Crucile din Muzeul de la Măceșu, restaurate și inaugurate

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact pe 13 septembrie, în satul Măceșu, localitate componentă a orașului Târgu-Cărbunești, va avea loc festivitatea de inaugurare a Muzeului Crucilor. Crucile au fost restaurate în vara acestui an. „O să fie ceva frumos, o surpriză plăcută la inaugurarea Muzeului Crucilor de la Măceșu. S-a muncit foarte mult pentru buna realizarea acestui proiect cultural. Începând din 13 septembrie 2013, el va fi gata, în sfârșit”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu și inițiatorul proiectului cultural din satul Măceșu, locul unde acesta s-a născut. „Domnul Ciolacu s-a născut aici, în satul Măceșu, și așa i-a venit ideea de a folosi vechea școală din sat. Am înființat un muzeu unic în țară, Muzeul Crucilor de la Măceșu, loc în care am adunat zeci de cruci de jurământ, troițe vechi de o sută de ani, cruci de lemn și le-am adus aici. Crucea este un simbol care ne însoțește în această viață, este pus pe pâine de către gospodine, ne facem semnul crucii des, credem în Dumnezeu și ne mărturisim credința făcând semnul crucii. Era păcat să nu fi făcut acest muzeu aici”, a spus Mihai Mazilu, primarul orașului Târgu-Cărbunești. În primăvara acestui an, la muzeu a avut loc și ceremonia dezvelirii crucilor de pomenire închinate unora dintre personalitățile culturii românești. Printre aceștia se numără artiști plastici ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Ilarion Ciobanu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Florian Pittiş, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea sau Amza Pellea, regizorul Sergiu Nicolaescu, interpretele de muzică populară Maria Tănase și Maria Lătăreţu.

Categoria: Eveniment

Commentarii (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. coco says:

    alooooo e a treia oara cand se tot inaugureaza acest muzeu care nu e vizitat de nimeni….cine verifica sumele cheltuite aiurea acolo ??? veti avea o surpriza uriasa…..

    Thumb up 1 Thumb down 0

Lasa un comentariu




Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad