Crescătorii de ovine și caprine pot depune cereri la APIA Gorj

Reprezentanții Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj au declarat că, în perioada 14 octombrie – 15 noiembrie, se depun cererile de plată aferente anului 2013 în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), potrivit H.G. 786/2013.

De acest sprijin comunitar pot beneficia producătorii agricoli constituiţi potrivit prevederilor O.U.G. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderi familiare, întreprinderi individuale, persoane fizice, persoane juridice, crescători de ovine/caprine denumiţi beneficiari. Condiţiile de acordare specifice: beneficiarii solicită ajutor specific comunitar pentru un efectiv cuprins între 50-300 capete, femele din speciile ovine/caprine, inclusiv, care au vârsta de minim un an la data de 31 august a anului de solicitare. Femelele de ovine/caprine pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menţiune în exploataţie pe o perioadă de retenţie de 100 zile de la termenul limită de depunere a cererilor la adresa exploataţiei şi/sau locului, situată în zonă defavorizată. Beneficiarii respectă standardele de condiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate în fermă. Cererea de ajutor poate fi retrasă total, în scris, în orice moment până la emiterea deciziei de plată, mai puţin în situaţia în care beneficiarul a fost informat cu privire la neconformităţi constatate în cererea sa de plată sau a fost înştiinţat cu privire la intenţia APIA Gorj de a efectua un control la faţa locului.

Controale în teren

Centrul Judeţean Gorj al Agenţiei de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează controale administrative pentru toate cererile depuse şi un control la faţa locului până la termenul limită al perioadei de retenţie, la minim 10% din totalul beneficiarilor care au depus cerere de ajutor pentru un efectiv de minim 5% din numărul de animale solicitate, precum şi un supracontrol la faţa locului la minim 1% din totalul beneficiarilor. Cuantumul ajutorului specific se calculează anual de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei, la cursul euro – leu stabilit de Banca Central Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie prin raportarea plafonului alocat anual la efectivul de capete eligibile, fără a depăși 6.5 euro/cap. Plăţile pentru ajutorul specific anual se efectuează după finalizarea controalelor şi supracontroalelor în sistem administrativ şi la faţa locului, până la data de 30 iunie a anului următor.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad