Dosarele lui Condescu prind contur. Ciurel a trimis poliţiştii şi Garda Financiară la clubul Pandurii

• Condescu: Nu există nimic nelegal. E o manipulare a lui Ciurel

Comisari ai Gărzii Financiare şi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj au descins, ieri, la sediul clubului de fotbal „Pandurii – Lignitul”, condus de liderul sindical Marin Condescu. Verificările, efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, vizează activitatea economico-financiară a clubului în ultimii patru ani. Procurorii au fost sesizaţi de către conducerea CE Oltenia în legătură cu un presupus prejudiciu la clubul Pandurii de aproximativ 30 de milioane de lei. Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, a făcut publice cheltuielile defalcate ale clubului la care compania pe care o conduce este acţionar majoritar, cheltuieli care l-au determinat să apeleze la ajutorul autorităţilor, după ce a cerut justificarea lor de mai multe ori şi nu i s-a răspuns niciodată.

Descinderile poliţiştilor şi comisarilor Gărzii Financiare la sediul clubului de fotbal „Pandurii – Lignitul” sunt parte a anchetei pe care o fac organele de cercetare într-un dosar penal în care sunt reclamate, de către conducerea CE Oltenia, mai multe nereguli financiare la clubul condus de către liderul sindical Marin Condescu.
Coincidenţă sau nu, verificările de la club s-au făcut chiar de ziua de naştere a lui Condescu, dar în lipsa acestuia, liderul FNME fiind plecat să se întâlnească tocmai cu ministrul Energiei, Constantin Niţă.

„Nu poţi da 200 de miliarde anual fără să întrebi ce se întâmplă cu ei”

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că întreaga poveste a început în prima parte a anului, când a remarcat cum Clubul de Fotbal „Pandurii-Lignitul”, la care complexul deţine 69% din acţiuni, desfăşoară activităţi comerciale fără ca acţionarul majoritar să-şi fi dat vreodată acordul pentru asta. Activităţile desfăşurate de club ar fi putut fi, la un moment dat, concurenţiale celor desfăşurate de CEO  şi astfel s-ar fi ajuns în situaţia de a sponsoriza  o preocupare concurentă, motiv pentru care s-au cerut, oficial, date despre acestea, dar şi bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil pe 2012 şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli. Ciurel susţine că singurele date financiare pe cale complexul le deţinea despre club au fost luate de pe pagina Ministerului de Finanţe şi n-au fost deloc îmbucurătoare. „Cheltuieli cu activităţi economice -  13.224.000 de lei, adică 132 de miliarde vechi; pierderi din activitate economică – 7.810.000 de lei. Atunci am considerat că nu este normal ca banii cu care noi credeam că subvenţionăm echipa de fotbal să fie folosiţi în activităţi comerciale cauzatoare de pierderi, pierderi care să fie acoperite de virări făcute ca membru fondator. Nu poţi să dai două sute de miliarde în fiecare an fără să întrebi ce se întâmplă cu banii ăştia”, a afirmat Laurenţiu Ciurel.

„S-au cheltuit 46 de miliarde pe amortisment”

Directorul CEO susţine că a remarcat, într-un raport al cenzorilor, efectuat la clubul la care compania energetică este acţionar majoritar, cheltuieli colosale: „Cheltuieli cu colaboratorii – 163 de miliarde de lei vechi; cheltuieli cu consultanţa – 11 miliarde de lei vechi; alte cheltuieli – 9,5 miliarde. Nu poţi să pui 9,5 miliarde la şi altele, că totuşi e o sumă importantă. Poate e bugetul altor cluburi. Şi alte cheltuieli gen transport – 4,6 miliarde. Eu am echipă şi de baschet, şi de handbal, la care plătesc transport cu autocar de cinci stele şi este de zece ori mai ieftin.  Am cerut să văd aceste cheltuieli de 320 de miliarde, dacă există, ce au avut în spate. O justificare, cum s-au cheltuit. Noi nu avem nimic cu clubul; noi cu persoanele din interiorul clubului avem suspiciuni”, a spus Ciurel.
Managerul companiei energetice afirmă că în acelaşi raport al cenzorilor figurează cheltuieli cu amortismentul, înregistrate anul trecut, în sumă de 46 miliarde de lei vechi, acest lucru însemnând că ori s-au făcut nişte dotări de valori foarte mari, ori s-a investit în construcţii sau imobiliare cu amortizare pe termen lung. Laurenţiu Ciurel bănuieşte că ar putea fi vorba chiar de un complex hotelier.

„Este o manipulare a lui Ciurel”

Directorul CEO spune că au fost cinci încercări ale complexului de a vedea actele contabile şi nu i s-a dat curs niciuneia dintre ele, aşa că a făcut plâgerea penală care a dus la descinderile de ieri.
În toate declaraţiile acordate ieri presei, Marin Condescu, preşedintele clubului Pandurii, s-a arătat liniştit şi a asigurat pe toată lumea că toate acţiunile clubului sunt perfect legale: „Toate documentele au fost verificate de comisia de cenzori şi auditori. Toate cheltuielile făcute de clubul Pandurii sunt legale şi justificate. Nu sunt probleme de acest fel. Este o manipulare a lui Laurenţiu Ciurel pentru a distrage atenţia de la problemele grave cu care se confruntă CEO”.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: , , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad