De data asta, profii vor protesta pe Gangnam Style?

Cu câţiva ani în urmă, profesorii din toată ţara au ieşit în stradă, să protesteze împotriva guvernării Boc. Au făcut-o într-un mare fel: au dansat „Pinguinul” în faţa Guvernului. Probabil au ales maniera de a-şi exprima nemulţumirile studiind din scoarţă în scoarţă metodele didactice. Firesc, au fost ironizaţi pe toate canalele media.
Ce au obţinut? Nimic! Zero! Spre exemplu, în anul de graţie 2013, un profesor, după 10 ani de activitate, ia în mână 900 de lei, un debutant – 600.
În momentul de faţă o pun de un nou mega-miting. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) e cea care a ajuns la capătul răbdărilor şi anunţă mişcările de stradă. Bine, civilizaţi, vor începe acţiunile prin celebrele banderole albe purtare pe braţ, apoi, pe 6 noiembrie, este miting de amploare în Bucureşti, urmat de marş.
V-am prezentat mai sus salariile. Sunteţi curioşi care sunt revendicările? Reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână, decontarea cheltuielilor cu naveta să se facă de la bugetul de stat, pensionare anticipată cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard, gradaţie de merit şi pentru personalul auxiliar, posibilitatea dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, creşterea calităţii actului de educaţie şi, în coada listei, să crească şi salariile debutanţilor cu 50%. Carevasăzică, profesorii au băgat o grămadă de doleanţe, cu excepţia celei din urmă, restul sunt puţin importante. Nu puteau oare să ceară una şi bună: salarii mai mari, că suntem rupţi de foame? Că încasăm cât vine jumătate de întreţinere pe timp de iarnă!
Acum, va conta foarte tare cât de convingători vor fi dascălii. Dacă vor înlocui „Pinguinul” cu „Gangnam Style”, poate-l vor sensibiliza pe Pricopie şi le va accepta două revendicări: aia cu vârsta de pensionare şi cu gradaţia de merit pentru auxiliari. Va fi o victorie a sindicatelor libere în bătălia pentru drepturile salariale?

Categoria: Editorial

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad