Copiii pot primi pensie alimentară până la 25 de ani

Una dintre cele mai mari responsabilităţi ale părintelui, care, după pronunţarea divorţului, nu îşi creşte copilul minor, constă în plata pensiei de întreţinere care să asigure bunăstarea copiilor. Potrivit legii, aceasta se plăteşte din veniturile obţinute din munca cu caracter periodic şi continuu precum şi din alte sume care se plătesc în temeiul raporturilor de muncă, acestea având un caracter de continuitate.


 

 

Pensia de întreținere este stabilită prin hotărâre judecătorească, şi este datorată de către părintele care nu își crește copilul și se achită pe toată perioada cât copilul este minor, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Potrivit legii, în condițiile în care copilul își continuă studiile în sistem de învățământ, pensia alimentară se acordă și după aceasta vârstă, dar numai până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Pensia trebuie plătită indiferent de forma de învățământ frecventată de copil, chiar dacă acesta primește bursă.

După încredințarea copilului unuia dintre părinţi, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanță la plata unei pensii alimentare, stabilită sub forma unei sume fixe, care se achită lunar sub forma unei cote procentuale din retribuţia celui ce are obligația de întreținere.

 

Copilul își poate da părintele în judecată

 

De precizat, că părinții pot conveni asupra pensiei printr-un acord, iar în cazul în care nu reușesc acest lucru, este nevoie de o hotărâre. În cazul în care copilul este minor, cererea de chemare în judecată este făcută de reprezentantul legal al acestuia. În cazul în care copilul a împlinit 18 ani, acesta se poate adresa singur instanței de judecată cerând obligarea părintelui la plata pensiei alimentare. În ambele cazuri, pensia alimentară se stabilește începând cu luna în care a fost depusă cererea de stabilire.

În cazul în care veniturile celui care plătește pensia alimentară au crescut, aceasta poate fi majorată pe tot parcursul timpului, însă, pentru aceasta, trebuie înaintată instanței câte o acțiune la fiecare creștere de salariu. De precizat că acțiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

 

Neplata pensiei alimentare se pedepsește cu închisoarea

 

Pentru un singur copil, suma stabilită de instanță nu va depăși un sfert din venitul părintelui obligat la plata pensiei, în timp ce pentru doi copii, aceasta va fi cel mult egală cu o treime din venitul părintelui care nu a primit custodia. În cazul a trei sau mai mulți copiii, pensia nu trebuie să depășească jumătate din venitul părintelui obligat la plata pensiei. În cazul în care părintele obligat la plata pensiei alimentare nu are venituri legale, la stabilirea acesteia se ia în calcul venitul minim pe economie. Neplata pensiei alimentare stabilită de instanță constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare. Cel mai bine este ca înainte de a solicita instanței stabilirea pensiei alimentare să discuți cu un avocat. De preferat este ca solicitarea pensiei de întreținere să fie menționată în acțiunea de divorț.

Categoria: Societate

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. alina says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 6

  2. Florin says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 4

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad