Cinste? Hai sictir!

Era odată o planetă curioasă. De forma unui măr aparent frumos, dar putred în mijloc, ea  putea fi lejer locuită de o grămadă de specii. Însă una era majoritară – humanoizii. Nu pot fi numiţi oameni, căci asta ar implica şi aspectul moralităţii. Ei bine, în toată această adunătură de resturi hominide, s-au găsit unii, cu o părere grozav de bună despre posibilităţile lor mentalo-combinatorice, care să se numească „români”. Ăştia, pecia de pe muşchiul cel mai muşchi, sunt ferm convinşi că nu există pe planeta mai sus menţionată unii mai şmecheri în instalaţie ca ei. Lucru fals, căci nimeni nu este de neînlocuit. Ei, cu atât mai puţin.
Poate firesc, mizeria numită „România” cuprinde mai multe… să le spunem pături. Nu neapărat sociale, ci doar „pături”. Discuţia de azi se va axa pe una dintre acestea. Gibonii momentului – de ei este vorba – şi-au clădit averea şi influenţa pe neimplicarea, dezinteresul şi prostia celor mulţi, dar simpli, precum şi pe diverse ponturi, combinaţii etc. Să o luăm „mai tango” – cum ar spune cei din cercurile fotbaliştilor: civic este să te implici în viaţa societăţii din care întâmplător faci parte. Corect? Corect! Tot civic este să te enerveze când îmbuibarea sare calul. Bine, normal ar fi să se ia atitudine din prima. Pe plantaţia numită „România” nu sunt fireşti aceste lucruri. Dacă emiţi un mesaj (în care te întrebi mai mult retoric de ce nu se iau măsuri împotriva stării de „normalitate”), eşti imediat intrat în colimatorul barosanilor. Cercul strâmt riscă să devină şi mai scobit pe interior dacă vreunul din cloaca şmecherilor cu bani pleacă spre „întristare”. Aşa că megalomanilor, auto-închipuiţilor zei le sare muştaru’ cât ai zice „huo” când te interesezi de faptele lor. Aceloraşi specimene li se pare absolut natural să conducă entităţi publice pentru bunăstarea personală ori de grup. OK, s-a înţeles că pe giboni îi doare la bască de ce cred ăia mulţi (pe care îi consideră şi proşti), dar trebuie să le fie foarte clar că oricine poate fi înlocuit. În cazul unora, chiar se impune câteodată. Nimeni nu se naşte primar sau mare director general, ci ajunge acolo conjunctural. La fel cum nimeni nu apare pe lume direct patron (de club) din banii maselor. Trebuie să lucrezi la psihicul oamenilor, dar şi să faci combinaţii.
Și unii (prefăcuții) pozează în oameni cinstiți…
P.S.: Am senzaţia că în timpul cât „nişte nenorociţi care aruncă cu noroi” ticluiau debarcarea unui zeu şi exilarea pe planeta oamenilor simpli, acesta a făcut un pact de neagresiune cu restul zeităţilor. Sau şi-a asigurat suportul „extratereştrilor”, domnia lui curgând liniştitor în aceeaşi matcă. Şi, mai dureros, cel mai probabil în aceleaşi coordonate. Noi să fim sănătoşi, nu?

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. costin says:

  cui te adresezi?!

  Thumb up 2 Thumb down 1

 2. Ionut says:

  @ costin:
  Buna seara! In mare parte, “maretilor” zilei. Celor care pozeaza in corectii si cinstitii acestui pamant, dar sunt efectiv goi in suflete. Si vor ca noi, “randasii”, sa ii credem pe cuvant ca-s… cinstiti. Mi se pare trist, foarte trist! O spun sincer. :(

  Thumb up 2 Thumb down 1

 3. Elena says:

  @ Ionut: Doamna , 60 ani , plina ochi de obligatii , caut ceea ce multi mai cauta inca , un pic mai bine pentru voi , cei tineri .

  Thumb up 2 Thumb down 0

 4. andra says:

  Interesanta intrebarea lui Costin,insa, si mai interesant este raspunsul lui Ionut care incepe cu “Buna seara!”.

  Thumb up 2 Thumb down 1

 5. Ionut says:

  @ andra:
  :) Si nu este firesc sa incep asa? Desi multa lume care citeste acest ziar nu crede, eu sunt un om mult prea respectuos pentru actuala societate. Nu am parcurs “Codul bunelor maniere” decat o data, dar am o educatie destul de solida. Cat despre restul mesajului meu, nu mai pot suporta mojicia “maretilor” giboni!!!

  Thumb up 3 Thumb down 1

 6. Ionut says:

  @ Elena:
  :) ) Interesanta dorinta dvs., insa e, cel mai probabil, imposibila!

  Thumb up 3 Thumb down 0

 7. andra says:

  @ Ionut:
  Evident ca este firesc! Probabil e o intamplare ca doar lui Costin i te adresezi de la inceput cu un salut. Cel putin, asta mi-a atras atentia. Evident ca, este posibil sa ma insel. Nu te-am acuzat ca nu esti educat sau ca esti nerespectuos. Dimpotriva, cand a fost cazul te-am si laudat. Ideea era alta. In rest, lasa-i pe ceilalti sa constate lucruri despre tine.

  Thumb up 2 Thumb down 0

 8. inna says:

  @ andra:
  Buna seara tuturor!

  Thumb up 1 Thumb down 1

 9. andra says:

  @ inna:
  Buna! Am inteles! Sa fii ironica, e tot ce poti! Incearca sa procesezi mai bine ceea ce citesti(daca nu cer prea mult). La revedere!

  Thumb up 1 Thumb down 0

 10. inna says:

  @ andra:
  Nu procesez bine lipsa de …inteligenta si incultura si…..te exprimi ..aoleo ..dehhh..in rest …inceaca totusi…poate te regasesti, daca nu poti…te pup!numai bune tutror!

  Thumb up 1 Thumb down 1

 11. andra says:

  @ inna:
  Este bine ca e mare gradina Domnului, fiindca nu trebuie sa stam inghesuiti.

  Thumb up 1 Thumb down 1

 12. inna says:

  @ andra:
  Din pacate,draga mea,tu nu ai loc in gradina Domnului!Iti doresti, dar cata rautateeee…si inconsecventa in ceea ce tu crezi,si nu esti, mai lucreaza?! numai tu sti!.Domnul te va accepa?!..e concurenta mare pe rai!Seara buna tuturor!
  P.S.Lansez momeli ca sa vad cu cine ma confrunt in schimbare de atitudine si comportament pe comentarii!Deh…deformatie profesionala ,la alt nivel de cunoastere,si inteligenta emotionala dar hmmm…e usor sa ataci,sa denigrezi.sa spui orisice!Poate si voi ziaristii o resimtiti mai bine decat mine!!

  Thumb up 0 Thumb down 1

 13. andra says:

  Deci, lansezi. Lansezi…momeli. Citesc si ma minunez. Schimbare de atitudine si comportament pe comentarii?! Drace puta!!! Deformatie profesionala?!?! :) ))))) Eu zic sa ramai asa deformata cum esti si sa ma lasi pe mine in pace! Esti foarte plictisitoare. Am facut acest ultim efort ca sa iti mai scriu, asa….din rautate. Iar in loc de “la revedere!”, iti dedic titlul de la materialul lui Ionut.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. inna says:

  @ andra:
  Acum il inteleg pe Domnul Taranu de ce nu mai comenteaza!Cel mai destept cedeaza ,din pacate,in fata agresivitatii verbale…si etc!Iti doresc numai bine fara plictiseala ,recunosc ,ai din plin,esti frustrata!

  Thumb up 0 Thumb down 1

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad