Cum s-au pierdut 12,3 milioane de euro din minerit şi energie!

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „Univers” a solicitat Curţii de Conturi o extindere a controlului efectuat de Corpul de Control al prim-ministrului, care să vizeze perioade anterioare. Curtea de Conturi a răspuns Federaţiei în urmă cu două zile, reieşind un alt tun dat societăţilor de stat din minerit şi energie de cei care au condus fostele complexuri energetice şi SNLO. De această dată, este vorba despre 12,3 MILIOANE de EURO!

Banii companiilor de stat s-au vărsat în conturi  străine, din incompetenţa fostelor conduceri. Un caz concret vizează fosta conducere a CE Turceni, care nu a reuşit, timp de aproape trei ani de zile, din 2009 şi până în 2012, să utilizeze două împrumuturi de la BERD şi BCDMN de 170 milioane de euro. Din acest motiv, CE Turceni a „topit” peste 12 milioane de lei pe care a trebuit să-i plătească pentru un împrumut nefolosit. Întrebarea este dacă responsabilii acestor pierderi uriaşe vor ajunge să fie traşi la răspundere. În orice caz, răspunsul Curţii de Conturi dezvăluie şi alte mari nereguli comise şi la celelalte entităţi care formează acum CE Oltenia, despre care vom relata, însă,  în ediţiile viitoare.

Comisioane de milioane de euro pentru nefolosirea împrumutului

În comunicarea Curţii de Conturi către FNSE „Universul” se arată că, fără ca entitatea, adică CE Turceni, să beneficieze de creditele contractate,  a plătit comisioane de peste 53 milioane de lei. Împrumutul viza  lucrări de modernizare la blocul energetic nr.6., până la data de 21 iunie 2012, data de expirare a perioadei de disponibilitate a contractelor de împrumut. Conducerea fostului CE Turceni nu a finalizat nici procesele de achiziţie pentru selectarea executanţilor în vederea încheierii contractelor de execuţie a lucrărilor de modernizare, neefectuându-se astfel nicio tragere din împrumuturile contractate cu BERD şi BCDMN. „Fostul Complex Energetic Turceni a efectuat plăţi neeconomicoase în sumă de 52. 358.093 reprezentând comision de acordare – 3.300.000 de euro, comision de neutilizare – 8.546.874 de euro, comision de administrare – 80.000 de euro, penalităţi de întârziere – 2.882 de euro, şi consultanţă – 233. 087 de euro”, constată Curtea de Conturi.

150.000 de euro a costat prelungirea împrumutului

Curtea de Conturi mai face cunoscut că în baza Hotărârii Directoratului CEO, a unei hotărâri a Consiliului de Supraveghere  şi a deciziei AGA din august anul trecut,  BERD şi CE Oltenia au semnat un amendament la Acordul de Împrumut prin care perioada de disponibilitate din cadrul contractului de împrumut a fost prelungită până în ianuarie 2013. Astfel, „împrumutatul nu va acorda băncii comisionul de neutilizare,  dar va plăti un comision de 150.000, pentru extindere facilitare împrumut. În concluzie, pentru perioada de disponibilitate în care creditele externe nu au putut fi utilizate, ca urmare a faptului că procesele de achiziţie a contractelor comerciale nu au fost finalizate, împrumutatul, fără să efectueze nicio tragere din acestea, a efectuat plăţi neeconomicoase către cele două bănci, în sumă totală de 53.038.493 de lei, adică de 12.342.844 de euro”, mai notează Curtea de Conturi în răspunsul pentru FNSE „Univers”.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , ,

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Gicu says:

  Infrastructura drumului a fost facuta de Baican Gavril pe fonduri de la Banca Mondiala.
  Cum se face ca de fiecare data cand apare cate o excrocherie in minerit apare si numele lui Boikan Gabor, acesta este numele adevarat al marelui “specialist” Baican Gavril.
  Istoria nu iarta!
  Nulitatile care il ridica in slavi si-l fac specialist ori na-au habar despre minerit ori i-au fost complici la megaexcrocheriile pe care le-a vandut profanilor in domeniu, ca fiind realizari marete.
  Distrugerea mineritului in Oltenia, initial, si in toata Romania poarta amprenta “profesionistului” Boikan Gabor.
  A inceput in ’93, a continuat in 97, a trecut la nivel national in 2001-2004, iar in prezent isi continua opera din umbra imitatiei de ministru Nita, prin intermediul ginerelui Ardian Petrescu, patron la doua firme de constructii si director de investitii in CEO.
  Boikan Gabor este adevaratul autor al jafului facut de Mantog si Vulpe, prin deplorabilul management aplicat in CNLO si de asemenea este initiatorul si autorul jafului facut de Fluieratoru pentru care acesta este in prezent arestat.
  Acest individ,Boikan Gabor, groparul mineritului din Oltenia, oportunist nenorocit care prin functiile detinute a girat toate nulitatile in frunte cu ginerele sau va fi aruncat cat decurand la groapa de gunoi a istoriei. Pacat ca victimele incompetentei si faradelegilor sale vor fi copii nostri! Pacat ca din cauza acestui monstru vor suferi mii de oameni total nevinovati!

  Thumb up 3 Thumb down 1

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad