Ciurel, sabotat de Consiliul de Supraveghere al CEO

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a respins pentru a doua oară propunerea administraţiei companiei energetice de preluare a celor două grupuri energetice pe gaz de la CET Brăila, în contul unei datorii a Termoelectrica. Forul de conducere al CEO nu vrea să-şi asume responsabilitatea în acest caz, mai ales că ar însemna preluarea a câtorva sute de angajaţi, şi pasează problema spre AGA.
Preluarea celor două grupuri de la CET Brăila este o dorinţă mai veche a lui Laurenţiu Ciurel, managerul CEO exprimându-se în acest sens încă din luna martie a acestui an.

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, anunţa, în urmă cu câteva luni, că a pus sechestru pe grupul modernizat şi retehnologizat al CET Brăila, în contul unei datorii de 30 milioane lei pe care Termoelectrica o avea, în momentul divizării, la CEO. „Pentru recuperarea datoriilor, noi punem sechestru pe anumite capacităţi care ne-ar putea interesa. Un exemplu este termocentrala de la Brăila, care are trei grupuri, dintre care unul este modernizat şi retehnologizat în anii 2003-2004, care produce în condiţii de foarte bună flexibilitate şi pe care am pus sechestru în contul datoriei pe care o are la CEO”, declara la vremea respectivă Ciurel.
Chiar dacă managerul CEO a declarat public că este interesat de două dintre grupurile CET Brăila, cele care produc energie pe gaz, şi săptămâna trecută a înaintat propunerea de preluare a acestora Consiliului de Supraveghere al CEO, forul de conducere respingând iniţiativa administraţiei companiei energetice. Cinci din cei şapte membri ai CS au votat împotrivă, considerând că preluarea celor două grupuri nu ar fi rentabilă.

Consiliul de Supraveghere pasează răspunderea către AGA

Potrivit unor surse, aceştia şi-au motivat decizia pe unele chestiuni de ordin tehnic, dar şi prin faptul că toate costurile de producere a energiei electrice pe gaz nu sunt mai mici decât cele în cazul energiei termice, în condiţiile în care nu este subvenţionată de către stat, aşa cum se întâmplă la OMV. Deşi administraţia CEO şi-a fundamentat din nou proiectul de preluare a celor două grupuri, ieri, membrii Consiliului de Supraveghere au respins din nou iniţiativa, solicitând date suplimentare pentru următoarea întâlnire.
Pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale, producătorii de energie pe gaz au vândut, în urmă cu o săptămână, cu preţuri între 178 – 180 lei/MWh, în timp ce CE Oltenia a vândut energie termo cu minim 184,1 lei/MWh.
Conform surselor citate, în cazul în care CEO ar prelua grupurile de la Brăila, ar fi pus în situaţia în care să preia şi pe cei aproximativ 300 de salariaţi ai centralei electrice, iar Consiliul de Supraveghere nu vrea să-şi asume această responsabilitate şi pasează răspunderea către AGA.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. vasile says:

  Ca sa luati CET Craiova ati fost de acord,mama voastra de nenoriciti.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Ibraileanu says:

  Cei care vand energie electrica produsa in termocentrale pe gaz, la preturi mici, o produc in instalatii de inalta eficienta, cu functionare in ciclu combinat si cu parametrii supracritici; eficienta cu care reusesc sa produca energia electrica este dubla fata de CEO si, astfel, pot vinde mai ieftin, chiar daca gazul este mai scump…

  In plus, pana la completa liberalizare a pretului gazului, ei beneficiaza de gaz ieftin, la pretul intern. Daca se adauga si economia datorata emisiilor mai mici de CO2, se poate justifica pretul de vanzare…

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad