Doar un pas de la șoferie până la nai și caval. Ionuț Răducanu, instrumentistul de nota 10 al SPA

Ion Răducanu este unul dintre numeroasele talente pe care Școala Populară de Artă din municipiul Târgu Jiu le-a scos la iveală. Talentul pe care îl are l-a ajutat să se facă remarcat și i-a adus numeroase premii. Ionuț este din comuna Negomir, județul Gorj, are 21 de ani, iubește fluierul și naiul, iar despre caval spune că este marea lui pasiune. Nu cântă pentru bani, iar plăcerea pe care o simte ori de câte ori urcă pe scenă nu poate fi comparată cu nimic.

Povestea lui Ionuț Răducanu a început în urmă cu câțiva ani, atunci când a fost remarcat de profesorul Ion Luican, în timp ce participa, în calitate de spectator, la repetițiile grupului de fluierași ,,Izvorașul” al comunei Negomir. Fascinat de sunetele pe care le auzea, dar fără nicio legătură cu muzica, Ionuț s-a hotărât să încerce să cânte, iar acest lucru i-a schimbat viața.  „Am început să cânt în clasa a V-a. Făcea grupul de fluierași repetiții, iar eu obișnuiam să asist la repetițiile lor. Atunci m-a văzut domnul Ion Luican, mi-a propus să încerc și eu să cânt, am încercat, mi-a plăcut și am continuat. Până în acel moment nu am avut nicio tangență cu muzica populară, nici măcar nu îmi plăcea acest gen muzical. M-a inspirat însă fluierul!”, povestește Ionuț.

Este elev al SPA de cinci ani

Pentru că talentul său a fost unul demn de luat în calcul, Ionuț a devenit foarte repede unul dintre elevii Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, la început în calitate de elev al unei secții externe al SPA. ,,Sunt elev al Școlii Populare de cinci ani. În primii ani am fost elev la secția externă pe care instituția o are la Negomir, în satul Raci, avându-l profesor pe Ion Luican, profesor al școlii generale din localitate. Ulterior am devenit elevul domnului Ștefan Popescu, directorul adjunct al Școlii Populare”, spune Ionuț.

A câștigat Marele Trofeu al Festivalului „Sus pe Argeș la Izvoare”

Deși nu s-a gândit vreodată că va urca pe o scenă, acest lucru s-a întâmplat, iar rezultatele au fost remarcabile. Ionuț Răducanu a participat la numeroase spectacole  și festivaluri, iar de fiecare dată s-a întors acasă cu un premiu. A urcat pentru prima dată pe scenă alături de grupul de fluierași ,,Izvorașul”, iar ulterior a reușit să cucerească scena singur. Printre cele mai importante premii obținute de Ionuț se numără premiul I al Festivalului ,,Nicolae Vlad”, desfășurat în comuna Dragotești, premiul al II-lea obținut la Festivalul Internațional ,,Iosif Sivu și Cosmin Golvan”, desfășurat în județul Timiș, și cel mai recent, Marele Trofeu al Festivalului Internațional de muzică „Sus pe Argeș la Izvoare”, desfășurat în urmă cu doar două săptămâni. „La primul festival la care am participat, Festivalul «Nicolae Vlad» de la Dragotești, am luat premiul I cu fluierul. Apoi am trecut de la fluier la caval și nai, dar cavalul rămâne pasiunea mea, este instrumentul cu cel mai dulce sunet. Printre premiile importante pe care le-am obținut, se numără premiul II, obținut la Festivalul Internațional «Iosif Sivu și Cosmin Golvan», desfășurat în județul Timiș, precum și cel mai recent premiu obținut, respectiv trofeul festivalului «Sus pe Argeș la Izvoare», desfășurat la Pitești”, povestește Ionuț.

,,Nu m-am gândit să fac o carieră în muzică”

Deși talentul său în domeniul muzical este de necontestat, iar numeroasele premii și trofee câștigate la festivalurile la care a participat atestă acest lucru, Ionuț spune că nu cântă pentru a câștiga bani și nici nu s-a gândit să facă o carieră în acest domeniu. Pentru el muzica este o pasiune. Cu toate acestea, tânărul admite că, dacă i s-ar ivi ocazia, nu ar refuza să treacă la un alt nivel pe plan muzical. „Muzica este o pasiune pentru mine. Nu m-am gândit niciodată să fac o carieră din asta sau să trăiesc din muzică. Pentru oricine, o pasiune este doar o pasiune. Mi-ar plăcea să evoluez însă pe plan muzical și bineînțeles că dacă mi s-ar ivi ocazia să merg mai departe, să ajung la un alt nivel nu aș refuza. Dar pot să spun sincer că eu nu cânt pentru bani, ci din pasiune”.

E șofer pe camion

Chiar dacă muzica, respectiv repetițiile și spectacolele i-au ocupat o mare parte din timp, Ionuț are și un loc de muncă permanent. Tânărul este șofer pe camion, fiind absolvent al Grupului Școlar Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu, dar, spune el, acest lucru nu îl împiedică să se ocupe de partea muzicală din viața sa. „Reușesc să îmi împac jobul cu muzica. Îmi iau liber de la serviciu atunci când am festivaluri. Șoferia e o meserie pe care o fac cu drag. Nu m-am gândit să fac altceva”.
În ceea ce privește partea financiară, Ionuț spune că muzica îi aduce venituri de care este mulțumit, dar chiar și așa nu ar fi reușit dacă nu ar fi existat oameni care să îl ajute. „Partea financiară este mulțumitoare, noi trebuie să suportăm doar transportul din propriul buzunar. Domnul primar al comunei Negomir este cel care s-a ocupat mereu să mă sprijine atât financiar, cât și moral. M-a sprijinit foarte mult în ceea ce privește achiziționarea instrumentelor. Este o persoană foarte importantă pentru mine. De asemenea, două persoane cu un rol important în viața mea au fost și sunt primul meu profesor, Ion Luican, și Ștefan Popescu, actualul meu profesor”.

Categoria: Social

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad