„Deși a trecut aproape un an de la divorț, eu încă nu reușesc să îmi fac o altă relație”

„Bună ziua,
Mă numesc Adina și am 28 de ani. În urmă cu un an am trecut printr-o experiență care s-a dovedit a fi destul de dureroasă, mai dureroasă decât m-aș fi așteptat vreodată: am divorțat de cel alături de care am trăit în ultimii opt ani.
Așa cum vă spuneam, relația cu fostul meu soț a început în urmă cu opt ani, eu aveam 20 de ani, iar el avea 22. Am fost împreună patru ani până am hotărât să ne căsătorim. Totul a decurs foarte bine, am avut o relație foarte frumoasă, bazată pe încredere și foarte multă comunicare, fără crize de gelozie sau astfel de lucruri. Amândoi eram convinși că suntem făcuți unul pentru celălalt. Ne completam  perfect. Primii trei ani de căsnicie au decurs la fel de bine ca primii ani ai relației. Nu am avut niciodată discuții aprinse, am locuit singuri, cu  părinții noștri ne-am înțeles foarte bine, deci nu au existat factori externi care să ne deterioreze relația. Totul s-a schimbat însă în ultimul an de căsnicie. Nu știu de ce și cum am ajuns să ne despărțim. În doar câteva luni, tot ce era frumos s-a terminat. Nu ne-am certat, doar ne-am distanțat și în urma unei discuții am hotărât că e mai bine să ne despărțim pentru a nu ajunge să ne urâm. Divorțul s-a terminat destul de repede, iar noi am rămas prieteni și ne înțelegem foarte bine. Deși a trecut aproape un an de la divorț, eu încă nu reușesc să îmi fac o altă relație. Nu cred că îl mai iubesc pe fostul meu soț și știu că nu vom mai forma niciodată un cuplu, dar nu reușesc să mai am o relație. Am încercat să mă apropii de un alt bărbat, dar nu am reușit și am pus punct. Credeți că îmi este greu să mă apropii de altcineva din cauza temerii mele de a nu da greș din nou? Nu știu cum să trec peste acest impas”.

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:

„Bună, Adina!
Momentul de impas, așa cum îl numești tu, este doar o perioadă de tranziție umbrită de frică. Este o reacție normală să-ți fie frică, această emoție are rol de apărare, atunci când te afli într-o situație nefavorabilă, creierul nostru transmite semnale de alarmă, însemnând și durere, atenționându-te că nu ești pe drumul cel bun. Nu putem opri această frică, face parte din noi, nimeni nu-ți va putea garanta că nu vei mai suferi vreodată.
Greșeala este tot un mod de a învăța, ea se află în amintirea noastră nu pentru a avea regrete, ceea ce nu ajută să-ți formezi o gândire constructivă, ci una distructivă, are rol de a ști cum să reacționezi în cazuri similare. Chiar dacă la început erați perfecți împreună, cu trecerea timpului voi v-ați schimbat, v-ați dezvoltat individual, nu ca un cuplu. O relație are nevoie de atenție și un minim de efort pentru a o menține vie în viețile voastre. Ideea de perfect sună greu de suportat, poate greu de găsit sub această formă. Încearcă să dai o altă denumire, cum ar fi: ideea de a accepta pe cineva așa cum este sau a știi daca acel om îți va putea satisface nevoile tale. Ele pot fi de ordin afectiv sau nevoia de siguranță.
Divorțul a reprezentat sfârșitul unei etape din viața ta, ai pus punct unei relații care nu-ți dădea nicio satisfacție. Este o decizie ce-ți dă cale liberă să-ți construiești viața după bunul plac, cu un bagaj important din relația anterioară. Ai o experiență, o poți transforma într-un fapt pozitiv, tu deja acum știi cum să acționezi, este o situație similară. Răbdarea este esențială pentru tine acum, ai nevoie sa te adaptezi la aceasta perioadă, acordă-ți timp.  Nu te critica sau învinovăți când nu reușești să te apropii de un bărbat, poate acel om nu face parte din zona ta de preferințe. Te-ai gândit care sunt acelea? Învață să te cunoști și vei știi ce bărbat îți dorești lângă tine. Menținerea unei relații este un proces lung și cu multă muncă, nu numai tu ești responsabila pentru acel efort; dacă nu cădeți de comun acord, nu are rost să rămâneți în relație doar că tu crezi că sfârșitul ei înseamnă eșec.
Eșecul este atunci când nu lupți pentru ceea ce-ți dorești, când pierzi fără să lupți, eu cred că asta e definiția corectă pentru eșec”.

Categoria: Social

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad