Compensări frauduloase, facturi fictive, comisioane grase = Elena Vintilescu şi Dumitru Corcoveanu, în cătuşe!

 

La trei ani după ce presa a scris despre toate neregulile de la Minprest, foştii şefi ai societăţii prestatoare în minerit şi energie sunt încătuşaţi. Plângerile penale (cu zecile) din 2010 încoace culminează cu încătușarea Elenei Vintilescu şi a lui Dumitru Corcoveanu.

Este vorba despre matrapazlâcuri de câteva miliarde de lei vechi, afaceri cu compensări frauduloase, facturi fictive şi comisioane grase, toate regăsite într-un raport al Curţii de Conturi. Ieri, Elena Vintilescu şi Dumitru Corcoveanu au fost ridicaţi de poliţie şi duşi în arest pentru 24 de ore, iar astăzi în faţa instanţei, cu propunere de arestare pentru 29 de zile, cerută de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Ce relata Gorj Domino în 2011: Sume „compensate” cu ordine de plată

În mai 2011, relatam despre afacerile oneroase de care erau acuzaţi cei doi foşti directori, reţinuţi ieri. Este vorba despre un memoriu în care salariaţii Minprest de atunci reclamau: „Pentru a-și încasa creanțele de la beneficiarii serviciilor  prestate și pentru a-și achita datoriile la bugetul de stat,  directorul Elena Vintilescu și directorul economic Dumitru Corcoveanu au pus în aplicare calitățile lor deosebite de manageri și au trecut la recuperarea unor sume prin compensări neortodoxe. În loc să compenseze datoriile așa cum prevede legea și să folosească metodele legale de recuperare a creanțelor, au procedat la încasarea de bani lichizi în conturi din compensări, bani din care au plătit salariile, datoriile la bugetul de stat, furnizorii cheltuielile gospodărești etc.
Metoda folosită a fost următoarea: întocmeau circuitul de compensare cu subunitățile SNLO și introduceau în circuit o societate față de care nu aveau nicio datorie, încheind cu aceasta presupuse contracte de livrări produse. În baza contractului încheiat, societatea respectivă factura la SC Minprest Serv SA Rovinari anumite produse de valoarea stabilită; odată facturarea făcută, se încheia un proces-verbal de custodie, în care se stipula că mărfurile incluse în factură rămân în custodia societății furnizoare. Se finaliza un circuit de compensare prin IMI București și, astfel, creanța subunităților SNLO față de Minprest ajungea în contul societății respective. Apoi, SC Minprest Serv Rovinari, prin adresă scrisă, informa societatea respectivă că renunță la achiziționarea mărfurilor rămase în custodie și solicită ca sumele compensate, reprezentând valoarea lor, să fie virate cu ordin de plată în contul Minprest. Evident că societatea respectivă restituia suma datorată, mai puțin comisionul său. Se pune întrebarea firească cum s-a procedat cu TVA, pentru că la facturare, respectiva societate a facturat și TVA, 19 sau 24 %, TVA ce îl avea în plată. De asemenea, cum s-a înregistrat cu respectivul TVA, pe care, în mod firesc, îl deduce din TVA-ul de plată la bugetul de stat. Rămâne ca organele în drept să stabilească acest lucru”, se arăta în sesizarea salariaţilor de atunci ai societăţii care, după cum anunţau aceştia, era condusă de Elena Vintilescu ca propria moşie.

La un pas de arestare pentru 29 de zile

În zilele noastre,  raportul Curţii de Conturi arată că a existat un comision plătit ilegal de 237.440 de lei, efectuându-se circuite de compensare  frauduloase cu facturi fictive de aproape 100 de miliarde de lei vechi la care se adaugă TVA neplătit către stat şi impozitul pe profit, de 45.936 de lei, rezultând un prejudiciu adus societăţii, în 2010, de peste 330.000 de lei. La această sumă se vor adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere, din 2010 şi până în prezent. Rămâne de văzut cum vor decide astăzi magistraţii în acest caz (dacă vor socoti a fi necesară reţinerea pentru 29 de zile propusă de procurori) şi, mai mult, dacă societatea, implicit statul (în final) va recupera de la cei doi foşti directori prejudiciul constatat de Curtea de Conturi.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Commentarii (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gheorghe says:

  URMEAZA BURLAN SI TROTEA

  Thumb up 2 Thumb down 1

 2. gorjanul says:

  Burlan e un dobitoc,nu m’ar mira ,dar Trotea era baiat destept.

  Thumb up 1 Thumb down 1

 3. Elena says:

  Nu vad rostul unui arest preventiv , prejudiciul a fost constatat de organe de control competente si abilitate , nu vad cum ar mai putea influenta ancheta pana la trimiterea in judecata . Mult mai interesant ar fi daca s-ar recupera vreodata paguba .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. ! says:

  Şi Golea nu e vinovat?Ce era el pe atunci?

  Thumb up 1 Thumb down 0

 5. golea says:

  ce este si in acest moment, prostovanule-presedinte de sindicat,mocovanule si pupincurustule

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. CONDEI ESCU says:

  @ gorjanul:
  A dica stie omu sa nu fie prins?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad