Coroane pătate de sânge: 10 regi care au călcat pe cadavre (II)

Crima a reprezentat pentru foarte multă vreme un mijloc eficient de a obţine putere şi siguranţă. Astăzi ne este destul de greu să ne imaginăm vărsarea de sânge de care era capabil un conducător cu scopul de a-şi menţine tronul.

6. Richard I  (1189-1199)

Bărbatul supranumit „Inimă de leu” şi-a petrecut toată viaţa pe câmpul de luptă. Mai întâi şi-a îndreptat armele spre propriul tată, Henry al II-lea, în 1173, şi a continuat să urmărească în mod agresiv tronul până în 1189, când părintele a murit. Sânge a curs chiar şi în ziua încoronării lui Richard, atunci când la Westminster Abbey şi-au făcut apariţia câţiva lideri ai evreilor care au purtat daruri, deşi regele le interzisese acestora să ia parte la eveniment. Richard a ordonat uciderea tuturor evreilor care au îndrăznit să îi încalce cuvântul. De îndată ce zvonul ajunge la urechile englezilor din Londra, izbucneşte un adevărat masacru.  Împreună cu Filip al II-lea al Franţei, care l-a susţinut pe Richard să lupte pentru tron, Anglia a luat parte la cea de-a treia cruciadă. După ce a cheltuit aproape tot ce existase în trezoreria tatălui său pentru a-şi alcătui o armată, Richard s-a îndreptat spre Pământul Sfânt în 1190, iar în drumul său sângeros a lăsat numeroase victime în Sicilia şi Cipru. După ce a asediat oraşul Acre, în 1190 a ordonat executarea unui număr de 2,700 de prizonieri musulmani. În cele din urmă, cruciada a luat sfârşit, iar Richard a fost nevoit să se retragă (în 1192). În timpul retragerii Richard este capturat de Leopold al V-lea la Viena şi, după ce este răscumpărat, descoperă că fratele său i-a dat Normandia înapoi regelui Filip.  În 1196, Richard încearcă să recucerească Normadia şi construieşte fortificaţii pentru a lupta. În acest timp, războiul contra regelui Filip a continuat până în 1199, când Richard este străpuns de o săgeată ce îi va provoca ulterior moartea.

7. Edward I  (1272-1307)

Când Edward I a urcat pe tronul Angliei scopul lui a fost acela de recâştiga teritoriile pe care le considera ca fiind ale regatului. După moartea lui Henry al III-lea, Edward se întoarce în Anglia de la Cruciade şi începe să plănuiască o campanie militară în Ţara Galilor. El îşi face debutul ca lider cu un succes: în 1277 invadează Ţara Galilor şi în 1282 îl ucide pe Llewelyn. Războiul din Wales are urmări devastatoare asupra sitaţiei financiare a naţiunii. Şi de parcă aceste probleme economice nu erau de ajuns, situaţia de agravează în momentul în care Edward decide să iniţieze un atac, în 1277, prin care îi cearea Gasconia înapoi regelui Filip al Franţei. Campania sa nu este una reuşită, iar la întoarcerea acasă este nevoit să lupte pentru a înăbuşi revoltele scoţienilor.  După moartea regelui scoţian Alexandru al III-lea, in 1290, Edward reuşeşte să urce pe tronul Scoţiei un rege „marionetă” pe care spera să îl convingă să i se alăture în lupta contra Franţei. În realitate, scoţienii îndrăznesc să se alieze cu francezii, atacând oraşul Carlisle.  La acest act de neacceptat, Edward răspunde cu represalii şi iniţiază un conflict lung şi brutal în urma căruia a fost supranumit „Edward, Ciocanul care i-a zdrobit pe scoţieni”.

8. Erik al XIV-lea al Suediei (1560-1568)

Deşi, de-a lungul istoriei, majoritatea regilor au ordonat zeci, sute şi chiar mii de crime, puţini au fost cei care au îndrăznit să îşi păteze propriile mâini cu sângele altora.  Regele Suediei, Erik al XIV-lea, suferea de instabilităţi mintale minore, care nu îl împiedicau să conducă ţara. De-a lungul domniei, el a întărit poziţia Suediei în nordul Europei revendicând teritorii în Estonia şi conducând Războiul scandinav de şapte ani, care a avut loc între anii 1563-1570.  Deşi campaniile lui militare au avut succes, starea mentală a lui Erik se înrăutăţea odată cu trecerea timpului, iar istoricii sunt de părere că acesta ar fi suferit de schizofrenie. Odată cu trecerea timpului devenea din ce în ce mai paranoic şi credea din ce în ce mai mult în zvonurile legate de trădare. Ca urmare a acestor simptome, izvoarele au notat, printre alte evenimente similare, că regele a ucis doi gardieni doar pentru că a avut impresia că aceştia râd de el.  Însă cel mai renumit act dictat de aceste instabilităţi emoţionale este cel legat de familia nobilă Sture. În 1567, unul dintre pajii familiei a fost torturat de Erik pentru a afla dacă familia de nobili complotează împotriva lui. În cele din urmă, nemaisuportând chinurile, pajul îi spune regelui ceea ce acesta îşi dorea să audă. Imediat după incident, familia Sture este judecată şi condamnată la moarte, însă regele nu este hotărât dacă doreşte cu adevărat să facă acest lucru. Vizitându-i pe nobili la castelul din Uppsala unde erau ţinuţi prizonieri, Erik decide să îi elibereze. Pe drumul său de întoarcere însă, regele află că fratele său pornise o revoltă şi se decide să se întoarcă şi să îi ucidă pe membrii familiei Sture.

9. Henry al VIII-lea (1509-1547)

Regele britanic Henry al III-lea este vestit pentru nenumăratele lui crime, dar şi pentru plăcerea cu care se bucura de viaţă, înlăturându-i pe toţi cei care îi stăteau în calea poftelor.  La scurt timp după ce a ocupat tronul, Henry s-a căsătorit cu Catherine de Aragon, aşa cum l-a sfătuit tatăl său, Henry al VII-lea, care urmărea să întărească legăturile cu Spania. La doar două zile după încoronare, el a arestat şi condamnat de trădare, fără dovezi, doi oameni de încredere de-ai tatălui său. Acesta era doar începutul, pentru că în anii ce au urmat, sute de indivizi care i-au displăcut lui Henry au avut aceeaşi soartă. Cu toate acestea, în lumea întreagă, Henry este cunoscut pentru lista lungă de soţii pe care le-a avut în încercarea disperată de a-şi satisface poftele şi de a avea un moştenitor. După divorţul de Catherine, următoarea soţie a lui Henry a fost Anne Boleyn, care, în ciuda renumelui, nu a rezistat mult până când a fost acuzată de infidelitate, trădare şi incest. Apoi, Anne a fost urmată de Jane Seymour, care a murit în timp ce năştea. Aceasta din urmă a fost precedată de Anne Cleves de care regele s-a „descotorosit repede”, pentru ca ei să îi urmeze Catherine Howard, pe care Henry a acuzat-o că a fost infidelă, deşi aceasta a susţinut că a fost violată de secretarul Francis Dereham. În ciuda protestelor sale, Catherine a fost condamnată la moarte. Despre ultima soţie a lui Henry putem spune că a fost norocoasă deoarece regele a murit înainte de a avea timp să se plictisească de ea.  Numărul exact al execuţiilor ordonate de Herny este necunoscut, însă în general se estimează că acestea s-ar ridica undeva între 57.000 şi 72.000.

10. Leopold al II-lea al Belgiei  (1865-1909)

În încercarea disperată de a stabili o colonie peste ocean, regele Belgiei şi-a îndreptat atenţia spre bogăţiile din Congo. Înşelându-şi propriul parlament, Leopold formează o organizaţie paravan numită Asociaţia Africană Internaţională, despre care spune că va ajuta la convertirea africanilor la creştinism. În realitate, scopul lui era acela de a exploata bogăţiile din Africa, adică fildeşul şi cauciucul.  Astfel, în ciuda faptului că le promisese oamenilor din Congo că îi va scăpa de sclavie, Lopold transformă ţara într-un stat sclavagist. Fără niciun compromis, Leopold i-a supus pe locuitori la muncă, iar pedepsele pentru cei care nu îşi făceau norma erau îngrozitoare: de la bătaie, până la mutilarea familiilor şi chiar omor.  La începutul anilor 1900, însă, Leopold le-a permis câtorva misionari să vină în Congo pentru a-i creştina pe africani şi a nu da de bănuit celorlalte mari puteri din Europa. Odată cu venirea misionarilor în Congo, Europa a început să audă zvonurile privitoare la acţiunile de exploatare ale lui Leopold, privitoare la chinurile prin care treceau aceşti oameni şi numărul mare de cadavre.  Este imposibil de estimat numărul de indivizi care au murit în Congo din cauza relelor tratamente, însă Adam Hochschild, autor al cărţii „King Leopold’s Ghosts”, estimează că au existat între 8 şi 10 milioane de victime înainte ca Leopold să fie convins să cedeze statului belgian gestionarea problemelor legate de Congo.

www.descopera.ro

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad