Cum o vrea bunul Dumnezeu!

Doamne iartă-mă, suntem pe cale să devenim un popor de analfabeţi! Potrivit unui studiu, în ultimii 15 ani, în România s-a inaugurat câte o biserică la două zile, iar la patru zile a dispărut câte o şcoală. La ora actuală sunt peste 18.000 de biserici şi au mai rămas în picioare 4.500 de şcoli generale. Altfel spus, fiecare coclau are lăcaşul său de rugăciune, cu popa lui cu tot, iar în multe cazuri, pentru a învăţa, un copil trebuie să traverseze zeci de coclauri, dotate, în dulcele stil mioritic, cu câte o biserică, unde poate să bată o cruce.
De unde au venit banii pentru înălţarea bisericilor? În principal de la bugetul de stat şi de la cele locale. Cine le alimentează? Enoriaşii, aceste Ane moderne, care hrănesc construcţiile.
Băiatul de pe coclauri, de care vă povestii mai sus, ştie tainele cu Doamne-Doamne şi compania, pentru că le învăţă la şcoală. Lobby-ul făcut de bărbaţii în fuste a atins şi sistemul de învăţământ, unde religia este disciplină obligatorie dintr-a întâia până-ntr-a doisprezecea. Ca româna şi matematica. Din manualele de religie de la clasele primare afli cum se îmbălsămează mortul, cum să nu mănânci carne când eşti în creştere (că-i păcat) şi, în plus, poţi lectura o grămadă de basme evreieşti nu foarte originale, ele fiind preluate de la popoarele din jur şi apoi adaptate. Îţi dezvolţi orizonturile! Ce îţi trebuie calculator, engleză, economie? Religia are explicaţiile ei pentru tot ce e în jur. Ştie că banii sunt ochiul dracului, calculatorul e unealta lui, iar orice formă de cunoaştere ştiinţifică tot de la diavol îşi trage seva… Crede şi nu cerceta! Păi de ce?
Despre zei, nimeni nu poate băga mâna în foc că există. O groază au bătut cruci, alţii au dat ture de mănăstiri în genunchi şi divinitatea tot nu i-a zărit. Cum poate totuşi un stat cu scaun la cap să investească milioane în catedrale ale mântuirii neamului, în fel de fel de biserici, în salariile unor oameni care nu produc absolut nimic, dar se roagă?

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. andra says:

  Cine e aceasta forma de viata plictisitoare?! Ii vad mutra destul de des la editorial. Mai, autorule, esti foarte plictisitor! Nu transmiti nimic, decat rautate si…prostie. Se schimba numele ziarului, probabil se schimba si….finantatorul, din moment ce apar asemenea… creaturi.

  Thumb up 1 Thumb down 2

 2. Un motrean pensionar says:

  Cand vom avea atata cultura incat sa realizam ca credinta,religia si traditia sunt trei chestiuni diferite,dar care interactioneaza intre ele,in istoria noastra,atunci poate ne vom trezi si nu vom mai face confuzii…!Pana atunci,atata timp,cat cei ce ne-au condus si ne vor conduce,ne vor tine in saracie si fac milioane de analfabeti(chiar daca unii acum au multe facultati,gen Herculane,Targu-Jtu,etc,ba chiar si doctorate si alte asemenea titluri si ei nu stiu bine tabla inmultirii…!),popii vor umbla cu momaile,romanii vor umbla in genunchi si vor pupa la geamuri si carpe…!!!Sa ne intelegem,Dumnezeu exista,fara nici un dubiu si pana la urma are grija si de excroci,impostostori,farisei si alte asemenea specimene….!!!

  Thumb up 1 Thumb down 0

 3. kos says:

  andra wrote:

  Cine e aceasta forma de viata plictisitoare?! Ii vad mutra destul de des la editorial. Mai, autorule, esti foarte plictisitor! Nu transmiti nimic, decat rautate si…prostie. Se schimba numele ziarului, probabil se schimba si….finantatorul, din moment ce apar asemenea… creaturi.

  De ce folosesti atatea puncte de suspensie forma de viata neplictisitoare ? Le folosesti doar cand iti asterni gandurile sau ai pauze si in gandire ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Elena says:

  @ Un motrean pensionar:
  Tanarul ziarist nu face referire la credinta , care vine de la Dumnezeu , ci la religie , o constructie de dogme si reguli stabilite de oameni . Si se stie dintotdeauna ca , in perioade tulburi , asemenea celei din prezent , acestia nu au scapat niciun prilej de inavutire , speculand ignoranta .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. andra says:

  @ kos:
  Gandirea ta e ca un…..fluviu, care curge, curge, si nu se mai opreste. Si, totusi, de ce te-ai oprit?! Stiu! Ai dat de un ocean.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad