Condescu poate scăpa de un dosar penal. Afacerea de 15 milioane de euro a Olservmin nu există!


Cele 15 milioane de euro din cauza cărora poliţia gorjeană a intrat cu surle şi trâmbiţe în sediul Olservmin pentru a le căuta în actele contabile ridicate de la sediu nu există, susţine lichidatorul judiciar al Mineral Mining, firma care ar fi produs aceşti bani pentru Olservmin şi Marin Condescu (implicit) dintr-o vânzare de acţiuni către un grup de firme din Hong Kong. Explicaţia este cât de poate de simplă şi schimbă total ceea ce se ştia până acum despre subiect – afacerea cu asiaticii nu s-a finalizat pentru că aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, ceea ce înseamnă că milioanele de euro nu s-au evaporat din conturile societăţii sindicatelor din simplu motiv că n-au existat niciodată.

Ancheta poliţiei, pe urmele dezvăluirilor din presă

O afacere încâlcită şi cu miză mare (câteva milioane de euro) era prezentată, nu demult, în presă, avându-i ca protagonişti pe Marin Condescu, una dintre societăţile sindicatelor, SC Olservmin SRL, şi Mineral Mining, o societate ale căror acţiuni le-a preluat firma gorjeană, deţinătoare de mină şi licenţă de exploatare de cupru în Bihor. Modul în care mina şi licenţa ar fi ajuns pe mâna lui Condescu, dar mai ales felul în care acestea au fost vândute unor investitori din Asia pentru 15 milioane de euro, care ar fi fost suficienţi să salveze de la faliment societatea care acum se luptă cu insolvenţa, au atras atenţia poliţiştilor ce şi-au pus întrebări cu privire la ce s-a întâmplat cu acei bani şi au deschis un nou dosar penal pe numele liderului sindical.
În 2010, societatea la care acţionar majoritar este FNME (condusă de către Condescu) a cumpărat de la un investitor suedez (ajuns în sapă de lemn) acţiunile SC Mineral Mining SRL, proprietara minei de cupru Băiţa din judeţul Bihor. Străinul dăduse chix în afacere, lăsase firma cu datorii imense şi salariile muncitorilor neplătite, lucru care a şi declanşat un scandal local. Odată cu preluarea de către Olservmin a acţiunilor, lucrurile nu s-au schimbat şi nici activitatea n-a devenit profitabilă, motiv pentru care, la un moment dat, Mineral Mining a ajuns pe mâna unui lichidator judiciar care se ocupă şi în prezent de administrarea ei. În presa gorjeană s-a vehiculat de mai multe ori ideea că firma şi mina au fost vândute către un grup de firme din Hong Kong contra sumei de 15 milioane de euro, din care s-au plătit datoriile înregistrate până atunci, iar restul banilor ar fi ajuns în contul Olservmin. Inspirată de cele relatate în mass media, poliţia a ridicat, săptămâna trecută, de la firma sindicală mai multe acte contabile pentru a vedea unde s-au dus banii, mai ales că în prezent unitatea are grave probleme financiare, deşi, dacă ar fi avut aceşti bani în conturi, ar fi putut scăpa de reorganizarea judiciară.

 „Nu s-a făcut nicio plată către Olservmin”

Carmen Florina Sălăjan, lichidator judiciar al SC Mineral Mining SRL, spune că n-a fost contactată de niciun organ ale legii din Gorj, cu toate că acest lucru ar fi fost normal având în vedere că, se spunea la un moment dat, în calitate de administrator judiciar, ar fi fost cea care ar fi intermediat vânzarea licenţei de exploatare de la Băiţa. Sălăjan susţine că singurii care au contactat-o au fost reprezentanţii Olservmin, care au cerut copii după nişte acte: „Procurorii de la Târgu-Jiu nu au luat legătura cu mine până acum, doar cei de la Olservmin mi-au solicitat să le dau nişte copii după nişte documente legate de unele cesiuni, documente pe care le-au avut şi ei şi care s-au înregistrat aici la Registrul Comerţului”.
Administratorul judiciar afirmă că este vorba de o cesiune de acţiuni între Olservmin şi un grup de firme din Hong Kong, exact cesiunea ce ar fi trebuit să aducă societăţii gorjene milioanele de euro. „Nici vorbă de aşa ceva. Nu s-a făcut nicio plată către Olservmin. Au fost doar speculaţii de presă. A fost doar un contract ce nu s-a executat, s-a reziliat pe motiv de neplată. S-a făcut o cesiune de acţiuni între Olservmin şi un grup de firme din Hong Kong, dar contractul nu s-a executat tocmai pentru că nu s-au făcut plăţi. Acel grup de firme era un fond de investiţii care ar fi dorit să tranzacţioneze Mineral Mining la bursa din Australia, dar contractul s-a reziliat. Licenţa de exploatare aparţine şi ea, în continuare, tot Mineral Mining”, a declarat Carmen Sălăjen.
Dăcă lucrurile stau în acest fel, Marin Condescu poate scăpa de unul din dosarele penale deschise pe numele său, acesta rămânând fără obiect.


Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad