Coroane pătate de sânge: 10 regi care au călcat pe cadavre (I)

Crima a reprezentat pentru foarte multă vreme un mijloc eficient de a obţine putere şi siguranţă. Astăzi ne este destul de greu să ne imaginăm vărsarea de sânge de care era capabil un conducător cu scopul de a-şi menţine tronul.

1. Ethelred al II-lea cel Şovăielnic (A domnit între anii 978-1016, în Anglia)

În timpul domniei, fiul Regelui Edgar a fost supranumit Ethelred the Unready, nume tradus adesea în română ca Ethelred cel Şovăilenic. Cu toate acestea, lingviştii sunt de părere că această poreclă era o ironie adusă la adresa regelui tocmai din cauza faptului că deşi numele numele sau, Ethelred, însemna „sfat nobil”, el era foarte prost sfătuit de cei din jur. Prin urmare, supuşii l-au numite Ethelred the Unready, termenul de „unready” însemnând în acea vreme „prost sfătuit”.  Oricum, cu sau fără această poreclă, domnia lui Ethelred nu a fost una lipsită de probleme. În 978, fratele său, Edward Martirul, a fost ucis de nobilii care doreau ca tronul să fie ocupat de Ethelred. Deşi Ethelred era prea tânăr pentru a putea fi implicat în acest complot, reputaţia lui a rămas pătată, în timp ce regretatul său frate a fost proclamat sfânt. Ca urmare a acestui incident, Ethelred nu a inspirat încredere tuturor nobililor, iar acest lucru a creat probleme serioase într-un moment în care unificarea britanicilor reprezenta o prioritate. Mai exact, danezii începuseră să invadeze coasta Angliei, încâlcând tratatul pe care îl avuseseră cu regele Edgar.  După ce englezii au suferit o înfrângere serioasă în 991, la bătălia de la Maldon, Ethelred a început să plătească tribut danezilor în schimbul păcii. Chiar şi aşa, danezii erau greu de calmat, iar ostilităţile între ei şi englezi au reînceput 6 ani mai târziu. În cele din urmă, în 1002, Ethelred a luat o decizie drastică: pe 13 octombrie a dat ordine ca toţi danezii din Anglia să fie executaţi, considerând că acţiunea sa este „o exterminare cu adevărat justă”.

2. Ludovic cel Pios (A condus Regatul Aquitaniei din 814 până în 840)

Din multe punct de vedere, Ludovic I a fost un lider sensibil, aşa cum sugerează şi numele. Tatăl său, Charlemagne, l-a numit rege al Aquitaniei la vârsta adolescenţei, dar el a devenit regele francilor şi împărat al Romei după moartea părintelui său, în 814. După încoronare, una dintre primele lui decizii a fost aceea de a-şi trimite toate surorile nemăritate să trăiască în mânăstiri, cu scopul de a evita orice problemă diplomatică.  În 817, când Ludovic a fost la un pas de moarte, într-un accident, el s-a decis că ar trebui să îşi numească succesorii. Astfel, a confirmat că nepotul său, Bernard urma să rămână regele Italiei, dar a hotărât ca acesta să continue să i se supună lui Lothair, fiul său. Este limpede că de aici a luat naştere un adevărat conflict. Bernard s-a simţit jignit de decizia unchiului său şi, mânat de zvonurile care spuneau că Ludovic urma să pornească o invazie, pune la cale o revoltă.  Informaţiile privind revolta au ajuns şi la urechile lui Ludovic cel Pios a cărui reacţie nu se lasă aşteptată.  Acesta alcătuieşte imediat o armată şi pleacă să îşi viziteze nepotul. Intimidat de grabnicul act al unchiului său, Bernard încearcă să negocieze cu acesta, însă planul său nu dă roade şi este obligat să se predea.  Iniţial, Ludovic îşi condamnă nepotul la moarte, dar apoi se răzgândeşte şi îi dă acestuia o pedeapsă aparent mai uşoară: orbirea. Cu toate acestea, procedura nu este realizată cu succes şi după 2 zile de chinuri de la orbire, Bernard părăseşte această lume.

3. Carol al II-lea al Spaniei (1665-1700)

Motivul pentru care Carol al II-lea al Spaniei s-a ales cu reputaţia de rege sângeros este scris în moştenirea sa.  El a fost ultimul monarh spaniol din Casa Habsburg, o dinastie atât de obsedată de puritatea sângelui încât practica des consangvinitatea. Carol al II a fost rezultatul unei astfel de legături, mama sa căsătorindu-se cu propriul unchi. Ca urmare a acestui lucru, Carol a suferit de o serie de boli, atât fizice, cât şi mentale. Chiar şi aşa, nimeni din dinastia de Habsburg nu a pus problemele tânărului rege pe seama disfuncţiilor genetice, ci pe seama vrăjitoriei.  Cu toate acestea, Carol urcă la tron la vârsta de doar 3 ani, mama sa, Mariana, fiind regentă, delegând mare parte din problemele curţii către oamenii ei de încredere.  Chiar şi după ce Carol a crescut destul de mult, Mariana ar fi putut să îşi păstreze poziţia, având în vedere că băiatul suferea de întârzieri mintale şi nici nu urmase vreo formă de educare. Chiar şi aşa, consilierii hotărăsc că o astfel de mişcare ar inspira vulnerabilitate.  Nu după mult timp, Mariana este exilată de la Curte în urma unei lupte pentru putere condusă de Ioan cel Tânăr al Austriei, fratele vitreg al lui Carol.  În istorie, Carol al II-lea al Spaniei a rămas cunoscut pentru masacrul comandat în 1680, când a prezidat cel mai mare „auto de fe” din istoria inchiziţiei spaniole, în care a condamnat şi ars mai mulţi eretici.

4. Carol al II-lea de Navarra (1349-1387)

Carol sau Charles al II-lea de Navarra a fost un om mult prea mic pentru o descendenţă atât de nobilă ca a lui, el încercând să folosească ipocrizia şi linguşeala pentru obţine un statut mai bun.  Printre altele, el a ordonat asasinarea conetabilului francez în 1354 şi a făcut un pact cu englezii, forţându-l apoi pe regele francez Ioan al II-lea să accepte pacea. În 1356, Ioan se satură de trădările lui Carol şi îl arestează, pentru ca un an mai târziu acesta să evadeze.  În cele din urmă, când Ioan al II-lea este de acord cu pacea, Carol eliberează toţi prizonierii în Paris, formând o stare de anarhie. Când revoluţia în Paris era pe picior de pornire, Carol profită de situaţie, se întoarce şi, conducând nobilimea, masacrează rebelii.  Întreaga sa viaţă, Carol al II-lea de Navarra a jurat orbeşte credinţă oricui îi oferea o situaţie mai bună.  Implicarea lui în conflictul dintre Regatul Castiliei şi Regatul Aragon s-a dovedit a fi dezastroasă, el fiind nevoit să îşi însceneze arestarea pentru a nu fi nevoit să participe la luptă. Această acţiune a fost atât de evidentă, încât tot Vestul Europei a râs de Carol şi de laşitatea lui.  Înaintarea în vârstă nu l-a determinat pe Carol al II-lea de Navarra să renunţe la intrigi. Spre sfârşitul vieţii, el a încercat să îl determine pe regele Angliei, Edward al III-lea, să invadeze Franţa şi să îl detroneze de Carol al V-lea. De asemenea, el a fost implicat în două încercări de ucidere a regelui francez.  În 1387, se pare că regele Carol al II-lea de Navarra moare ars de viu, după ce haine lui îmbibate în coniac au luat foc.

5. Irod (73 î.e.n. – 4 e.n.)

Se pare că Irod a fost un conducător excelent al Iudeei. În schimb, el se confrunta cu o problemă de altă natură care îl măcina amarnic şi din cauza căreia şi-a căpătat reputaţia de conducător nemilos.  Poziţia de lider pentru care este vestit a câştigat-o când s-a căsătorit cu cea de-a doua lui soţie, Mariamne (cunoscută sub numele de Mariamne I, deoarece după ea, cea de-a treia soţie a purtat acelaşi nume). Această căsătorie l-a ajutat să întărească legătura cu evreii, aşa că el a ales să îşi izgonească prima soţie şi propriul fiu, pentru Mariamne.  Totuşi, odată cu trecerea timpului a devenit tot mai clar că ceva nu este în regulă cu Irod. Mai exact, el devenea din ce în ce mai predispus la episoade de instabilitate mentală, care făceau ca iubirea pentru soţia lui să fie de-a dreptul periculoasă.  Aşa se face că pregătindu-se pentru plecarea într-o expediţie politică şi neputând accepta ca soţia sa fie atinsă de alt bărbat, Irod dă ordin ca în cazul în se întâmplă ceva cu el şi nu se mai întoarce, Mariamne să fie executată.  De această slăbiciune a regelui profită chiar sora lui, care reuşeşte să îl convingă că Mariamne ar complota împotriva sa. Astfel, în anul 29 î.e.n., Mariamne a fost executată. Şi pentru că Irod se temea ca cei doi fii pe care îi avea cu Mariamne, Alexandros şi Aristobulus, ar putea să îşi răzbune mama când vor creşte, decide să îi ucidă şi pe aceştia în anul 7 î.e.n. Doi ani mai târziu, Antipater, singurul fiu pe care l-a avut Irod cu prima sa soţie, a fost executat din acelaşi motiv.

www.descopera.ro

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad