JUCATI,JUCATI,JUCATI!!!!!!!

  Thumb up 1 Thumb down 0

 2. roman says:

  Cel mai grav lucru este ca portughezii joaca fara pic de fair play, la rupere… cum au facut la Cluj. Bafta multa, baieti! Eu zic ca nu aveti sansa a doua, ci prima fiindca, ati dovedit-o la Tel Aviv, jucati cu tot sufletul! Meritati din plin succesul!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Alex says:

  Fiind un cititor sportiv nu am putut sa nu remarc ca acest interviu a fost publicat (acum 3 saptamani) in editia de print a saptamanalului Sport in Gorj. Interviul initial a fost luat dupa turul pandurilor cu cei de la Hapoel. Acum vad surprinzator ca a fost inlocuit numele celor de la Hapoel cu al celor de la Braga. Si apropo… la penultima intrebare trebuia sa modificati ca saracu Sabau nu avea cum sa prevada viitotrul dar intre timp Chiriches s-a transferat la Tottenham. Acestea fiind spuse va rog sa nu mai insultati inteligenta cititorilor sportivi cu asemenea articole.

  Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad