Detalii neştiute despre Casa Poporului, cea mai scumpă clădire administrativă din lume

Palatul Parlamentului, cunoscut şi sub numele de Casa Poporului, este o destinaţie obligatorie pentru turiştii care vizitează Bucureştiul. S-ar putea ca ghidul să nu vă dezvăluie însă unele secrete ale acestei clădiri.

Tuneluri subterane

Construcţia Casei Poporului, clădire admirată şi contestată în egală măsură de români, a început în 1984 şi iniţial ar fi trebuit finalizată în numai 2 ani. Termenul a fost prelungit apoi până în 1990, însă nici în prezent nu este finalizată. Numai 400 de încăperi şi 2 săli de şedinţe sunt finisate şi folosite, dintr-un total de 1.100 de camere. Clădirea are 4 niveluri subterane şi 2 adăposturi antiatomice, pentru că Nicolae Ceauşescu se temea de un război nuclear. Într-un fel, această grijă era îndreptăţită, având în vedere că proiectul a început în timpul Războiului Rece. Fostul dictator era însă îngrijorat şi de altceva, poate chiar mai mult decât de bombele atomice – de revolta poporului. Astfel, el ar fi cerut construirea unor tuneluri subterane, care să-l ducă în siguranţă până la aeroportul Otopeni, de unde să poată fugi din ţară. Inginerul Traian Popp, care a lucrat pe şantier, confirmă existenţa unui tunel care face legătura între subsolul Casei şi metrou, undeva între staţiile Izvor şi Politehnică. Nu există însă un metrou secret care să ajungă până la Otopeni, declară Popp. Pe şantier, pentru a putea duce la împlinire acest proiect megaloman, au lucrat între 20.000 şi 100.000 de muncitori, uneori chiar şi în 3 schimburi. Acestora li se adăugau şi 200 de arhitecţi, coordonaţi iniţial de Cezar Lăzărescu.

Trista poveste a fostului arhitect-şef

Puţini turişti cunosc trista poveste a fostului arhitect-şef. Casa lui a fost dărâmată pentru a face loc noului Bulevard Victoria Socialismului, aşa cum a fost demolat aproape întregul cartier Uranus, 57.000 de familii fiind mutate forţat. Lăzărescu nu a suportat gândul că şi-a pierdut casa şi a murit, în urma unui atac cerebral, funcţia lui fiind preluată ulterior de Anca Petrescu. Şi muncitorii de pe şantier au lăsat în urma lor poveşti. Unele amuzante, altele înfricoşătoare. Un articol publicat în Curierul Naţional în anul 2003 prezenta câteva mesaje scrise de zidari glumeţi, pe pereţii Palatului: „Maria + Casa Poporului” sau „AMR (Au mai rămas) 197, 196, 195… zile”. S-a vorbit mult despre lucrătorii care şi-au găsit sfârşitul aici, pe cel mai mare şantier al ţării. Documentele confirmă 27 de morţi în accidente de muncă, însă au circulat şi încă circulă zvonuri legate de muncitori ucişi, pentru a păstra tăcerea asupra unor tuneluri sau camere secrete de aici. Anca Petrescu, fostul arhitect-şef al şantierului, infirmă însă aceste ipoteze, precizând că, atunci când murea un muncitor, procurorii militari făceau o anchetă amănunţită şi se căuta un vinovat. Prin urmare, dispariţia unor angajaţi nu ar fi fost trecută uşor cu vederea. Dincolo de zvonuri şi legende, Casa Poporului rămâne un important obiectiv turistic. Este a doua ca mărime din clădirile construite pe glob, după Pentagon, având 84 de metri înălţime, o suprafaţă de 360.000 de metri pătraţi şi este compusă din 23 de corpuri. În 1990, magnatul american Rupert Murdoch a vrut să cumpere clădirea, cu 1 miliard de dolari, dar oferta sa a fost refuzată. În prezent, Casa Poporului este evaluată la 3 miliarde de euro.

www.ziare.com

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad