Cine mai scapă din iarnă?

Au fost trei zile cu temperaturi sub limita permisă pentru a se îndeplini condiţiile legale ca să bage căldură. Şi s-a băgat! Acum sunt 20 şi un pic de grade afară, dar caloriferele duduie. Drept urmare, oltenii stau cu ferestrele larg deschise.
Când s-a plimbat lista cu „cine vrea căldură“ la semnat prin bloc, s-a petrecut o dubioşenie. Ăi mai amărâţi, cu cei mai mulţi copii şi fără job, au fost primii la iscălit. Iniţial, n-am priceput de ce dădeau din coate să ajungă în faţă la semnat. M-a luminat cineva: ei beneficiază de subvenţii la căldură de vreo 90%!
Va veni şi nota de plată, ce-i va afecta în primul rând pe cei de mijloc.
Dar subvenţiile astea la încălzire sunt eterne? Pe cursdeguvernare.ro am citit că 8 consilii judeţene (Teleorman, Bacău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Olt, Sibiu şi Vrancea), plus patru reşedinţe (Constanţa, Botoşani, Slatina şi Piatra Neamţ) au atins limita maximă de îndatorare de 30% din veniturile colectate. În traducere: li se interzice accesul la împrumuturi ori la garantarea oricăror împrumuturi. Să mai traducem odată: adio bani pentru subvenţii la încălzire, pentru şcoli, spitale ori grădiniţe, poliţie locală etc. Dat fiind că aceştia veneau din împrumuturi!
Oraşe ori judeţe cu grad de îndatorare între 20-30% sunt o altă grămadă, aşa că tăvălugul va porni.
Mai mult, sunt analişti economici care susţin că datoria publică va trece la 40% din PIB până la începutul lui 2014, ceea ce înseamnă că nici guvernul nu se va mai putea împrumuta.
Ce vor face românii atunci? Vor emigra, că-s descurcăreţi! Unde? Până şi Franţa, aliatul de tradiţie, ne-a dat cu şutul şi ne-a închis poarta în nas. Graţie celor pe care i-am trimis la înaintare, să ne reprezinte… cu diferenţa că se scriu cu doi de r. Indivizii ăştia au dus la creşterea exacerbată a spiritului şi crezului naţionalist în ţările UE. Nici muncitorul cu cârca, „căpşunarul” nu mai e dorit de sindicalişti, de oamenii de rând, pentru concurenţă neloială, fiindcă se mulţumeşte cu puţin.
Hai să emigrăm în America! Da, da! Ultima ştire din State, potrivit Washingtonpost.com: 700.000 de bugetari au intrat în concediu neplătit, primul pas înainte de concediere. America nu mai are bani! Normal, Barrack Obama a ieşit rapid pe post pentru a transmite un mesaj celor mai importanţi dintre funcţionarii americani: militarilor. Cum că pentru ei sunt salarii. S-o fi temând cel mai important om din lume de o lovitură militară?
America nu mai poate… dar România va izbândi!

Categoria: Editorial

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad