Cum congelezi fructele! Profită de sezonul care îţi oferă o mare varietate

Pe timpul verii, în fiecare lună apar fructe gustoase şi parfumate. Aroma lor nu se compară cu a celor coapte forţat, aduse de peste mări şi ţări. E bine să profiţi de bogăţia de fructe a acestui sezon şi să pui deoparte pentru iarnă. Iată prin ce metode le poţi conserva.

Fructele proaspete sau sucurile pot fi conservate la congelator timp de 8-10 luni. Compoturile, piureurile şi fructele mari se conservă mai puţin timp, dar cele mici rezistă mai mult. Iată câteva metode care te ajută să ai fructe proaspete şi la iarnă.

Ce fructe poţi congela

Teoretic, orice fructe pot fi congelate. Cele de talie mică nu pun niciun fel de problemă. Fructele de pădure şi vişinele se congelează foarte bine.
Perele, căpşunele şi cireşele se înmoaie după decongelare, deci e preferabil să le congelezi sub formă de compot sau piure. Citricele şi kiwi nu se pot congela decât sub formă de piure. Indiferent de modalitatea folosită, alege fructe bine coapte şi de bună calitate.

Cum le pregăteşti

Spală bine fructele cu apă rece, frecându-le uşor. Şterge-le apoi cu şervețele de hârtie. Pregăteşte pungi sau cutii din plastic suficient de mari pentru ca în jurul fructului să rămână un spaţiu de 1-2 cm. Prin congelare, volumul acestora creşte.

Metode de congelare

Naturală. Pune fructele bine curăţate pe tăviţa congelatorului. Lasă-le să îngheţe 24 de ore. Apoi, pune-le în pungi de plastic. Congelate astfel, se pot folosi ca garnituri sau la decorarea deserturilor.
Cu zahăr. Dacă fructele sunt mici, tăvăleşte-le prin zahăr. Dacă sunt mari, scufundă-le în apă clocotită câteva secunde, taie-le în bucăţi şi bagă-le în pungă sau cutie, apoi pudrează- le din belşug cu zahăr.
Sub formă de piure. Spală fructele, scoate-le sâmburii, dacă e cazul, curăţă-le coaja şi zdrobeşte- le cu mixerul. Adaugă zahăr şi suc de lămâie (150 g zahăr şi sucul de la o lămâie, pentru 1 kg de fructe) şi piureul e gata.
Sub formă de compot. Spală, curăţă coaja şi scoate sâmburii fructelor. Taie-le în bucăţi şi pune-le la fiert, la foc mediu (compotul nu trebuie fiert prea mult), cu puţină scorţişoară sau vanilie (pentru pere, mere sau prune). Adaugă 250 g zahăr la 1 kg de fructe, apoi pune compotul la congelator, în recipiente cu capac.
Sub formă de suc. E forma ideală. Ai nevoie de un storcător tip centrifugă. Sucul obţinut se combină cu zahăr şi lămâie (100 g zahăr şi suc de lămâie pentru 1 l de produs).

Decongelarea

- Fructele congelate au o consistenţă mai moale faţă de cele proaspete.
- Decongelarea făcută la temperatura camerei nu este recomandată. E preferabil să se facă acest lucru în cutia frigiderului, chiar dacă durează 6-8 ore.
- Când foloseşti fructe pentru tartă, pune-le pe aluatul semicopt cât încă sunt congelate, ca să îşi păstreze mai bine fermitatea.

www.libertatea.ro

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad