Cinci companii de stat, sponsori ilegali în guvernul PDL – Graure și Trotea, la DNA

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, și șefii din 2011 ai companiilor energetice de stat au fost chemați la DNA, zilele trecute, pentru a da explicații în legătură cu sponsorizări ilegale făcute pentru un eveniment sportiv. Este vorba despre „Gala Bute”, organizată de fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, prin firma sa – Europlus Computers, și cu sprijinul nemijlocit al Elenei Udrea, în iulie 2011.

În urmă cu doi ani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a venit în Gorj pentru  o întâlnire de „afaceri” cu șefii societăților cu capital majoritar de stat din județ. La câteva zile după vizita Elenei Udrea, foștii directori ai complexurilor energetice Turceni și Rovinari anunțau sponsorizări consistente pentru „Gala Bute”.

Sute de mii de euro de la stat

Conform unui memoriu al fostului parlamentar Marius Marinescu, transmis Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), Hidroelectrica a cotizat pentru organizarea Galei cu 150.000 de euro, Transgaz – 100.000 de euro, contribuția Transelectrica fiind de 40.000 de euro, iar CE Turceni și CE Rovinari, cu câte  aproximativ  25.000 de euro. La cererea DLAF, DNA cercetează acest caz, fiind chemați la audieri, zilele trecute, și cei care au condus CE Turceni și CE Rovinari în timpul regimului PDL, Octavian Graure și Tiberiu Trotea.

4 milioane de euro din fonduri publice

Acţiunea de control a avut la bază adresa nr. 34/15.953 din 20 iulie 2011 a Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din cadrul Camerei Deputaţilor, cu care a fost transmis Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) memoriul vicepreşedintelui Partidului România Mare – Marius Marinescu.  În cuprinsul memoriului menţionat au fost sesizate următoarele aspecte: sub pretextul organizării galei de box Bute – Mendy, au fost cheltuiţi, în mod abuziv, aproximativ 4 milioane de euro din fonduri publice, prin eludarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006, de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului; pentru desfăşurarea manifestării sportive menţionate a fost alocată suma de aproximativ 2 milioane euro din fonduri europene, pentru a fi promovat brandul turistic românesc, sumă care ar fi fost cheltuită fraudulos; organizatorul galei de box şi gestionarul întregii sume de bani a fost S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., o societate privată care are ca obiect de activitate „repararea de calculatoare şi echipamente periferice”; această societate comercială a mai beneficiat, tot în legătură cu organizarea galei de box, de sponsorizări substanţiale din „partea unor întreprinderi cu capital de stat”, cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea (completată prin Legea nr. 394/2006), care prevede: „Instituţiile şi autorităţile publice, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari persoane fizice şi asociaţii familiale care îşi desfăşoară activitatea conform Legii 300/2004 privind activitatea persoanelor fizice şi a asociaţilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent, precum şi societăţi comerciale cu capital privat”, se arată în nota de control a departamentului.  Printre sponsorii galei de box s-au numărat: Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, CE Turceni, CE Rovinari.

2011: CE Turceni, sub monitorizarea FMI – Ce a spus Graure presei

Iată ce relata Gorj Domino, în iulie 2011: „La câteva zile după vizita Elenei Udrea, reprezentanții societăților de stat au făcut cunoscut că vor fi sponsorii spectacolului pe care îl va oferi pugilistul român.  Informațiile au fost furnizate de responsabilii din domeniu, declarând că această susținere a pornit dintr-un îndemn patriotic. Coincidență sau nu, la câteva zile după vizita Elenei Udrea, cea care a găsit în Bute un sprijin pentru «promovarea brandului de țară», au apărut și informațiile privind sponsorii acestui important eveniment. Deși reprezentanții societăților de stat s-au arătat rezervați privind suma cu care vor contribui la organizarea Galei «Bute», CE Turceni, CE Rovinari și SNLO vor da o sumă consistentă. Complexul Energetic Turceni are alocat, conform datelor postate pe site-ul unității, suma de aproximativ 2 miliarde de lei vechi pentru sponsorizări. Din acest buget, așa cum a răspuns întrebării noastre Octavian Graure, aproape jumătate va fi contribuția unității la Gala «Bute». «Este un eveniment național, iar sponsorizarea aceasta vine de la sine. Trebuie să sprijinim astfel de evenimente, cu ecou internațional. Eu cred că este o contribuție motivată». Astfel, CE Turceni va aloca aproape un miliard de lei vechi, sume relativ asemănătoare fiind alocate și de celelalte două unități, CE Rovinari și SNLO. Purtătorul de cuvânt al CE Rovinari nu a putut  face cunoscută valoarea sponsorizării, declarând pentru un cotidian regional că toate unitățile mari sunt contributoare, având în vedere anvergura acestui eveniment. «Sigur că și noi vom aloca o sumă», au declarat surse din SNLO, fără a preciza însă și valoarea”, arăta Gorj Domino în vara lui 2011. De menționat este faptul că în acea perioadă, CE Turceni era monitorizat de FMI.

Burlan nu a avut bani

Întrebat ieri dacă a fost și el chemat la audieri, fostul director al SNLO, Daniel Burlan, a declarat: „De ce să fiu chemat la DNA? Nu am avut bani să sponsorizăm «Gala Bute», drept pentru care, acum, nu sunt chemat la audieri. SNLO nu a acordat niciun fel de sponsorizare pentru acel eveniment”, a spus acesta. Nici fostul șef al CE Craiova, Constantin Bălășoiu, nu a fost chemat la audieri, societatea pe care a condus-o nenumărându-se printre cele mai „bogate”.
Departamentul de Luptă Antifraudă și-a întocmit nota de control vizând modul în care Elena Udrea a gestionat fondurile publice și cum a fost încheiat și executat  contractul de servicii „Promovarea României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional, pe plan naţional şi internaţional, cu prilejul desfăşurării Galei Internaţionale de Box Profesionist organizate de Federaţia Română de Box (9 iulie 2011, Bucureşti)”, în cadrul proiectului „Promovarea brandului turistic al României”, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad